2017 kadınlar için nasıl bir yıldı?
Yeni bir yıla girerken şöyle bir ardımıza bakalım. 2017’de kadınların gündeminde neler vardı, neler yaşadık, neler atlattık? Hafızamızı bir yoklayalım...

Öncelikle üzerine basmadan geçemeyeceğiz; her günü OHAL ile geçen bir 2017 yaşadık. Birçok yeni KHK ile uyandığımız sabahlar oldu. Ve ne yazık ki, her günü en az bir kadın cinayeti, çocuk istismarı, şiddet ve kadınlara yönelik saldırılarla geçirdik. Ama hem gasbedilen haklarımıza hem de erkek-devlet şiddetine karşı ses çıkaran, “öyle kolay değil” diyen kadınların mücadelesine de tanık olduk. OHAL’e rağmen tutamadılar duvarların ardında kadınları, kolay kazanmadığımız haklarımızı vermemek için uğraştık, öyle kolay olmadığını her sokağa çıkışımızda bir kez daha gösterdik. Dedik ya bakalım şöyle ardımıza diye, e malum geçmişte ne yaşadığımız, gelecekte az çok ne yaşayacağımızın da göstergesidir. O zaman şöyle bir ardımıza bakalım senenin başından bu yana kadınların gündeminde ne vardı hatırlayalım.


APARTMAN YÖNETİCİSİNİN TACİZİ
25 ARALIK 2017

Adana’nın Güzelyalı Mahallesinde bir apartman yöneticisinin 20 yıldır aynı binada apartman görevlisi olarak çalışan ailenin 15 yaşındaki kızına tacizde bulunması nedeniyle açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Davada tanıklar hem olayı anlattı hem de sanığın aileyi tehdit ettiğini kabul etti. 

4 yıl boyunca yöneticinin tacizine uğrayan kız çocuğu yaşadıklarını Ekmek ve Gül’e
böyle anlatmıştı.

PEMBE OTOBÜSLER, TRAMBÜSLER, AYRI VAGONLAR...
19 ARALIK 2017

Bu yıl daha önce Bursa’da kadınlara özel ayrı vagon getirilmeye çalışılmış kadınların tepkisiyle bu adım geri çekilmişti. Daha sonrasındaysa ‘pembe trambüsler’ Malatya’da kadınların tepkilerine karşın bir ulaşım aracı haline geldi. Kadın örgütlerinin sık sık “Kadınları ayrımcı uygulamalara maruz bırakmak, tacizciyi değil tacize uğrayanı tecrit etmek anlamına gelir” sözleriyle tepki gösterdiği bu uygulamalar sık sık başka illerde de tartışma konusu oldu. Son olarak 19 Aralık tarihinde yani Maraş Katliamı’nın yıldönümünde Kahramanmaraş Belediyesi “Kadınlara özel otobüs” uygulamasıyla gündeme geldi.


ÇAĞI YAKALAYAN GERİCİLİK: BOŞADIM SMS’i ve İKİNCİ EŞ BULMA SİTESİ
13 ARALIK 2017

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun; bir erkeğin sms, telefon, mektup ve faks yoluyla eşinden “boş ol” diyerek boşanabileceği sözlerinin üzerinden bir hafta geçmeden internetten erkeklere özel ikinci, üçüncü eş bulma sitesi açıldı. İngiltere ve Endonezya’dan sonra Türkiye’de açılan ikinci eş bulma sitesi “Günaha girmeden cinsel ihtiyaçlarını karşılamak isteyenlere, evlenecek biriyle karşılaşamamış hanımefendilere” hizmet verdiğini duyurdu. Kadınların tepkileri sonucu yayın hayatına kısa zamanda veda etti bu site.


YALNIZ DEĞİLSİN DENİZ!
7 ARALIK 2017

Tüm kadınlara seslenerek eski eşinden gördüğü sistematik şiddeti anlatan ve ölüm tehditleri aldığı için ‘Beni yalnız bırakmayın’ diye çağrı yapan Deniz Ceylan’a kadınlar mesajları yolladı.

BU İŞSİZLİK HEP KADINLARIN SUÇU!
28 KASIM 2017

Kadınlarla ilgili cümleleri her ağzına aldığında bir hayırlı laf işitmediğimiz iktidar yine yaptı yapacağını.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, işsizlik rakamlarının yüksek olmasını kadın ve gençlerin işgücüne katılmasına bağladı. Başbakanlık tarafından 2010 yılında yayımlanan Kadın İstihdamının Artırılması ve Fırsat Eşitliğinin Sağlanması Genelgesinin yenilenmesi de bu ay içinde yapıldı. Yenilenen genelgede en çok dikkat çeken noktanın ‘eşitlik’ kavramının çıkarılması olduğunu söyleyen kadınlar Erdoğan’ın da sözleriyle birlikte, hükümetin kadınların çalışma yaşamına katılmasını tali gören yaklaşımına dikkat çekti.


