10 Ocak 1910| Antifaşist hokeyci Käthe Tucholla doğdu
Alman faşizmine karşı mücadele eden ve direnişte yer alan, Gestapo tarafından yakalanarak katledilen hokey oyuncusu Käthe Tucholla doğdu.

Alman antifaşist ve direniş savaşçısı Käthe Tucholla 10 Ocak 1910'da Berlin'de doğdu, 28 Eylül 1943 Berlin-Plötzensee'de öldürüldü.  

Tucholla, okulunu bitirdikten sonra sekreter olarak çalıştı, boş zamanlarında Alman işçi spor hareketinin bir parçası olan ve Erwin Nöldner, Hans Zoschke ve Werner Seelenbinder'in de ait olduğu Sparta Lichtenberg kulübünde hokey oynadı. Orada gelecekteki eşi futbolcu Felix Tucholla ile tanıştı. Felix Tucholla, Almanya Komünist Partisi'nde aktifti, Käthe'yi siyaset ve örgütle tanıştırdı. Her ikisi de "Kızıl Sporlar için Mücadele Birliği'ne üye oldu.

Nasyonal Sosyalistler Almanya'da iktidara geldiğinde, Käthe ve Felix Tucholla ve Robert Uhrig çevresindeki anti-faşist direniş grubuyla birlikte direnişe katıldı. Yasadışı anti-faşist literatürün yayılmasına ve zulüm gören anti-faşistler için barınma yeri teminine katıldılar. Käthe Tucholla ayrıca kurye şoförü olarak diğer Alman şehirlerini gezdi. Ayrıca her ikisi de Mayıs 1942'de Doğu Prusya üzerinden paraşütle atlayan Sovyet ajanı Erwin Panndorf'u desteklediler.

25 Temmuz 1942'de Käthe Tucholla, Gestapo tarafından evinde tutuklandı ve 28 Temmuz'da Felix Tucholla da tutuklandı. Her ikisi de 17 Ağustos 1943'te Kurt Bietzke, Richard Hinkelmann ve Rudolf Scheffel ile birlikte Halk Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırıldı. Eşi 8 Eylül, kendisi de 28 Eylül 1943'te Berlin-Plötzensee cezaevinde kafaları kesilerek öldürüldü.

Fotoğraf: Vikipedi

İlgili haberler
Faşizme karşı direnen bir komünist: Elisabeth Bruh...

Hitler faşizmine karşı direnen Elisabeth (Lisbeth) Bruhn (Holz) 26 Aralık 1893'te doğdu, 14 Şubat 19...

29 Kasım 1888 | Faşizme ve savaşa karşı mücadele e...

Savaşa ve faşizme karşı mücadele eden gazeteci, politikacı Tony Sender 29 Kasım 1888'de doğdu, 26 Ha...

Gertrud Müller: Yaşamı boyunca faşizme karşı diren...

Hitler faşizminin mağdurlarından Gertrud Müller, ırkçılığa, faşizme ve savaşa karşı düzenlenen eylem...