2008’de 497 olan kamu kreş sayısı 2016’da 56’ya düştü!
‘Kreş ebeveyn ve çocuk hakkıdır’ diyerek ‘Her işyerine kreş’ kampanyası başlatan KESK adına konuşan Gülistan Atasoy, kreş sorununun milyonlarca kişinin hayatını etkileyeceğini söyledi.

Kadınların istihdam alanlarından uzaklaşarak eve hapsolmasına neden olan kreş sorununun çözülmesi için KESK'in başlattığı kampanya devam ediyor. KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoyi, 2008'de 497 olan kamu kreş sayısının 2016'da 56’ya düştüğünü belirterek, asıl nedenin ideolojik olduğuna dikkat çekti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) “Kreş ebeveyn ve çocuk hakkıdır" diyerek "Her işyerine kreş'' kampanyası başlattı. 7 Mayıs'ta başlayan kampanya 12 Haziran'a kadar devam edecek. Kampanya ile doğum izni yerine dönüşümsüz ebeveyn izni, ücretsiz, anadilinde, nitelikli, 7/24 açık, ulaşılabilir kreşleri ve tam zamanlı, güvenceli ve sürekli işlerde kadınların istihdam edilmesi talep ediliyor.

KREŞ SORUNU MİLYONLARCA İNSANI ETKİLİYOR
Kampanyaya dair bilgi veren KESK Kadın Sekreteri Gülistan Atasoy, erken çocukluk eğitimine ilişkin sınırlı sayıda imkân bulunduğunun altını çizerek, "Bunun çeşitli nedenleri var. Başında da hükümetlerin bugüne kadar yürütmüş olduğu politikalar geliyor. Çünkü mevcut yasal düzenlemeler ve son dönemde çıkarılan düzenlemeler son derece cinsiyetçi bakış açısıyla ele alınmakta" dedi.

Gülistan, kadınların istihdamda var olmasını engelleyen temel nedenlerden birinin bakım sorumluluğu olduğunun vurgulayarak şunları söyledi, "Çünkü bakım sorumluluğunu kadınların üzerine yükleyen çeşitli düzenlemeler var ve bu anlamda kadınların istihdam edilmesini engelleyen şeyler yaşanıyor. Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım oranı bu durumu ortaya koyuyor. Bugün eğer bakım hizmetleri toplumsallaştırılabilirse en az 2 milyon kadının istihdam edileceği verilerle ortaya çıkmış durumda. Dolayısıyla aslında bizim bu kampanyayı kamuoyu gündemine koymaya çalıştığımızda kreş sorunu, erken çocukluk bakım eğitimi meselesi milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir mesele olarak önümüzde duruyor."


ONLARCA KREŞ KAPATILDI
2008 yılında 497 olan kamu kreşi sayısının 2016'da 56'ya düştüğünü ifade eden Gülistan, giderek daha da gerileme durumunun olası olduğu bir sorunla karşı karşıya olduklarının altını çizdi. Gülistan, "Özellikle Devlet Personel Teşkilatına yönelttiğimiz; Kamuda kaç kreş var, bu kreşlerden kaç çocuğun yararlandığı, kaç kamu personelinin çocuklarını gönderdiği gibi temel sorular yanıtsız bırakılmış durumda. Bu da aslında bu alanın hükümet tarafından gözden çıkarıldığının göstergesidir. Bunun da çeşitli sebepleri var; birincisi hükümetin kamuda dönüşüm programı çerçevesinde kreş sorununu da ele aldığı meseledir. Kamudaki dönüşümle birlikte aslında kamu hizmetlerinin tamamen piyasaya açıldığı, bu anlamda kar getirmeyen alanları da hükümetin gözden çıkardığını tespit etmiş durumdayız. Yine aynı zamanda kamudaki kreşlerin sosyal tesisler kapsamına alınmasından sonra bu kreşlerin hızlıca kapatıldığını görüyoruz. Bunun nedeni de bu alanların kar getirmediğini düşünerek kamudaki dönüşümden nasibini almasıdır" şeklinde konuştu.

SERMAYE İLE GİRİŞİLEN İTTİFAKIN SONUCU
Gülistan, sermaye ile birebir ilişkilendirilen güvencesiz, esnek formüllerle oluşturulan ve kadınlara daha fazla yük getiren yarı zamanlı çalışma modellerinin kamuda yaygınlaştırılmak istendiğini belirterek, "Bu anlamda kadınların hem daha fazla evde kalmasını sağlama, çocuk bakım sorumluluğunu almasını sağlama hem de sermaye ile girişilen ittifakta ucuz iş gücünü kamuda da sürdürme mantığı taşınmaktadır" diye vurguladı.

DENETİMDEN UZAK, İSTİSMARA AÇIK KURSLAR...
Hükümetin tamamen ideolojik olarak yaklaştığı eğitim meselesini erken çocukluk dönemine kadar düşürülmesinin de bu durumda etkili olduğunun altını çizen Gülistan, "Çünkü son zamanlarda bir yandan kamudaki kreşler kapatılırken bir yandan da yapılan protokollerle aslında Diyanet'e bağlı Kuran Kurslarının 4-6 yaşa kadar indirildiğini görüyoruz. 'Toplum temelli kurumlar' başlığı altında bu alanların teşvik edildiği ve buralarda ki denetimlerin de sağlanamadığı gözle görülür bir durum. Nitekim son süreçlerde tarikatlarda ve vakıflarda yaşanan istismar vakalarında bu durum ortaya çıkmıştır" dedi.

'SEÇİME GİRECEK PARTİLERİN YAKLAŞIMINI SORACAĞIZ'
Milyonlarca insanın talebi olan kreşlerin yeniden açılmasını konusunda ilgili bakanlıkları göreve davet eden Gülistan, bu yönlü eylemsellikler gerçekleştireceklerini aktardı. Yine çocuklarla beraber iş yerlerine giderek kreş talebini ileteceklerini aktaran Gülistan, dilekçeler de vereceklerini vurguladı.

Gülistan, 24 Haziran seçimlerinde iktidar iddiası olan siyasi partilerden de kampanya kapsamında talepleri olduklarını belirterek, kamuoyu ile paylaşmalarını isteyeceklerini açıkladı.

Kaynak: Jinnews

İlgili haberler
Fabrikada kreş olsa...

6 ay önce doğum yapan tekstil işçisi anlatıyor: ‘Hijyenik bir soyunma odası yok, kreş yok. Çocuğu em...

KESK’ten ‘her işyerine kreş’ kampanyası

Kamusal kreşler giderek azalırken, kreş fiyatları yükseliyor. KESK kamu işyerlerinde ücretsiz, 24 sa...

GÜNÜN KAMPANYASI: Her işyerine ‘KREŞ’

Kamusal kreşler giderek azalırken, kreş fiyatları yükseliyor. KESK kamu işyerlerinde ücretsiz, 24 sa...