GÖZALTINDA CİNSEL ŞİDDET
24 KASIM 2017

Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu raporu açıklandı: 20 yıllık sayısal verileri içeren raporda 561 kadın, çocuk ve trans bireyin gözaltında cinsel şiddet, taciz ve saldırılara maruz kaldı. 2017 yılında ise büroya 30 başvuru yapıldı. Vakaların 2 tanesi tecavüz iken 28 tanesi cinsel tacizdi. Yalnızca 9 dava dosyası açılabildi. Raporda Diyarbakır’da, Nusaybin’de ve Mardin Derik’te yaşanan sokağa çıkma yasaklarında gözaltına alınan başvuruculara uygulanan işkence ve cinsel suçlar örnek vakalar olarak sıralandı.



LGBTİ+ YASAKLARI
20 KASIM 2017

Ankara Valiliği, “Nefret Suçu mağduru Transları Anma Günü” olan 20 Kasım’da, Ankara’da gerçekleştirilecek etkinlikleri süresiz olarak yasakladı. Ankara Valiliğinin yasaklarından sonra LGBTİ+ bireylerin etkinliklerine başka illerden de yasaklar geldi. İstanbul'daki LGBTİ+ film gösterimi Beyoğlu Kaymakamlığınca yasaklandı. Mardin'de yapılması planlanan bir etkinlik hedef gösterildi.

20. KADIN SIĞINAKLARI VE DAYANIŞMA KURULTAYI
11-13 KASIM 2017

20. Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezi Kurultayı için Kadın Örgütleri Antalya’da bir araya geldi. “Sığınaksız Bir Dünya” talebiyle toplanılan kurultaya 27 ilden, 50 kadın ve LGBTİ örgütü, 42 kamu kurumu ve belediyeden toplam 280 kadın katıldı. Kadınların 20 yıllık mücadelelerinden kazanımlarına kadar birçok konunun tartışıldığı kurultayın sonucunda OHAL'de kapatılan kadın dayanışma merkezlerinden, yasaların İstanbul Sözleşmesi'ne uyumlu bir şekilde uygulanmasına ilişkin birçok talep yer aldı.

6284 HEDEFTE
9 KASIM 2017

Türkiye’de kadına yönelik şiddetin vardığı boyutların 25 Kasım dolayısıyla bir kere daha gözler önüne serildiği bir dönemde, İktidar yanlısı Akit Gazetesi, 6284 sayılı yasayı yani Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Karşı Kanunu hedef aldı. Gazetenin “Şiddeti Değil Yuvayı Yıkan Kanun: 6284” başlığıyla manşet yaptığı habere göre sorun, kadının şiddet görmesi değil, şiddet uygulayan erkeğin evden uzaklaştırılmasıydı. Haberde yasanın “Türk aile yapısına dikkat edilmeden” hazırlandığı, şiddet gösteren erkeğin mağdur olduğu söylendi. Bu saldırılar gazetenin manşetinde bir sonraki günlerde de sürmeye devam etti.


HAL İŞÇİSİ KADINLAR ZAM İÇİN EYLEMDE
8 KASIM 2017

Mersin Belediyesi Toptancılar Kompleksi’nde, sevkiyatçılarda çalışan işçi kadınlar, günlük ücretlerine zam yapılması için eylem yaptı.
Akdeniz İlçesi Hal Mahallesi’nde bulunan hal önünde toplanan yaklaşık 200 kadın, bir süre hal girişini kapattı. Hal Sevkiyatçılar Derneği Başkanı Şirin Özdemir ile görüşmek isteyen kadınlar, 70 lira olan ücretlerine 5 lira zam yapılmasını protesto etti. Yaklaşık 12 saat çalıştıklarını kaydeden kadınlar zam istedi. İşçilerin ücreti 75 TL olarak belirlenirken, 1 saatlik fazla mesai ücreti ise 10 lira oldu.


MÜFTÜLERE NİKAH YETKİSİ
2 KASIM 2017

Aylarca kadın örgütlerinin tepki gösterdiği ve “medeni hukuk alanında ve kadınların boşanma, nafaka, mal paylaşımı gibi kazanılmış haklarında geriye gidişin önünü açacak bir hamle” olarak gördüğü; toplumsal yaşamın dini kurallarla şekillendirilmesinin, çocuk yaşta evliliklerin ve erkeklerin çokeşliliğinin önü açacağı sözleriyle karşı çıktığı müftülere nikah yetkisi veren yasa önce Erdoğan’ın “Kadınlar istese de istemese de geçecek” demesiyle meclisten geçti. Ardından Erdoğan tarafından onaylandı ve resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.


ŞEHRİBAN ELMAS DAVASINDA KATİLE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET
2 KASIM 2017

Şehriban Elmas’ın Adana’da işkenceyle öldürülmesi davasının karar duruşması görüldü. Mahkemede 5 Aralık gecesi evinde gördüğü işkence sonrası kafasında ve vücudunda kırıklar oluşan Şehriban Elmas’ın öldürülmesiyle ilgili tutuklu sanık İzzet Elmas’a ve aile bireyini kasten öldürme suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

BOŞANMALARDA ARABULUCUK
20 EKİM 2017

Müftülere resmi nikah yetkisi verilmesinin ardından AKP’nin yeni hamlesi “boşanmaların artık mahkemeye gitmeden aile arabuluculuğu” ile gerçekleşmesi oldu.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, boşanmak isteyenlerin “aile arabuluculuğu” kurumuna giderek “uzlaştırmacı veya hakem yoluyla” anlaşması üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Daha önce Boşanmaları önleme komisyonu ile de gündeme gelen ‘arabuluculuk’ kadın örgütlerinin tepkisiyle karşılaşmıştı.

