2017’nin ilk 100 gününde 106 kadın öldürüldü
Kadın cinayetleri her geçen gün daha da artıyor. 2016 yılının ilk yüz gününde 96 kadın öldürülmüştü... 2017’nin ilk yüz günündeyse bu sayı arttı: 106 kadın katledildi!

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun tuttuğu kadın cinayetleri istatistiğinde erkek şiddeti sonucu 2016 yılının ilk yüz gününde 94 kadının katledildiğini ortaya koyarken bu sayının 2017’in ilk yüz gününde 106’ya yükseldiği görülüyor. Son 15 gündeyse 7 kadın öldürüldü. Katledilen kadınların büyük çoğunluğunun faili yakınları.
Türkiye’de 2017 yılının ilk cinayeti 5 Ocak’ta İstanbul’da yaşandı. Silivri’de yaşayan Gökhan H. 22 yaşındaki eşi İknur H.'yi tartıştığı gerekçesiyle öldürdü. O günden bugüne erkek şiddeti ve cinayetleri durmadı. Yüz günde 106 kadın erkekler tarafından katledilirken yüzlercesi de şiddete maruz kaldı.

KADINLAR YAKINLARI TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ
İstatistiğe göre kadınların 32’sinin kim tarafından katledildiği tespit edilmezken, 32’si eşi tarafından, 11’i eski eşi tarafından, 12’si tanıdığı biri tarafından, 10’u erkek arkadaşı tarafından, 7’si tanımadığı biri tarafından, 3’ü eski erkek arkadaşı tarafından, 3’ü oğlu tarafından, 2’si babası tarafından, 1’i de erkek kardeşleri tarafından öldürüldü. 

CİNAYETLER ÇOCUKLARIN GÖZLERİ ÖNÜNDE GERÇEKLEŞTİ
Eşleri tarafından öldürülen birçok kadının ölümü ise çocuklarının gözleri önünde gerçekleşti. Bu cinayetlerden biri ocak ayında Urfa’da yaşandı.
5 çocuk annesi Fatma Temuçin, eşi Ramazan Temuçin tarafından 5 çocuğunun gözleri önünde katledildi. Ankara’da yaşayan Şermin Arslan da eski eşi tarafından 7 yaşındaki oğlunun gözleri önünde öldürüldü. Cinayetler sonucu en az 85 çocuk annesiz kaldı. 

KORUMA KARARINA RAĞMEN...
Öldürülen kadınların beşi koruma kararı olduğu halde öldürüldü. İstanbul’da eşinden 6 ay önce ayrılan Türkan Tankut’un koruma kararı bulunuyordu. Genç kadın koruma kararı bulunmasına rağmen eski eşi tarafından katledildi. Bursa’da ise mahkemenin evden uzaklaştırma kararı verdiği Mutlu Güngör, 37 yaşındaki eşi Ruşen Güngör’ü öldürdü.
Afyonkarahisar’da oturan Cemile Şentürk, ölümünden 20 gün önce şirketten eve geldiğinde, eşi Vural Şentürk’ün kendisini aldattığını öğrendi. Vural Şentürk, eşini kimseye söylememesi için tehdit etti. Kocası tarafından fiziksel işkenceye maruz kalan Cemile Şentürk, baskılara daha fazla dayanamayarak Antalya’da oturan kız kardeşinin evine gitti. Şentürk, burada polise sığınıp şiddet gördüğünü ve eşinden şikayetçi olduğunu söyledi. Cinayet göz göre göre gerçekleşti. Genç kadının şikayetinden sonra Vural Şentürk, Cemile’yi katletti. 

İSTANBUL İLK SIRADA
İstanbul'da 18, İzmir’de 11, Bursa’da 9, Antalya’da 8, Balıkesir’de 6 kadın cinayeti gerçekleşti. Kadınların 28’i kendi hayatına dair karar aldığı için, 14’ü evliliğini sonlandırdığı için, 7’si ilişkisini sonlandırdığı için, 3’ü başka kadına uygulanan şiddeti engellediği için, 2’si ise ekonomik nedenlerden dolayı öldürüldü.

İlgili haberler
Flört şiddeti nedir?

Kadınlar için korkutucu bir deneyim! Korkmayın... Ama flört şiddetinin şiddete açılan kapılarından b...

Şiddete uğradığınızda neler yapabilirsiniz?

Şiddete uğrama ihtimaliniz varsa ya da şiddet dolu hayatınızı değiştirmek istersiniz ihtiyacınız ola...

Kadın cinayetinde yine bildik 'namus' savunması

Adana’nın Yüreğir ilçesinde iki kadın katledildi. Senem ve Zeliha, şiddete karşı birbirine tutunan i...