‘100 lira ile dolap dolmuyor’
Kimisi TV programlarında çıkıp ‘Fasulye pahalıysa yemeyin kardeşim’ diyor, kimisi ‘Ülkede kriz falan yok, hepsi manipülasyon’. Peki kadınlar bu konuda ne düşünüyor?

Sincanlı kadınlar pazarda sebze meyve fiyatlarından şikayetçi. “100 lira ile artık dolap dolmuyor” diyen kadınlar, her şeyden azar azar almaya çalıştıklarını, daha ucuza alışveriş yapmak için akşam saatlerinde pazara gelmeyi tercih ettiklerini anlattı.

Ülkemizin ekonomik durumu hakkında her ağızdan bir ses çıkıyor. Kimisi TV programlarında çıkıp “Fasulye pahalıysa yemeyin kardeşim” diyor, kimisi “Ülkede kriz falan yok, hepsi manipülasyon”. Peki kadınlar bu konuda ne düşünüyor? Sorumuza cevap bulmak için Ertuğrulgazisemt pazarına gidiyoruz. Pazarın çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Önce tezgahlar arasında bir fiyat araştırması yapıp, bütçeye göre alışverişe başlanıyor.

Tezgahta bekleyen kadınlardan biriyle konuşmaya başlıyoruz. “Valla paramız her şeye yetiyor desek yalan olur. Azar azar her şeyden almaya çalışıyoruz. Çok lükse kaçmadan ihtiyacımız olan her şeyi almaya çalışıyoruz. 100 lirayla dolap dolmuyor. Evde çocuk var, mecbur meyve alacaksın. Bir kilo değil de yarım kilo alıyoruz, ne yapacaksın” diyerek elindeki yarımşar kilo sebzeleri gösteriyor bize.

‘BÜTÇENE GÖRE ALIYORSUN’

Komşusuyla pazara gelen bir başka kadın da akşamları pazarın ucuzladığını ve daha uygun alışveriş yapabilmek için insanların akşam saatlerini tercih ettiğini anlatıyor. Bu arada komşusu giriyor lafa, “Pazar her zaman markete göre daha iyi oluyor ama yine de yetişmiyor tabii. Pazarda hesap yaparak alıyorsun. 3 liralık domates de var 5 liralık da. Sen bütçene göre alıyorsun. Marketlerde bu yok. ayrıca hem pahalı, hem kalitesiz”.

İHTİYACIMIZI ALIYORUZ, PARA KISITLI

Pazar hakkında konuşurken iki çocuğu olduğunu öğrendiğimiz kadınla sohbetimiz çocukların masraflarından açılıyor. Okullar kapanınca çocuklarının ne yaptığını sorduğumuz kadın “Çocukları belediyenin yüzme kursuna yazdırdım bir tek orası ücretsiz çünkü, başka her yer para istiyor. Pazara gelince fiyatlar biraz düştü ama yinede yeterli değil” diyerek devam ediyor alışverişine.

Türkmen olduklarını söyleyen iki kadın da savaş yüzünden Türkiye’ye geldiklerini anlatıyor bize. “İhtiyacımız olan şeyleri alıyoruz, para kısıtlı sonuçta” sözleriyle pahalılıktan dert yanıyorlar.

İlgili haberler
Biraz da bizi bu krize mahkum edenlerin içi yansın...

Bir ithalat firmasında çalışan kadınlar ekonomik krizden dertli. Ve diyorlar ki, ‘Bunca yıldır içi y...

Krizin gölgesinde seçimler ve kadınların ‘seçimi’

Ekonomik kriz seçmenin tercihlerini etkiledi mi? Kadınlar ‘seçimlerini’ neye göre yaptı? ‘Reform Pak...

KRİZİN CAN YAKICI PORTRESİ: Ekmekten dahi yoksun o...

Yoksulluğu en derinden yaşayan bir kadın, bir yanda her gün kötüye giden sağlık durumu, bir tarafta...

Kriz derinleşiyor, kadın işsizliği artıyor

Normalde ve kriz dönemlerinde neden ilk kadınlar işsiz kalıyor, neden kadın işsizliği daha yüksek? D...

KRİZ VAR, PARA YOK; MESAİ VAR, İZİN YOK: İşçi kadı...

Yoğun geçen kışın ardından tatil yapmak herkesin hakkı. Ancak kriz fırsatçılığıyla kadın işçilerin i...

Krize, işsizliğe, yoksulluğa karşı tek çare örgütl...

‘39 yaşında bir kadının yapabileceği işler genellikle sigortasız işler oluyor. Evde yaptığımız işler...