Eşitlik İzleme Kadın Grubu’nun boşanmalarda arabuluculuk uygulamasına ilişkin değerlendirmesi şöyleydi: “Arabuluculukta/uzlaşmada tarafların eşit olması kuralı görmezden gelinerek, kadınlar erkekler lehine işleyecek bir sürece sürükleniyor. Ayrıca boşanma ve kadına karşı şiddet ‘özel alan’ kabul edilerek devletin sorumluluk alanı dışına çıkartılmaya çalışılıyor. Yargının müdahalesi azaltılırken, dinin müdahalesi artırılıyor. Boşanma arabuluculuğu, kadınların iradesini erkeklere ve toplumsal kabullere teslim etmeye yönelik bir uygulama olarak devreye sokuluyor.”

HELİN PALANDÖKEN CİNAYETİ
13 EKİM 2017

Pendik’te Helin Palandöken, Mustafa Yetgin tarafından öldürüldü, yanındaki iki arkadaşı ise yaralandı. Palandöken'in daha önce sosyal medyada kendisini taciz eden birisinin olduğunu, sokağa çıkmaya korktuğunu söylediği ortaya çıktı.
https://ekmekvegul.net/gundem/lise-ogrencisi-helin-goz-gore-gore-katledildi
Olayın ardından birçok yerde kadınlar sokağa çıkarak Helin’in katledilmesine ve kadın cinayetlerine karşı isyan etti.

Helin’in babası Nihat Palandöken de Ekmek ve Gül’e yazdığı mektupla şöyle diyordu; “Başka kimsenin başına böyle bir olay gelmemesi için, başka kimsenin yüreğine bu acının düşmemesi için adaletin sağlanması lazım. Bunun için bu olayın peşini bırakmayın.


KADINLAR “BU YASALAR BÖYLE GEÇMEZ” DİYEREK SOKAĞA ÇIKTI
1 EKİM 2017

100'den fazla kadın ve LGBTİ örgütünün çağrısıyla kadınlar, müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısına ve Mağdur Hakları Yasa Tasarısına karşı meclis açılışından hemen önce pek çok ilde sokağa çıktı, ‘Bu yasalar böyle geçmez’ diyerek eylem yaptı.

Meclis önünde eylem yapmak isteyen kadınlara polis engel oldu. Kadınlar eylemlerini Meclis içinde yaptı.

ENSEST’İN GÖRÜNMEZLİĞİ
EYLÜL 2017

Eylül ayının en önemli tartışmalarından biri ensest oldu. Bir taraftan rakamların çokluğu tartışılırken diğer taraftan ensestin aslında 'bilmezden gelinen' ve yüzleşilmeyen bir gerçek olduğu daha da belirginleşti.

Murat Başoğlu’nun öz yeğeni ile görüntülerinin ortaya çıkmasından sonra gündeme gelen enseste ilişkin AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk meclise verdiği yasa teklifiyle "rızayla ensest ilişki"ye girenlere 8 yıl ile 12 yıl arasında hapis cezası verilmesini istedi. Ensesti bir cinsel ilişki biçimi olarak gören ve rızaya dayatan bu talep karşısında kadın örgütleri gerçek sorunun üzerine gidilmediğini ve gözardı edildiğini söyledi.

KADINLARI MAĞDUR EDECEK MAĞDUR HAKLARI YASASI GÜNDEMDE
EYLÜL 2017

Adalet Bakanlığının hazırladığı Mağdur Hakları Yasa Tasarısı Meclis gündeminde.
Bu tasarı, boşanma/ayrılma süreçlerinde ya da aile içi şiddet nedeniyle ayrı yaşayan ebeveynler arasında çocukların özellikle babalarıyla kişisel ilişki kurmasına dair de düzenlemeler yapıyor. Kadın örgütleri şiddet sarmalından sıyrılmaya çalışan kadınlar açısından, düzenlemelerin şiddet ve ölüm tehdidini daha da artırabileceğine ilişkin kaygı duyuyorlar. Yasa, 2018’de de gündemimizde olacak…

ARTAN KADIN İNTİHARLARI
AĞUSTOS 2017

Ağustos ayında en az 28 kadın intihar girişiminde bulundu. Birçoğu hayatını kaybetti. Kadınların bir kısmının “intihar görünümü altında öldürüldüğü” de ortaya çıktı. İntiharların sebeplerine bakıldığında başlıca nedenler şiddet, işsizlik, yoksulluk oldu. KHK ile ihraç edilen Sevgi Balcı da Ağustos ayında intiharla hayatına son verenler kadınlardan biriydi. Üçüncü çocuğuna hamileyken eşiyle birlikte mesleğinden ihraç edilen Balcı yaşadıkları lojmandan atılmış, işsizliğe ve yalnızlığa terk edildiği için depresyona girmişti.

