2 işçiyi işten atan KT Deri hakkında H&M’in denetim raporu işçileri haklı buldu
DİSK/Tekstil üyesi iki işçiyi haksız yere işten atan ve sendikayı tanımayan KT Deri’de yapılan denetim, işçilerin haklı olduğunu ortaya koydu.

KT Deri patronunun DİSK/Tekstil üyesi iki işçiyi haksız yere işten atması ve sendikayı tanımaması üzerine Küresel Sanayi İşçileri Sendikası IndustriALL’ın talep ettiği ve H&M markasının yaptırdığı denetimin raporu açıklandı. Rapor, atılan işçilerin lehine sonuçlandı.

Beylikdüzü Beysan Sanayi Sitesi’nde 96 gündür direnişte olan KT Deri işçilerinin haksız yere işten atılmaları ve patronun DİSK/Tekstil’in yetkisini tanımaması üzerine IndustriALL ve H&M sürece ilişkin bir denetim yapılması kararı almıştı. Denetim hem DERİTEKS, hem DİSK/Tekstil hem de KT Deri patronunun kabulüyle beraber bağımsız bir akademisyen tarafından yapıldı. Raporda, işten atılan işçilerin lehine bir sonuç çıkarken, aynı zamanda DİSK/Tekstil’in tanınması, işçilerin önündeki baskı ve engellerin kaldırılması yönünde bir öneri yer aldı.

KT DERİ İŞÇİSİ MİHRİ: SORUNLAR ANCAK BİRLİK OLURSAK DEĞİŞİR!
Sendikalaştıkları için işten atılan ve direnişe geçen KT Deri işçilerinden Mihri çalışma koşullarını, sendikalaşma ve işten atılma sürecini Ekmek ve Gül’e anlatmıştı: İlk girdiğimiz zaman maaşlarımız çok düşüktü, asgari ücret alıyorduk. Burada birinci ayakçı dedikleri işçiler bile asgari ücretten biraz daha fazla maaş alıyordu. İzin alamıyorduk, mesailerimiz çoktu. Hafta içi akşam 21.00’e kadar, hafta sonu hem cumartesi hem pazar... Biz bunların üzerine sendikalaşmak istedik, DERİTEKS’e gittik. Ama sonrasında bir şey değişmedi. İki arkadaşımızı kaybettik burada kovid yüzünden. Sorun olduğunda ulaşamadık. Sonra arkadaşlarla haberleştik, toplu halde DİSK/Tekstil’e gittik. Patron duydu sendikaya gittiğimizi ve toplantı yaptı. DİSK’i kesinlikle kabul etmediğini söyledi. Biz de bunun üzerine ‘Hiçbir sendika olmasın, ama koşullarımızı iyileştirin’ dedik, onu da kabul etmedi. ‘Çalışan çalışır, çalışmayan tazminatını alır gider, benim 2 yıl itiraz etme hakkım var’ deyince biz de karşı geldik. Sonra bir anda duyduk ki 2 arkadaşımızı kapının önüne koymuşlar, o gün bugündür biz de burada, arkadaşlarımızın yanındayız.” Haberin tamamını okumak için TIKLAYIN.


İlgili haberler
KT Deri işçisi Mihri: Sorunlar ancak birlik olursa...

Sendikalaştıkları için işten atılan ve direnişe geçen KT Deri işçilerinden Mihri: ‘Sorunlar ancak bi...

Sendikalaştıkları için işten atılan DEBATEKS işçil...

260 işçinin çalıştığı ve çoğunluğu kadın olan DEBATEKS’te sendikalaştıkları için işten atılan kadın...

DEBATEKS işçileri sendikalaşma mücadelelerini anla...

260 işçinin çalıştığı ve çoğunluğu kadın olan DEBATEKS’te sendikalaştıkları için işten atılan kadın...