10 ayda 62 çocuk işçi, iş cinayetinde hayatını kaybetti
İSİG, Dünya Çocuk Hakları gününde açıkladığı raporunda, Türkiye’de yasak olduğu halde çalıştırılan, haklarına ulaşamayan ve iş cinayetine kurban giden onlarca çocuk işçinin durumuna dikkat çekti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) 2018 yılı çocuk işçilik raporunu açıkladı.

Çalışma Bakanlığı tarafından 2018 yılının “Çocuk İşçiliği İle Mücadele Yılı” ilan edildiğini hatırlatan İSİG, 2018 yılının ilk on ayında en az 62 çocuk işçinin yaşamını yitirdiğini, aynı dönemde 18 yaşında 25 işçinin de iş cinayetine kurban gittiğini açıkladı.

“Mücadele yılı denilen 2018, böyle giderse en çok çocuk işçinin iş cinayetlerinde öldüğü yıl olacak” açıklamasıyla Bakanlığı eleştiren İSİG, şu verileri paylaştı:

* Yaşamını yitiren 62 çocuk işçinin 10’u mülteci/göçmen çocuklar. Mülteci çocukların ölüm oranı, tüm göçmen işçilerin ölümünün 3-4 katı.
* Çocuk iş cinayetlerinin en fazla yaşandığı üç il sırasıyla Antep, Urfa ve Mardin. Bu iller aynı zamanda tarım işçiliğinin en fazla yapıldığı ve mülteci nüfusun da yoğun olduğu iller.
* Çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitiren kız çocuklarının oranı ise yüzde 11 ile genel iş cinayeti verilerindeki kadın işçi oranının neredeyse iki katı.
* Çocuk işçiler en çok ücretsiz aile işçiliğinin ve küçük yaşta çalışmanın yaygın olduğu tarım sektöründe hayatını kaybediyor.
* Tarımdaki çocuk iş cinayetlerini yüzde 11 ile inşaat sektöründeki çocuk işçi ölümleri izliyor. Sanayide, madenlerde, küçük atölye ve işletmelerde, tamirhanelerde ve sokaklarda çalışan çocuk işçiler trafik kazalarında, boğularak, yüksekten düşerek ya da ezilerek hayatlarını kaybediyor.
* İş cinayetinde yaşamını yitiren 62 çocuğun 22’si 14 yaş ve altında. 14 ve altı yasal olarak çalışması tamamen yasak olan bir yaş. Çalışması “yasal” olan 15 yaşın üstündeki çocuklar ise kimya, metal gibi ağır ve tehlikeli olup çalışması kanunen yasak işlerde de çalıştırılıyor.
* 2013 yılında 59 çocuk, 2014 yılında 54 çocuk, 2015 yılında 63 çocuk, 2016 yılında 56 çocuk, 2017 yılında 60 çocuk çalışırken yaşamını yitirdi.

İlgili haberler
Modern kölelik ve çocuk işçiliği

Rakamlar korkunç! Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (UÇÖ) yayınladığı rapordaki modern kölelik ve çocu...

GÜNÜN FOTOĞRAFI: İstiridye soyma işinde çalışan ço...

Fotoğraf 1911 yılından. Lewis Hine’ın Güney Carolina’da çektiği bu fotoğraftaki çocukların ismi ise...

GÜNÜN ÇELİŞKİSİ: Çocuk işçilikle mücadelede örneks...

Türkiye’de çocuk işçi sayısı 2 milyona yaklaşmışken Çalışma Bakanı çocuk işçilikle mücadelede dünyay...

4+4+4 eğitim sistemi 870 bin çocuk işçi yarattı

2015 yılında çocuk işçi sayısı 300 bin iken bu rakam 2016 yılında 1 milyon 170 bine yükselmiş. Bu ko...

AKP döneminde çocuk işçiliği yüzde 20 arttı

2018 yılının iktidar tarafından “Çocuk İşçiliği İle Mücadele Yılı” ilan edilmesine rağmen çocuk işçi...