ADALET KURULTAYINDA KADINLAR KONUŞTU
28 AĞUSTOS 2017

Adalet Kurultayının 2. gününde “Toplumsal Adalet ve Kadın” başlıklı panel düzenlendi. İki oturumda yapılan panelde kadınların toplumsal yaşamda karşılaştıkları “adaletsizlikler” konuşulurken çözüm yollarına ilişkin tartışmalar yapıldı ve talepler dile getirildi.
Panelin ikinci bölümünde ise “Ekonomide Adalet ve Kadın” başlığıyla kadınların istihdamda yaşadığı sorunlar üzerine sunumlar ve tartışmalar yapıldı.


GAZETE ŞUJİN KAPATILDI
25 AĞUSTOS 2017

Kadınlara ve çocuklara yönelik her türlü şiddeti ve ayrımcılığı gündeme taşıyan, kadın yayıncılığı yapan Gazete Şûjin 693 sayılı KHK ile kapatıldı.


5 YILDA 1 MİLYON KADIN ÇOCUK BAKIMI İÇİN İŞTEN AYRILDI
23 AĞUSTOS 2017

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun raporuna göre, 2010’dan 2015’e kadar yaklaşık 1 milyon kadın çocuk bakımı, yaklaşık 112 bin kadın ise yaşlı bakımı nedeniyle iş hayatını bıraktığı belirlendi.


YÖNETMELİK DEĞİŞTİ: KADINLAR GECE VARDİYASINDA 12 SAAT ÇALIŞTIRILABİLECEK
21 AĞUSTOS 2017

Turizm, özel güvenlik ve sağlık işkolunda gece 7.5 saati aşan mesai yapılmasına olanak tanıyan yasanın yönetmelikleri, Resmi Gazete’de yayınlandı.
2015’te yapılan yasa değişikliği ile bu üç sektörde, “sektörün ihtiyaçları” gerekçesiyle 12 saate kadar gece çalışması yasal hale getirilmişti. Ama 2 yılın ardından hazırlanan yönetmelik “Kadın işçilere 7.5 saat sınırı” başlıklarıyla duyuruldu.

Birleşik Metal İş Sendikası’nın yaptığı açıklama da bu yükün nasıl ağırlaştığını ortaya koyuyor.


KREŞ SORUNU
18 AĞUSTOS 2017

3 yaşındaki Alperen’in denetimsizlik ve ihmal zinciri yüzünden kreş servisinde hayatını kaybetmesi sonucu ücretsiz ve nitelikli kreş talebi kadınlar tarafından yinelendi. Kadınlar Alperen’in infial yaratan ölümünden sonra devlete seslenerek şöyle söyledi, “Kreş bir haktır. Devlet açmalıdır, denetlemelidir, niteliğini artırmalıdır. Devlet hem bunu yapmıyor, hem de her yerde ihmaller zincirine göz yumuyor!”


AROMA’DA GREV: KADINLAR EN ÖNDE
16 AĞUSTOS 2017

Aroma Meyve Suyu İşletmelerinde patronun üç yıldır zam yapmaması ve kadro sözünü yerine getirmemesi üzerine 290 işçi greve çıktı. İşçi kadınlar greve neden çıktıklarını ve taleplerini anlatıyor…

TİS görüşmelerindeki uyuşmazlık nedeniyle işçilerin 2 haftadan uzun süredir grev yaptığı Aroma'da anlaşma sağlandı.



TJA’DAN “YAŞAMI ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ” KAMPANYASI
3 AĞUSTOS 2017

Tevgera Jinen Azad (TJA) ‘Kadın soykırımını durduracağız, yaşamı özgürleştireceğiz’ ana temasıyla 3 Ağustos’ta startını Batman’dan vereceği bir kampanyaya başladı.



‘KIYAFETİME KARIŞMA’ DİYEN KADINLAR
30 TEMMUZ 2017

Sene içerisinde de Temmuz ayı içerisinde de kadınlara kıyafetleri gerekçe gösterilerek saldırılar sürdü. Temmuz ayında Maçka Parkında özel güvenlikçiler bir kadını “Bu kıyafetle parkta dolaşmana izin vermem” diyerek taciz etti. 
Maçka parkında “Kıyafetime Karışma” eylemi yapan kadınlar kadınların yaşam tarzlarına yönelik yapılan saldırılara karşı eylemlerini büyüterek sürdürdü. 

DİGEL FABRİKASINDA KADIN İŞÇİLERE TACİZ
29 TEMMUZ 2017

TEKSİF Sendikası, Ege Serbest Bölgede faaliyet gösteren Alman erkek giyim firması Digel Tekstil’in Genel müdürü S.A. hakkında, fabrikada çalışan kadın işçilere yönelik cinsel taciz ve işçilerden e-devlet şifrelerini isteyerek, zorla sendikadan istifa ettiren müdür hakkında da suç duyurusunda bulundu.

77 YAŞINDAKİ TARIM İŞÇİSİ KADIN İŞ CİNAYETİ KURBANI
26 TEMMUZ 2017

Kastamonu’da sarımsak tarlasında çalışan kadınları taşıyan minibüs kaza yaptı. Kazada yaralanan 7 kişiden 77 yaşındaki Hamide Beygirlioğlu hayatını kaybetti.

