10 maddede Ekmek ve Gül’ün 14 günü...
En çok beğenilenler, en çok izlenenler, en çok yorumlananlar, en çok tartışılanlar, en çok beklenenler, en öne çıkanlar... Kadınların #BirTıkDaKendimİçin diyerek değiştirdikleri işte burada

Ekmek ve Gül’den hepinize merhaba;
En son Editörden köşemizi 10 Nisan günü 1 haftalık halimizi ahvalimizi sizinle paylaşmak için yazmıştık.
Aradan geçen 14 günde ne oldu, ne bitti anlatmayı borç bildik, oturduk klavyenin başına...

* Bu 14 gün içinde sitemize 20 bin 210 tekil ziyaretçi geldi. 66 bin 632 toplam sayfa görüntülememiz var. Demek ki sitemize bir kez tıklayanlar üç farklı içeriğimize göz gezdirmiş.

* Aynı tarihlerde facebookta yaptığımız paylaşımlar 257 bin 647 kişiye erişmiş... Gurur verici bir sayı, değil mi :)

* En çok “Günün...” bölümümüzde paylaştıklarımız beğeniliyor. Bu bölümümüzde her gün muhakkak günün şarkısını paylaşıyoruz. Ama bunun dışında günün rakamı, günün fotoğrafı, günün bilgisi, günün önerisi, günün lafı, günün gafı, günün isyanı, günün güzeli, günün cesuru gibi içerikler de paylaşıyoruz. Görünen o ki en çok şarkıyı bekliyor takipçilerimiz. Herhalde sabah insana moral veren, kadınların dünyayı değiştirme gücünü notalara döken kadınların sesi herkese iyi geliyor ki, her sabah saat 06.00’da facebook hesabımızda şarkımızı paylaştığımız an güzel gülücüklerle karşılaşıyoruz...
Bu arada bu 14 gün içinde en çok hangi şarkımız beğenildi biliyor musunuz? Marjan Faysad’ın Khooneye Ma şarkısı...
Bir daha dinlemek isterseniz, ya da kaçırmışsanız şuraya bırakalım da dinleyin...
Bu arada mail adresimize ve facebook mesaj kutumuza sizlerden de Günün Şarkısı için öneriler gelmeye başladı. Ne kadar zevklisiniz ve de ne kadar paylaşımcı... Önerileri muhakkak değerlendiriyoruz. Sevdiğiniz ve paylaşmak istediğiniz şarkıları bize iletmekten çekinmeyin...

* Bir not daha ekleyelim... Facebook’ta ilk hafta 34- 44 yaş grubundan kadınlar sitemizle etkileşimde bulunuyordu. Son 10 gündür ise en çok 25-34 yaş grubundan kadınlar ziyaretçimiz olmuş...

* Söylemeden geçmeyelim. Twitter’dan çok beğeni ve retweet alamıyoruz. Neden acaba?
Bir kere twitter’da daha 5 bin takipçi barajını geçemedik (ya bir yol gösterin ya da pamuk eller #ff yapmaya... )
İşte twitter hesabımız da burada 

* Ekmek ve Gül memleketin dört bir köşesinden canlı yayınlarla kadınların sözünü ekranlara taşımaya, birbirine ulaştırmaya devam ediyor. Bu yayınları onlarca kadının emeği ile yapıyoruz. Bir önceki editörden köşemizde yazmıştık; kadınların cep telefonları kameramız, kulaklıkları mikrofonumuz oluyor. Bu, çok önemli bir yayıncılık deneyimi. Elbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz bu yayınlar, hem pek çok tabuyu yıkarken, hem de bu alanda daha önce denenmemiş şeyleri de “yapılabilir” kıldığı için ayrıca önemli. Emeği geçen bütün kadınların eline sağlık! Elbette ufak tefek aksilikler yaşayabiliyoruz, kimi zaman planladığımız gibi gitmeyebiliyor işler... Teknik sıkıntılar, internetin zayıf olması gibi nedenlerin yanı sıra bazen de “vay efendim burada çekim yapamazsınız” diyenlerin eksik olmadığı OHAL koşulları da bu yayınları aksatabiliyor. Biz duruyor muyuz? Yooo... O gün değilse diğer gün muhakkak yapıyoruz canlı yayınımızı. Çok iyi yapıyoruz :)
Ekmek ve Gül TV için tıklayın 

