10 Ekim anmalarına dahi tahammülleri yok!
10 Ekim Ankara Katliamı’nın 2. yıl dönümü için ülkenin dört bir yanında anmalar gerçekleşirken Ankara Garı önünde ve İstanbul Üniversitesinde yapılmak istenen anmalara polis saldırdı.

Ankara Garı önünde, 10 Ekim Ankara Katliamında yaşamını yitirilenlerin ailelerine ve anmaya katılmak isteyen yurttaşlara polis plastik mermi ve biber gazı ile karşılık verdi. Saldırı sonrası İnşaat Mühendisleri Odası konferans salonunda anma yapmak isteyenlere de saldırı gerçekleştirildi. Anma yapmak isteyenler içeride mahsur kaldı.



Kızılay'da ise katliamda yitirilenler için yapılan anıt kırıldı. Anıt onarılıp karanfiller bırakılırken, saygı duruşuna geçildiği sırada anma etkinliğinin yasa dışı olduğunu ileri süren polis plastik mermilerle saldırdı. Polis saldırısının ardından kitle yeniden bir araya gelerek anma etkinliğini tamamladı ve alandan ayrıldı.



İstanbul Üniversitesinde de anma yapmak isteyen öğrencilere polis saldırdı. Ters kelepçe takılarak yaka paça götürülen 50’den fazla öğrenci gözaltına alındı.

SALDIRILARA RAĞMEN DÖRT BİR YANDA ANMA GERÇEKLEŞİYOR
Öte yandan tüm saldırılara karşının ülkenin birçok yerinde anmalar gerçekleşti, katliam da yaşamını yitirenler unutulmadı.

İSTANBUL
10 Ekim Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenler, İstanbul Emek ve Demokrasi Koordinasyonu çağrısıyla Bakırköy Özgürlük Meydanında anıldı. Anmada yapılan açıklamada; “Bu ülkede insana ve halklara dair demokratik olanı ifade ettiğimizde hep katliamlar üzerinden barış isteyenlere gözdağı verilmeye çalışıldı” denildi.

ADANA
Adana’da Tren Garı önünde yapılan açıklama ile yaşamını yitirenler anıldı. Basın açıklamasını okuyan KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Tonguç Özkan, katliamın üzerinden geçen 2 yılda öfkelerinin ve acılarının azalmadığını ifade etti.
Davadaki yargılama sürecine ilişkin de konuşan Özkan, sunulan onca belge ve delile ve mahkeme heyetinin talep etmesine rağmen tek bir kamu görevlisi hakkında soruşturma ya da dava açılmamış olmasına tepki gösterdi.



İZMİR
İzmir’de de Emek ve Demokrasi Güçleri katliamı lanetlemek ve yaşamını yitirenleri anmak için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Üzerinde katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu ve "Katilleri Tanıyoruz, Unutmadık, Unutturmayacağız" yazılı pankartlar açıldı.

Katliamda yaşamını yitirenlerden Mesut Mak'ın eşi Evrim Mak ise, bir buçuk yıldır süren dava sürecini değerlendirerek, "Aslında bu dava sadece yaralıların ve ölenlerin yakınlarının davası değil burada bulunan ve burada bulunması gereken tüm insanlığı davasıdır. Her şeye rağmen umudumuzu yitirmeden davamızın takipçisi olmaya devam ediyoruz. Bir arada olursak umudumuz çoğalıyor ve daha güçlü oluyoruz. Adalet arayan biz ailelere soruşturmalar açıyorlar. Bizler buraya 102 barış güvercinin ne uğruna öldüğünü bilerek geldik ve onların taleplerinin arkasında olduğumuzu ve hala barış diye haykırıyoruz. Adalet ne zaman yerini bulursa, ne zaman katiller ve iş birlikçiler yargılanıp ceza alırsa o zaman anma yapacağız. Bizler için gelmeyen adalet hiç kimse için gelmeyecek. Elimizden alınan işimiz, ekmeğimiz, canımız ve çocuklarımız için aydınlık yarınlar uğruna onurlu şekilde mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu.



ANTALYA
Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, 10 Ekim Katliamı’nın ikinci yıldönümünde Attalos Meydanı’nda bir anma etkinliği düzenledi. Anmada yapılan basın açıklamasını Emek ve Demokrasi Güçleri adına EMEP Antalya İl Başkanı Hasan Alkan okudu. Katliamdan sonra hayatta kalanların yaşamlarının 10 Ekim’den önce ve sonra olmak üzere ikiye ayrıldığını söyleyen Alkan, “Biz yakınlarımızı kaybettik, Türkiye ise barışını, adaletini, aydınlığını 10 Ekim’de Ankara’nın kalbinde kaybetti” dedi.

Bu arada 10 Ekim Katliamı'nda yaşamını yitirenler için İstanbul Kadıköy'de anma etkinliği düzenlenecek. Etkinliğe katılacak yurttaşlar saat 19.30'da Beşiktaş İskelesi'nde buluşacak.



İlgili haberler
GÜNÜN FOTOĞRAFI: 10 Ekim için dua…

10 Ekim Ankara Katliamı davası Ankara Adliyesinde sürerken adliye önünden geçen bir kadının barış is...

102 can ve oğlum için adalet!

10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybeden Uygar Coşgun'un annesi: Buradan 102 can ve oğlum için;...

Gülüşümüzü eksilttiler, ama asla umudumuzu değil

Biz insanlığın güzel günlerini yaratmak için çıktık yola. Aramızdan ayrılanlara, asla artık yoklar d...