MÜFTÜLERE NİKAH YETKİSİ MECLİSTE
25 TEMMUZ 2017

Müftülerine nikah kıyma yetkisi verecek yasa tasarısı meclise sunuldu

5 Maddede Müftülere Nikah Yetkisi

HAPİSTE PED HAKKI
18 TEMMUZ 2017

Hapiste Kadın Ağı, cezaevindeki kadınlara ücretsiz ped hakkı sağlanması için kampanya başlattı. Kampanyanın temel talebi, kadın mahpusların ücretsiz ped hakkının yasal güvenceye alınması. Bu kapsamda hapishanelerde ücretsiz ped sağlanacağına ilişkin maddenin yasal mevzuata eklenmesi isteniyor.

Hapiste Kadın Ağı’nın çağrısıyla yapılan ‘Hapishanelerde ücretsiz ped istiyoruz’ kampanyasına 82 örgüt imza verdi.

HAMİLE İŞÇİYE 12 SAAT ÇALIŞMA DAYATMASINA İSYAN
12 TEMMUZ 2017

Bektaş Tekstil’de aralarında hamile işçilerin de olduğu 55 işçi 12 saat çalışma dayatmasını kabul etmediği için işten atıldı.

KADINLARIN ORTAK ‘ADALET’ YÜRÜYÜŞÜ
6 TEMMUZ 2017

İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanması ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’ne 70 kadın örgütü ve birçok ilden onlarca kadın katıldı. Dünya barışını savunan Pippa Bacca’nın katledildiği yerde buluşarak Adalet Yürüyüşüne katılan kadınlar ‘Eşitlik olmadan adalet olmaz’ diyerek kendi adalet taleplerini haykırdı.

Adalet yürüyüşünden kadın hikayeleri

EMANİ AL RAHMAN KATLEDİLDİ
6 TEMMUZ 2017

Sakarya’nın Kaynarca ilçesinde Suriyeli 9 aylık hamile Emani Al Rahman, 10 aylık çocuğu ile kaçırıldı. Ormanlık alana götürülen genç kadın tecavüze uğradıktan sonra başı taşla ezilerek öldürüldü, oğlu ise saldırganlarca boğuldu. Suriyeli mültecilere yönelik nefret söylemlerinin ayukka çıktığı bu dönemde Suriyeli Emani ve 10 aylık bebeği için Sakarya’da yapılan cenaze töreninde mülteci bir kadın tacize uğradıklarını, mahkemeye başvurmak istediklerinde de “Bir şey çıkmaz” cevabı aldıklarını söyledi. Emani Al Rahman cinayetinin Türkiye’de göçmen olarak yaşayan kadınlara cinsiyetleri nedeniyle yönelen şiddetin medyadan meclise her zeminde meşrulaştırılmasının bir sonucu olduğu da tepkiler arasındaydı. Aylar sonra görülen cinayet davasındaysa sanıklar suçu birbirlerine atarak son zamanların popüler savunması olarak ‘kandırıldım’ dediler.

İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARINA GÖZALTI
5 TEMMUZ 2017

İlknur Üstün ve Nalan Erkem’in de aralarında yer aldığı 10 kadın ve insan hakları savunucusu gözaltına alındı.

138 kadın ve LGBTİ+ kuruluşu ortak bir metin yayınlayarak 5 Temmuz’da Büyükada’da gözaltına alınan 10 hak savunucusunun serbest bırakılmasını istedi. 

YASEMİN ÇAKAL ÖZGÜR! 

4 TEMMUZ 2017
Evliliği boyu eşi Özkan Kaymaklı’nın şiddetine ve cinsel saldırılarına maruz kalan Yasemin Çakal mahkemenin tahliye kararının ardından cezaevi önünde kadınlar tarafından karşılandı.

SUR’DA YIKIMA KARŞI KADIN NÖBETİ
27 HAZİRAN 2017

TJA, HDP ve HDK Kadın Meclisleri, Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Lalebey ve Alipaşa Mahallesi’nde yıkıma karşı nöbete başladı.


MELİSA SAĞLAM’A SALDIRI
14 HAZİRAN 2017

Pendik'te Ramazan ayında şort giydiği gerekçesiyle Melisa Sağlam adlı kadın öğrenci saldırıya uğradı. Saldırgan Ercan Kızılateş, saldırı suçundan tahliye edilirken, Vergi Usul Kanunu'na (VUK) muhalefet suçundan hüküm aldı ancak kısa bir zaman sonra bu suçtan da tahliye edildi. Ercan Kızılateş'in, çıkarılan 671 Sayılı KHK'dan yararlanarak denetimli serbestlik kapsamında tahliye edildiği öğrenildi.


BURSALI KADINLARDAN PEMBE VAGONA TEPKİ
8 HAZİRAN 2017

Pek çok kentte tacizi bahane göstererek, kadınları toplumsal yaşamın dışına iten pembe otobüs, pembe taksi uygulamasının ardından Bursa’da metroda ayrı vagon uygulanmaya konuldu. Bursalı kadınlar “bayanlara özel vagon” yazısını söktü, açıklama yaptı.

