22 yıl 6 ay hapis cezası verilen Leyla Güven tutuklandı
Milletvekilliği düşürülen ve yargılandığı dava kapsamında hakkında 22 yıl 6 ay hapis cezası verilen DTK Eş Başkanı Leyla Güven tutuklandı.

Yargılandığı davada 22 yıl 3 ay hapis cezası verilmesi üzerine gece saatlerinde gözaltına alınan DTK Eş Başkanı Leyla Güven, kararın yüzüne okunmasının ardından Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevine gönderildi. 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava kapsamında verilen 22 yıl 6 ay hapis cezası ve tutuklama kararının ardından Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde bulunan evinde gözaltına alındı.

Geceyi Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’de geçiren Güven, sabah saatlerinde adliyeye çıkarıldı. Aralarında DTK Eş Bakanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır’ın da bulunduğu birçok siyasetçi adliye önüne geldi. Güven, adliye önünde kendisini bekleyen mücadele arkadaşlarına "Hiç sıkıntı yok. Çok çalışın, çabuk dönelim" dedi.

Leyla Güven, hakkındaki kararın 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nce yüzüne okunmasıyla tutuklanıp, Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevine gönderildi.

Güven'ın kızı Sabiha Temizkan da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Annem 22 yıl 3 ay hapis cezası yatmak üzere tutuklandı. Kürtlerin döktüğü her damla gözyaşının hesabını vereceksiniz. Bugün değilse yarın ama mutlaka" dedi.

Leyla Güven, gözaltına alınırken "Kaçmış olsaydım bin kere kaçardım ve sizin ruhunuz duymazdı. Hiçbir yere de gitmiyorum. Bu ülkede siyaset yapmaya devam edeceğim. İçeride ya da dışarda, hiç fark etmez" dedi.

SOSYAL MEDYADAN TEPKİ YAĞDI

Leyla Güven'in cezaevinde gönderilmesine sosyal medyadan tepki yağdı, “#LeylaGüvenOnurumuzdur” etiketiyle birçok paylaşım yapıldı.

LEYLA GÜVEN APAR TOPAR DİYARBAKIR’DAN ELAZIĞ E TİPİNE SEVK EDİLDİ

Tutuklanarak Diyarbakır T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’ne götürülen Leyla Güven’i akşam saatlerinde cezaevinde ziyaret etmek isteyen avukatlar, Güven’in Diyarbakır’dan başka cezaevine sevk edildiği ve kendilerine hangi cezaevine sevk edildiğine ilişkin bilgi verilmediğini aktardı.

Artı TV’ye bağlanan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da, bilgiyi doğruladı. Daha sonra Güven’in kızı Sabiha Temizkan, yaptığı paylaşım ile Güven’in Elazığ E Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildiğini belirtti.

Temizkan, “Annem Leyla Güven apar topar Elazığ E Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilmiş. Nasıl bir kin ise bu bir gece bile uyumasına izin vermeden, pandemi koşullarında oradan oraya sürüklüyorlar. Ettiğinizi bulun dilerim! Bir de şunu iyi bilin; onun ruhundaki özgürlük aşkını esir alamazsınız” dedi.

NE OLMUŞTU?
Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Leyla Güven’e “örgüt üyesi olmak” suçlamasında alt sınırdan uzaklaşarak 14 yıl 3 ay, Batman ve Diyarbakır’da yaptığı konuşmalardan dolayı 2 defa “örgüt propagandası yapmak”tan ayrı ayrı 4’er yıl hapis cezası verilmesine karar vermişti. Mahkeme, toplamda 22 yıl 6 ay hapis cezası kararı verdiği Güven’in tutuklanmasına da hükmetmişti. Güven, dosya ile birleştirilen 16 iddianamedeki suçlamalardan ise beraat etmişti. Leyla Güven’in milletvekilliği 4 Haziran 2020’de HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ve CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile birlikte düşürülmüştü. Milletvekilliği düşürülen Güven, bir gün sonra tutuklanarak Diyarbakır D tipi Cezaevi'ne gönderilmişti. Avukatları Güven'in tutuklu yargılandığı ancak henüz hüküm kurulmadığı başka bir dosyadan mahsubu için başvuruda bulunmuş, talebin kabul edilmesi üzerine Güven tahliye edilmişti.


İlgili haberler
İstanbul’da kadınlar açlık grevindeki Leyla Güven’...

İstanbul’da bir araya gelen ‘Leyla ile dayanışan ve ses veren kadınlar’ Leyla Güven için çağrıda bul...

Leyla Güven’in tahliyesine karar verildi

Açlık grevinin 79. günündeki HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in tutuklu yargılandığı davadan ta...

Selma Gürkan: Halkın seçimine saygı gösterilsin, L...

Açlık grevine başlayan Leyla Güven’in tutukluluğuna ve maruz kaldığı hukuksuzluğa ilişkin EMEP Genel...