2016 Mayısından 2017 Mayısına, Boşanmaların Önlenmesi Komisyonu ne demişti, hatırla!
2016 yılının Mayıs ve Haziran ayı, kadınların Boşanmaların Önlenmesi Komisyonunun haklarımızı sıfırlayan önerilerine karşı büyük tepkileriyle geçmişti. Komisyon ne demişti, kadınlar ne yapmıştı?

Meclis’te kurulan “Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Unsurlar İle Boşanma Olaylarının Araştırılması Ve Aile Kurumunun Güçlendirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu”, yani Boşanmaların Araştırılması Komisyonu, 16 Mayıs’ta 476 sayfalık raporunu meclise sundu. Komisyonda çoğunluk olan AKP’li üyelerin hazırladığı rapor, kadın ve çocuk haklarının kırıntısını bile bırakmamaya niyetli bir anlayışla, tartışmalı bir çok düzenleme önermişti.


BOŞANMALARIN ÖNLENMESİ KOMİSYONUNUN KORKUNÇ ÖNERİLERİ
- Rapor, çocuk istismarcısının tecavüz ettiği çocukla 5 yıl boyunca “sorunsuz” ve “başarılı” bir evlilik sürdürmesi halinde denetimli serbestlikten yararlanmasını öneriyor.
- Rapor cinsel saldırı, cinsel istismar ve reşit olmayanla cinsel ilişki suçlarında hadım uygulanmasını öneriyor.
- Rapor, yasada kesin olarak yasak olmasına rağmen, boşanma davalarında ve şiddet durumunda uzlaşma ve arabuluculuk yöntemi kullanılmasını öneriyor.
- Rapor, karakolların kapılarının mesai saatleri içerisinde şiddete maruz kalan kadınlara kapatılmasını öneriyor.
- Rapor, şiddet durumunda kadına verilecek tedbir sürelerinin “Kadınlar tarafından kötü kullanıldığı” ve “Erkeklerin mağdur edildiği” iddiasına dayanarak, en fazla 15 gün olarak kısaltılmasını öneriyor. Üstelik, bu karar, kadının “belge ve delil sunması” koşuluna bağlanıyor.
- “Aile mahremiyetinin korunması” bahanesiyle, aile hukukuna ilişkin tüm davalarda duruşmaların gizli yapılmasını öneriyor. Esas olarak kadın örgütlerini sürecin dışında bırakmak, kadınları yalnızlaştırmak ve zorunlu ara buluculuğa giden yolu açmak için bu öneriyi yapıyor.
- Rapor, kadınların nafaka hakkını evlilik süresi ile bağlantılandırarak kısıtlıyor. “Boşanırsam nasıl yaşayacağım” diye düşünecek kadınları boşanmadan caydırmaya çalışıyor.
- Nafaka kısıtlamasıyla yetinmeyen Komisyon, kadınların, 1-2 yıl içerisinde mal paylaşımı davası açmazlarsa eğer, haklarını tümüyle kaybedecekleri yeni bir düzenleme öneriyor.
- Rapor ilahiyatçıların aile danışmanı olarak görevlendirilmesini öneriyor.
Bu rapor kadınların büyük tepkisini çekmiş, kadınlar tüm Türkiye’de sokak eylemleriyle komisyon raporunun geri çekilmesini talep etmişler ve “haklarımızı gasp ettirmeyeceğiz” demişlerdi.



RAPORUN RUHU HALA HER YERDE!
Bugün bu raporu hatırlamak neden önemli? Çünkü bu rapor;  
1- AKP Hükümetinin 15 yıllık kadın politikalarının özet belgesi niteliğinde.   
2- Bu rapor ilan edilen partili cumhurbaşkanlığı sisteminin, tek adam yönetimiyle güçlendirilmiş ve yetkisi sınırsızlandırılmış yeni dönem iktidarın kadınlar açısından yol haritası niteliğinde.

Daha dün yapılan AKP Kongresi'nin şaşaalı analizlerine bir de buradan bakalım... Raporu hatırlayalım. Ne dediklerini unutmayalım. Kadınlar olarak neyle karşı karşıya olduğumuzu birbirimize yeniden hatırlatalım.



İlgili haberler
Ayşegül adalet istiyor!

11 yaşındaki kızını istismar eden kocasını şikayet etti, adam serbest bırakıldı. Ayşegül’ü 4 kurşunl...

Devletin korumadığı kadınları erkekler öldürüyor!

Ailesinin zoruyla evlendirilen Figen Çakar, gördüğü şiddet nedeniyle canı pahasına evden kaçarak pol...

Kadınlar için daha fazla güvencesizlik, çok daha d...

AKP iktidarı döneminde kadın istihdamı politikalarını ve bu politikaların kadınların hayatını nasıl...