Kadınlar, ayrı vagon uygulamasının kadınları toplumdan ayırmanın ve eve hapsetmenin bir proje başlangıcı olduğunu söyleyerek projenin gerçekleşmesine izin vermeyeceklerini belirtti.


CHİNATOOL İŞÇİLERİ: “SENDİKAMI KENDİM SEÇERİM”
7 HAZİRAN 2017

Gebze Plastikçiler Organize Sanayi’de bulunan Chinatool Otomotiv (CT Automotive) fabrikasında işçiler sendika seçme hakkı için eylemde. Gebze’de kurulu fabrikada ağırlıkla kadınlar çalışıyor. Patronların istediği sendikaya değil, kendi seçtikleri sendikaya üye olma mücadelesi veren işçilerin çalışma koşulları da çok ağır.



KADINLAR “ZEYTİNİME DOKUNMA” DEDİ.
6 HAZİRAN 2017

Zeytinlikleri bir gecede yok edebilecek yasa mecliste görüşülüyor. Bölgenin en önemli geçim kaynağı zeytin için kadınlar isyanda: “Zeytinden, yaşamdan, gelecekten vazgeçmeyiz.”



KADINA TECAVÜZ EDİP, YÜZÜĞÜNÜ ÇALDI, “YÜZÜK İMİTASYON” DİYE İNDİRİM ALDI!
30 MAYIS 2017

Kadına yönelik suçlarda skandal ceza indirimlerine bir yenisi eklendi. Ankara’da bir öğretmene tecavüz edip yüzüğünü çalan erkek için, yüzüğün ‘imitasyon’ olması gerekçesiyle indirim uygulandı.


CAM İŞÇİLERİNİN EŞLERİ DİRENİŞİ PAYLAŞTI
29 MAYIS 2017

Şişecam’a bağlı 6 fabrikada çalışan Kristal-İş Sendikası üyesi işçilerin 24 Mayıs’ta çıkmaya hazırlandığı grev hükümet tarafından yasaklandı. Hükümetin grevlerini yasaklaması karşısında cam işçileri tepkilerini belli etmek için direnişe başladı. Cam işçilerinin eşleri direnişi büyütmek için bir araya geldi ve “Eşlerimiz fabrikada mücadele ederken bizler dayanışmamızı daha da büyütmek için bir aradayız” diyerek açıklama yaptı.


AKP, ÇOCUK İSTİSMARININ ARAŞTIRILMASINI ENGELLEDİ
23 MAYIS 2017

HDP Grubunun TBMM'ye sunduğu ''Çocuklara yönelik cinsel istismarın ve şiddetin önlenmesi ve çocukların fiziksel, ruhsal, sosyal iyileşmelerinin sağlanması ve Türkiye'nin uluslararası çocuk hakları sözleşmelerinden doğal yükümlülüklerinin yerine getirilmesi için gerekli yasal ve idari tedbirlerin alınması, bu vakaların toplumsal nedenlerinin ortaya çıkarılması'' amacıyla araştırma teklifi ''karar yeter sayısı yoktur'' denilerek engellendi.

BİKG’YA POLİS SALDIRISI
20 MAYIS 2017

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile dayanışmak için Kadıköy Kalkedon Meydanı’nda nöbetleşe açlık grevi yapan Barış İçin Kadın Girşimi (BİKG) üyelerine polis saldırdı. 6 kadın gözaltına alındı. 

YAZAKİ FABRİKASINDA KADIN İŞÇİYE TACİZ 

18 MAYIS 2017
Gemlik Yazaki fabrikasında bir işçi kadın formenin cinsel saldırısına uğradı. Formenin daha öncede bir kadını taciz ettiği ancak fabrika yönetiminin tacizciyi değil işçi kadını işten attığı öğrenildi.

Bir formenin bir kadın işçiye tecavüz girişimiyle gündem olan Yazaki fabrikasında kadın işçilerle konuştuk. Anlattıkları, tacizin “sıradanlaşmış” bir sindirme yöntemi haline geldiğini gösteriyor. 

Yaşanan olaya ilişkin tepkilerini ifade eden ortak bir metin yayımlayan kadın örgütleri, daha önce de kadın işçilere yönelik taciz haberleriyle gündeme gelen Yazaki fabrikası yönetimine tepki gösterdi. Kadınlar “Yazaki idaresi tacizin üstünü örtmeseydi tecavüz girişimi yaşanmayacaktı” dedi.


HEMŞİRELER SOKAKTA
12 MAYIS 2017

Ülkenin dört bir yanında hemşireler Dünya Hemşireler Günü’nde sokaklara çıktı, taleplerini dile getirdi. Hemşireler, “Biz sağlıklı değiliz ki sağlıklı hizmet verelim" diyor.


BATMAN’DA ÇOCUKLARIN ÇIĞLIĞI
12 MAYIS 2017

Batman’da 14 yaşındaki çocuk, çalıştığı iş yerinin sahibi tarafından fuhşa zorlandı. 14 yaşındaki G’nin hamile kalmasıyla ortaya çıkan istismar olayı üzerine açılan davaya gizlilik kararı getirilirken, çocuğun ifadesi Batman’da onlarca çocuğun fuhşa zorlandığını, yüzlerce erkeğin fail olduğunu ve birçok ismin bilmesine rağmen olayı gizlemeye çalıştığını ortaya çıkardı.