* Bu 14 gün içerisinde elbette ki memleketin en önemli gündem maddesi olan anayasa değişikliğine ilişkin referandum bu yayınların da temel tartışma konusu idi. Referandum gündemini kadınlar cephesinden çok yakından takip ettik. Sadece canlı yayınlarla değil, mahallelerden, işyerlerinden mektuplarla, röportajlarla, yazılarla da kadınların bu gündemi nasıl tartıştıklarını aktardık. Referandum sonrasında da kadın hareketinin çeşitli bileşenlerinden değerlendirmeler, mahallelerden, iş yerlerinden, hastanelerden, fabrikalardan mektuplar ve izlenimlerle sonucun kadınlar tarafından nasıl ele alındığının bir tablosunu çizmeye çalıştık. Nasıl ki kadınlar referandum öncesi “bizim hayırlarımız bitmeyecek çünkü insanca bir yaşam, eşitlik ve güzel bir gelecek için kadınların söyleyeceği çok hayır var” dedilerse, referandum sonrası da hayırlarını yine sokakta söylemeye devam ettiler. Kadınlar referandum süreci boyunca çok önemli ortak eylemlere imza attılar biliyorsunuz.
13 Nisan’da ve 18 Nisan’da eşzamanlı olarak yapılan eylemleri canlı yayınladık. İstanbul’da 18 Nisan’da saat 19.30’da Süreyya Operası önünde başlayan yürüyüşü tam 1.5 saat boyunca aralıksız sizlere ulaştırdık. Ve bu yayınımız 180 bin 958 kişiye erişti, yayın boyunca tam 690 yorum yapıldı. Yorumlar arasında eleştiriler ve hatta çirkin söylemler de vardı. Bu söylemler memleketin kutuplaştırıcı iklimi ve kadın düşmanı söylemlerinin ne kadar da her yana yayıldığını gösteriyordu aslında. Elimizden geldiğince hakaret içeren yorumları yapanları uyarmaya çalıştık. Ancak görünen o ki bu uyarıları el birliği ile hep birlikte yapmalıyız.

* Bu haftanın facebookta en çok seyredilen bir diğer canlı yayını ise referandum sonuçlarına itiraz etmek için 25 yıllık hekimlik mesleğinden istifa ederek YSK’ya yürümeye başlayan Hülya Şen'le Eskişehir durağında yaptığımız yayın oldu. (İşte burada ) 25 bin 424 kişiye erişen yayınımız Hülya Şen’in kararlı duruşunu takdir edenlerin yorumlarıyla bu şaibeli referandum sonuçlarının ne kadar geniş bir kesim tarafından eleştirildiğini de göstermiş oldu.

* Artık “10 Dakikada 1 Hafta”larımıza da alıştınız... Her cuma saat 17.00’de editörlerimizden biri 10 dakika içinde kadınların gündemine girenleri, tartışılanları, ekmekvegul.net sitesinde yayınladıklarımızı özetliyor, bir sonraki haftanın kadın gündeminden notlar aktarıyor. Haftaya toplu bir bakış atmak ve bir sonraki haftanın neler getireceğine ilişkin fikir sahibi olmak için siz de muhakkak izleyin... (Bu haftanın 10 dakikada 1 haftası için TIK TIK

* Ve dosyamız... 12 Nisan günü başladığımız 1 Mayıs’a giderken Kadınlar ve Çalışma Yaşamı her gün bulamadığımız işin acısını, çalışsak da bize yakıştırılmayan “işçi olma” hallerinin yorgunluğunu, çalışıp çalışıp alamadığımız ücretlerin derdini, yatırılmayan sigortamızın ipotek altına aldığı geleceğimizin kaygısını, eve bıraktığımız çocuklara “ne oldu” sorusunun içimizi burkan cevapları, ne yapsak ne etsek “yetişmiyor, yetiştiremiyorum” demenin zorluğunu ortaya koyuyor. En güncel verilerle kadınların çalışma yaşamındaki halini ahvalini gözler önüne sererken bir yandan da 1 Mayıs’a doğru kadınların taleplerinin neler olduğunu, sözümüzün ne olduğunu da ifade ediyor. Sadece sorunları ortaya koymakla kalmayan, çözüm için ne istediğimizi de özetleyen bu dosyayı 1 Mayıs’a kadar sürdüreceğiz. Bu dosyamız, özellikle Sincan’dan gelen işçi mektupları ve Sincan Ekmek ve Gül grubunun hazırladığı “ev kadınlığı” filesi ile daha bir güzelleşti.
Dosyaya başlarken yaptığımız çağrıyı yineleyelim: Rakamların dile getirmeye yetmeyeceği sorunlarımızı hikâye ve deneyimlerimizle harmanlayalım istiyoruz. İşte bu yüzden, görüşlerinizi, yorumlarınızı, hikâye ve deneyimlerinizi de bekliyoruz. Tabii ki özlem ve taleplerinizi de!
İster yazı, ister mektup, ister fotoğraf. Gelin bu dosyayı birlikte yapalım!

Ekmek ve Gül sitesi sizden gelecek her türlü mektup, izlenim, haber, fotoğraf ve videoya açık. Yayınlanmasını istediklerinizi [email protected] adresine gönderebilir, Facebook ve Twitter hesaplarımızda paylaşabilirsiniz. 0533 209 01 78 numaralı whatsapp hesabından bize ulaşabilirsiniz.



İlgili haberler
Kadın dayanışması bir tık daha yakın!

Bir haber sitesi olmaktan öte, kadın kadına dertlerimizi paylaşacağımız, sizinle güçlenecek bu mecra...

Sizi de güçlendirecek ve elbette sizinle güçlenece...

Birlikte yapabileceğimiz çok şey var. Ve biliyoruz ki kadınların yaratıcılığının sınırı yok. Aklınız...

Her yerden bu kadar yayını nasıl yapıyor bu kadınl...

İşte size 1 haftalık halimiz ahvalimiz... Her gün farklı yerlerden canlı yayın yaptı kadınlar. Eller...