1 Eylül eyleminde polisin tacizine maruz kalan Gazeteci Tuğçe Yılmaz: Haber yapmam da engellendi
Kadıköy’deki 1 Eylül mitinginde haber yapmasını engelleyen sivil polisin tacizine uğrayan Bianet muhabiri Tuğçe Yılmaz, ‘Bir arbede yoktu, kayıt yaparken karşıma geçip göğsümü sıktı’ dedi.

İstanbul, Kadıköy’deki 1 Eylül Dünya Barış Günü eylemini izlediği sırada sivil polis memurunun tacizine uğrayan bianet muhabiri Tuğçe Yılmaz, “Haber izlemeye gittiğim etkinlikte yalnızca tacize uğramakla kalmadım, haberimi de geçemedim. Hem saldırıya uğradım hem de haberci olarak mesleğimin gereğini yerine getirmem engellendi” dedi.

Yaşadıklarını bianet’ten Ayşen Pirayende Karcanlı’ya anlatan Tuğçe Yılmaz, Kadıköy İskele Meydanı’nda haber takibindeyken uğradığı saldırının başlangıcında “Bir grup kadının, Barış Anneleri ve Adalet Nöbetindeki mahpus yakınlarının Eminönü İskelesi tarafından Kadıköy İskelesi tarafındaki etkinlik alanına geçmek isterken engellendiklerini görünce bu gelişmeyi takip etmek ve görüntülemek üzere diğer habercilerle birlikte o tarafa geçtik” dedi.

Yılmaz “Görüntü almamızı engellemek için bizi itmeye başladılar, ama kadınları diğer tarafa doğru yönlendirmeye başlayınca biz de bu kez kadınları takibe başladık ve o esnada polis barikat kurdu. Eyleme gelen üç kadını da itmeye başladılar. Ben zaten kollarım yukarıda bir şekilde telefonumu kaldırarak görüntü almaya çalışıyordum” diyerek kendisine yönelen tacizin başlama anına kadar yapabildiği kayıtları gösteriyor.

Tuğçe Yılmaz, “Tam o anda, böyle arbede ile olmuş, yanlışlıkla olmuş bir şey değil. Sivil polis kasten, doğruca göğsümü sıktı. Yanımda muhabir arkadaşlarım da vardı. Diğer gazeteci arkadaşlarım da görüntü aldı” diye konuştu.

Daha sonra, bir polis amirinin geldiğini ifade eden Yılmaz, “Şikayetçi olursunuz. Sorun çözülür, normal değil, tamam, gibi sözlerle beni alandan uzaklaştırmaya çalıştı. Zaten eylemin başından beri görüntü almamızı engelliyorlardı. Bir de üstüne tacize uğramış oldum” dedi.

Tuğçe Yılmaz taciz anında var gücüyle bağırarak tepkisini dile getirdiğini anlatarak “Taciz anında kendimi savundum. Elini üstümden ittim. Polisler hemen onun yüzü kayıtlara girmesin diye arkaya aldılar.”

Tuğçe Yılmaz, uğradığı taciz kadar, haberini yapamamış olmasına da öfkeli, bir o kadar da şaşkın: “Bunca itiş kakış içinde, o kısacık anda o polisin aklının tacizden başka bir şeyle meşgul olmamasına inanamıyorum.

Haber: Bianet

Fotoğraf: Gülnaz Bingöl/csgorselarsiv.org

İlgili haberler
TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu: Tehditlerle kadın g...

TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu Son günlerde yaptıkları haberler dolayısıyla tehdit edilen ve tacize m...

Türkiye'de kadın gazetecilerin uğradığı hak ihlall...

CFWIJ kadın gazetecilere yönelik uygulanan şiddete dair kapsamlı bir rapor yayınladı. 2020 yılına kı...

Dünyada 77 kadın gazeteci cinayet, şiddet ve taciz...

Gazetecilikte Kadın Koalisyonunun yayınladığı Haziran ayı raporuna göre, kadın gazetecilerin yargıla...