KADINLAR ŞENGÜL KARACA İÇİN YÜRÜDÜ
10 MAYIS 2017

Şengül Karaca’nın şiddet gördüğü erkek arkadaşı tarafından öldürülmesi kadınları isyan ettirdi. İstanbul’da Şengül Karaca’nın öldürüldüğü yerde eylem yapan kadınlar “Yasta değil isyandayız. Kadın cinayetleri son bulsun” dedi.
Şengül Karaca’nın üyesi olduğu KESK ve Eğitim Sen’in yanı sıra eyleme kadın örgütleri ve çok sayıda kadın katıldı.


NURHAYAT CİNAYETİ
7 MAYIS 2017

18 yaşındaki üniversite öğrencisi Nurhayat’ın sokak ortasında 20 yerinden bıçaklanarak öldürülmesi Siirt halkını sokağa döktü. Kadın erkek binlerce kişi ‘kadın cinayetleri son bulsun’ dedi.


KADINLAR İÇİN DAHA FAZLA GÜVENCESİZLİK, ÇOK DAHA DÜŞÜK ÜCRET!
7 MAYIS 2017

AKP iktidarı döneminde kadın istihdamı politikalarını ve bu politikaların kadınların hayatına nasıl etki ettiğini, kadınları önümüzdeki dönem nelerin beklediğini alanda önemli çalışmalarıyla bilinen Ankara Üniversitesi SBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Toksöz anlattı.


KADINLARDAN “EKMEK ZAMMINA” KARŞI EYLEM
5 MAYIS 2017


Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği ekmeğe yapılan yüzde 25 zammın geri çekilmesi için tencere tavalı eylemle yaptı.
Kadınların protestosuna jet soruşturma açıldı. 12 Mayıs’ta dernek üyesi 3 kadın ile Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan ifadeye çağrıldı.


KADIN GAZETECİLER BİRLİKTE GÜÇLÜ
3 MAYIS 2017

Bölgedeki kadın gazeteciler 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü gününde bir araya gelerek Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’nun kuruluşunu ilan etti.


KADINLAR 2017 1 MAYISINDA NE SÖYLEDİ?
1 MAYIS 2017

İstanbul, Kayseri, Kocaeli, Gebze, Adana... Geleceğe güvenle bakabilmek, emeğinin karşılığını alabilmek, şiddetten azade yaşayabilmek kadınların en büyük özlemi... 

REFERANDUM VE KADINLAR
NİSAN 2017

Nisan ayının en önemli gündemi hem kadınlar için hem de tüm yurttaşlar için şüphesiz referandumdu. Referandumda sandıktan her ne kadar ‘evet’te çıksa kadınların ‘hayır’ı ve neden hayır dedikleri önemli bir noktaydı. 8 Martlardan her türlü sokak eylemine kadar kadınlar ‘hayır’ yazılı pankartlarla ‘evde de memlekette de tek adama hayır’ dedi. Öyle ki sözlerini işinden olma endişesiyle açıkça söyleyemeyen işçi kadınlar dahi fabrikalarındaki tuvalet kapısı üzerinden referanduma ilişkin düşünceleri belirtti. "Denizli’de büyük bir tekstil fabrikasında kadınlar tuvaletinin kapısının arkasına yazılar yazarak yürüttü tartışmalarını. Kimisi tahmin ettiği oy oranını yazmış, kimisi eline geçen bir ‘hayır’ broşüründen, bildirisinden alıntı yazarak cevap vermişti.
13 Nisan günü pek çok ilde aynı anda ortak eylemler yapan kadınlar referandumdaki ortak “hayır”larını da gerekçeleriyle açıkladılar.

Referandumda evet çıkmasının ardından kadınlar umutları yitirmemiş ‘hayır’larının bitmediğini ve ‘hayır’demeye devam edeceklerini söylemişti.

AİLE BAKANLIĞI “SIFIR” ÇEKTİ
16 MART 2017

Hollanda’da katılacağı referandum etkinliğinin engellenmesi üzerine Ankara ile Avrupa arasında çıkan krizin baş aktörü konumuna gelen Bakan Fatma Betül Sayan Kaya’nın yönettiği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 2016 Faaliyet Raporu yayımlandı. Raporda birçok hedefin gerçekleştirilme oranı "sıfır" olarak belirtildi. Kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakını ve gazilerin haklarının korunması ile ilgili bakanlık birimi hedeflerinden sadece 1’ine ulaştı. Sadece “Çanakkale Zaferi için 81 ilde mevlit okutma” planı gerçekleşebildi. “Sıfır”ın gerekçesi ise 15 Temmuz şehitleri ve gazilerine yoğunluk verilmesi ve ülke genelindeki yasın uzun sürmesi ile açıklandı. Bakanlık genel başarısızlığı ise "çalışanların motivasyonunun düşük olmasına" bağladı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2016 Faaliyet Raporuna göre korunmaya muhtaç halde olan çocukların sayısı son 2 yılda yüzde 71 oranında arttı. Raporda yer alan veriye göre korunmaya muhtaç çocuk sayısı 2014 yılında 80 bin 375, 2015 yılında 101 bin 561, 2016 yılında 137 bin 415 oldu.


