13 Ocak 1943| Yazar Else Ury toplama kampında öldürüldü
Yazar Else Ury 1 Kasım 1877'de Berlin'de doğdu,13 Ocak 1943'te Auschwitz'de öldürüldü

Else Ury, Berlin'de Yahudi bir tütün fabrikatörü ailede üç kardeşliye büyüdü. Kardeşlerinin ve romanlar kahramanlarının çoğunun aksine, ne meslek eğitimi aldı ne de evlendi.1906'da, altı yıllık gazete muhabirliğinin ardından, genç kadın okurlarını Berlin'de gerçekleştiremedikleri hayat planlarıyla tanıştıran ilk kız romanı “Studierte Mädel/Üniversiteli Kız”ı yayınladı: Kadınlara Prusya'da ancak 1908'den itibaren eğitim izni verildi. Daha savaş sırasında, 1918-1925 yılları arasında yayımlanan ve Ury'yi ünlü ve zengin yapan Nesthäkchen und ihre Puppen/Anasının Kuzusu ve Bebekleri” kitabının ilki yaratıldı. Dizi, iyi korunaklı doktorun kızı Annemarie'nin ana kuzuluğundan olgunluğa giden sürecini anlatır. Annemarie, bir doktorla evlenmek için tıp öğrenimine ara verir, çocukları ve torunları olur. Sevecenliği ve neşesiyle herkesin kalbini kazanır, çok yaramaz olmasına rağmen kimse ona kızamaz. Ury, yedi milyon kopyası dağıtılmış toplam 39 kitap yazdı. Bugün bile, Anasının Kuzusu dizisi tüm kitapçılarda mevcuttur. 

Else Ury, bu ünlü kahramanından kesin olarak farklıydı: Yahudiydi, evlenmemişti ve sadece kendi hayatını kazanmakla kalmadı, aynı zamanda daha sonra yoksullaşan ebeveynlerini kitaplarından elde ettiği bol gelirle destekledi.

Hayatı, 1933'e kadar kurgusal karakteri kadar rahattı. Aile Berlin'de yaşadı, kış ve yaz tatilleri dağlık bölgedeki bir villada geçti.

1933'te faşizmin iktidar olmasıyla Else Ury, Yazarlar Birliği'nden atıldı ve yazı yazması yasaklandı. Doktor olan kardeşi Hans, 1937'de intihar etti; erkek kardeşi Ludwig göç etti, ancak “Else Ury 91 yaşındaki annesini hiçbir koşulda terk edemedi ve terk etmek istemedi. Evlenmemiş birçok Yahudi kadın benzer nedenlerle sürgüne gitmedi. Yaşlılara bakmak her zaman kadınların sorumluluğundaydı. Tutuklandı, 12 Ocak 1943'te trenle Auschwitz Toplama Kampı'na doğru yola çıkarıldı. 13 Ocak 1943'te kampa varıldığında trendeki 1000 kişiden sadece 127'si iş yapabilecek durumda olduğundan ölümden kurtuldu. Else'nin de aralarında olduğu 873 kişi direkt gaz odasına götürüldü ve öldürüldü.

Marianne Brentzel Else Ury'nin biyografisini “Anakuzusu Toplama Kampına Geliyor" başlığıyla yazdı. Biyografide Holokost'un vahşeti şiirsel bir dille roman tarzında anlatıldı.

Fotoğraf: Else Ury - Else Ury — Wikipédia

İlgili haberler
Faşizme kafa tutan pirinç işçisi kadınlar

İtalyan faşizmine ve Nazi işgaline karşı çıkan, şarkıları ve kıyafetleriyle bugün bir külte dönüşmüş...

Faşizme karşı desenler: Kathe Kollwitz’in kalemiyi...

Kimi zaman çocukların “ekmek” diye bağırışı yükselir gravürlerinden, kimi zaman bir annenin ölü çocu...

Faşizme karşı direnişin mimoza çiçekleri

Kimisi partizan olan, kimisi şehir ve köylerde yaşamını sürdüren İtalyan kadınlar, savaş sona erene...