2018’in ilk günlerinde kadınlar ‘Nevin’e özgürlük’ diyecek
Kendisine 3 yıl boyunca tecavüz eden erkeği öldüren ve müebbet hapis cezasına çarptırılan, eylül ayında cezası Yargıtay tarafından bozulan Nevin Yıldırım için kadınlar yarın sokağa çıkıyor.

2017; kadınlar için OHAL’in altında nefes almaya, seslerini yükseltmeye çalışırken bir yandan tüm dünyada kadınların isyanı ve itirazının, tecavüze, tacize, şiddete başkaldırarak “Ben de” (#MeToo) demesinin yılı oldu. 

Kadınlar 2018 yılının ilk günlerini ise yine sistemetik tecavüze uğramış ve kendisine tecavüz edeni erkeği öldürmüş Nevin Yıldırım’ın davası ile karşılıyor. Isparta Yalvaç’ta 2012 yılında yaşanan olay sonrası müebbet hapis cezasına çarptırılan Nevin Yıldırım davasının Yargıtaya taşınması ve müebbet hapis cezasının bozulmasıyla yargılama süreci yeniden başlıyor. Kadınlar bugün Kadıköy Süreyya Operası önünde saat 19.00’da eylem yapacak, 3 Ocak’ta ise Yalvaç Adliyesinde olacak. 

DAYANIŞMAMIZI, İSYANIMIZI YANIMIZA ALIP YALVAÇ’A GİDİYORUZ!
Kadın Cinayetlerine Karşı Acil Önlem Grubu yarın yapılacak eylem ve dava için tüm kadınlara bir çağrı yaptı.

Yalvaç’ta 3 yıl boyunca tecavüze tahammül etmek zorunda bırakılan Nevin Yıldırım’ın sessizliği bir kabulleniş, bu kabulleniş de bir ilişki olarak tariflendiği için bugün Nevin özgürlüğünden mahrum. Süregiden şiddetten kurtulmak için öldürmek zorunda kaldığı gerçeğini, yani tecavüz gerçeğini görünmez kılmak için bahane edilen 3 yıllık bir sessizlik… Ve bunu cendere yerine rıza olarak niteleyen erkek yargı, medya, toplum…
Şimdi Yargıtay iyi hal veya haksız tahrik hiçbir indirim uygulamaksızın verilen müebbet hapis cezası kararını bozduğu için Nevin tekrar yargılanacak. Duruşması 3 Ocak'ta, yani yarın saat 14.00’te Isparta'nın Yalvaç ilçesi’nde.
Bizim hayatlarımız da cinsel tacizin-tecavüzün utancını taşıma, şiddete maruz kalmanın sorumluluğunu kendinde arama, 'hayır' diyemediğimiz ya da şiddeti engelleyemediğimiz için yine kendimize yüklenme hikâyeleriyle dolu. Ama dünyada “ben de” diyen kadınların yükselen sesi ve her birimizin direnme biçimleri kadınların susmayacağını ve susturulamayacağını da gösteriyor. Cinsel şiddetin zaman aşımı olmadığını ve unutulamadığını, buna karşı çıkmanın türlü türlü hali olduğunu ama en önemlisinin kadın dayanışması ve mücadelesini büyütmek olduğunu ortaya koyuyor.
2018; hiçbirimizin susmak, seyirci kalmak, başkasının istediği gibi yaşamadı diye veya biri
‘öyle sandı’ diye ölmek veya ölmemek için öldürmek zorunda kalmadığı bir yıl olsun diye sesimizi, dayanışmamızı, isyanımızı yanımıza alıp Yalvaç’a gidiyoruz!”

NEVİN ‘BENİM ARKAMDAN KONUŞMAYIN’ DEMİŞTİ
Isparta Yalvaç Koruyaka köyünden 2 çocuk annesi Nevin Yıldırım, 28 Ağustos 2012 günü kendisine silah zoruyla tecavüz eden 2 çocuk babası 35 yaşındaki Nurettin Gider’in başını “İşte namusumla oynayanın kellesi, benim arkamdan konuşmayın” diye köy meydanına atmıştı. Nevin, ifadesinde Gider’i önce tüfekle vurduğunu, sonra başını bıçakla kestiğini söyledi. Gerçekte ne olduğunu hiçbir zaman anlatmadı.
Nevin’in, tecavüz sonucu olan çocuğu vermek istediğini belirten dilekçe sunması nedeniyle mahkeme heyeti Nevin’e “Bu çocuğu verecekmişsin, sen de bir kadınsın nasıl vereceksin, için sızlamayacak mı?” diye sordu. Savcı mütalaasını; “tasarlayarak kasten insan öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet” istemiyle verdi. Yargılama sonunda Nevin Yıldırım müebbet hapis cezasına çarptırıldı ve hiçbir indirim almadı. 14 Eylül 2017’de Yargıtay 1. Dairesinde görülen duruşmada ise Nevin’in tutukluluğunun devamına, ancak yeniden yargılanmasına karar verildi.
İlgili haberler
Nevin Yıldırım neden sustu?

“Tanıklar konuştukça buruk bir tebessümle, çaresizce gülümsemeyle cevap verdi iddialara Nevin.” Yarg...

Nevin’in temyiz duruşmasına giden kadınlar: Yalnız...

Nevin Yıldırım’ın temyiz duruşması Ankara’daki Yargıtay mahkemesinde bugün görülecek. Madenci Anıtı...

Nevin Yıldırım’ın yargılaması yeniden başlıyor

Kendisine tecavüz eden erkeği öldüren Nevin Yıldırım için Yargıtay verilen müebbet hapis cezasını bo...