61 YAŞINDAKİ HAVA TUĞLA TAŞIRKEN ÖLDÜ
6 NİSAN 2017

61 yaşındaki Hava Şahin Trabzon’un Şalpazarı ilçesinde Çepniler Konut Kooperatifi’nin inşaatında tuğla taşırken üçüncü kattan merdiven boşluğuna düşerek yaşamını kaybetti. 

SAĞLIK ÇALIŞANI KADINLAR SÜT İZNİ KULLANDIKLARINDA ÜCRETLERİ KESİLİYOR
NİSAN 2017

Kamu Hastaneleri Birliği Kuzey Sekreterliği kendisine bağlı tüm hastanelere süt izni kullanan memurlardan ek ödeme kesintisi yapılması yönünde yazı gönderdi. İzmir Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi bu yazıyı hemen uygulamaya geçirdi ve sağlık emekçilerinin ücretini kesti. Hastanenin sağlık emekçileri duruma tepkili: “Süt izni yıllık izin ya da raporlu zaman dilimleri gibi değerlendirilemez” diyor. Alacağı ücretten kesinti yapılmaması için süt izni hakkından vazgeçen kadınlar olmuş hastanede. 

8 MART ETKİNLİĞİNE GİDERKEN KAZA 

7 MART 2017
Bursa'da 8 Mart etkinliğine giden Türk Metal üyesi işçileri taşıyan otobüs devrildi, 7 kadın işçi yaşamını yitirdi, 38 kadın işçi yaralandı. Kısa bir zaman sonra işçilerin Bursa’da otomotiv yan sanayi üretimi yapan Yazaki ve Delphi fabrikalarında çalıştıkları öğrenildi. Olayla ilgili yalnızca otobüsün sürücüsü 55 yaşındaki Mehmet Tüzün yargılandı. Tüzün, 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Yazaki ve Delphi yönetimi ise olaydan sıyrıldı. Daha önce Yazaki ve Delphi işçileri çalışma koşullarını Ekmek ve Gül'e bir mektupla anlatmıştı.
İşçiler, “Üretim istenilen seviyede değil diye gerekçe gösteren Gemlik Yazaki, biz eski işçileri iki haftalığına Sakarya’daki fabrikasına gönderiyor. Fakat bu süre iki hafta değil, bir buçuk ayı geçiyor. Gönderilen arkadaşlarımız arasında çok küçük bebekleri olan, evinde hastası olan, eşinden boşanmış çocuklarına bakmak zorunda olan kadınlar da var. Bu göndermeleri bizim hiç haberimiz olmadan uygulayan Yazaki, gitmek istemeyen arkadaşlarımıza, ‘Gitmek istemiyorsan kapı orada, istifanı yaz, işi bırak’ diyorlar. Biz işçilere hiçbir seçenek bırakmıyorlar ve bin bir zorlukla bu durumu kabul etmek zorunda kalıyoruz. Nedeni mi? Çocuğunu okutan, kredi borcu olan, kirada oturan, geçim sıkıntısı yaşayan biz işçilerin gitmekten başka seçeneği yok. Sakarya’da ayarlanan bir otelde kalan işçiler bu duruma oldukça öfkeli. Fabrikada daha önceleri doğumdan dönen kadınlar çocuklarını emzirdikleri için bir sene vardiyalı çalıştırılmazdı. Fakat şimdi kadınlara, bebeklerine bir an önce anne sütünü bıraktırmaları için baskı yapılıyor. Fabrika yönetimi işçilere sürekli OHAL’i gerekçe göstererek ‘Ülkede sıkıntılar var, bu durumda hiçbir şey yapamazsınız’ diye baskı yapıyor” diyordu.

BÜYÜKKANNELERE ‘MÜJDE’ PAKETİ 

8 ŞUBAT 2017
Hükümetin referandum öncesi ‘müjde’ diyerek sunduğu paketlerden biri daha gündeme geldi. ‘Torunlarına bakan büyükanneler 425 lira maaş bağlanacak’ denilerek sunulan müjdenin çok geçmeden ‘koşulları’ nihayete erdi. 10 pilot ilde gerçekleşen uygulamada asıl önemli nokta devletin çocuk bakımını yine kadınların üzerine yıkarak kendi sorumluluğunu üzerinden atmasıydı.

İlgili haberler
Ekim’in aynasında kadınlar

Ekim Devrimi’nin 100. yılından aynamıza neler yansıyor? Devrim kadınların yaşamına neler kattı? Üret...

Hayatlarımızdan da mücadelemizden de vazgeçmiyoruz

Kadın örgütleri, tüm kadınları 25 Kasım’da mücadeleyi yükseltmeye, hayatlarına sahip çıkmaya çağırdı...

Kadınların yeni yıl dilekleri

Yeni yıldan yeni başlangıçlar isteyen de var, sigortalı iş, iyi bir eğitim, ev borcunun bitmesini is...