222. gününde Flormar direnişi her yerde
Direnişlerinin 222. gününde bir çok ilde kadınlar Flormar işçileri yalnız değildir diyerek Flormar mağazaları önünde eylemler yapıyor.

Petrol İş Sendikasında örgütlenmek istedikleri için işten atılan çoğu kadın 132 Flormar işçisine kadınlardan destek devam ediyor. Direnişin 222. gününde bir çok ilde kadın platformları Flormar mağazaları önünde eylem yaparak Flormar yönetimini protesto etti.

ANKARA KADIN PLATFORMU: ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ
Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla Atatürk Bulvarı üzerindeki Flormar mağazası önünde buluşan kadınlar Flormar ve Yves Rocher ürünlerini boykot etme çağrısı yaptı.

 

Kadınların açıklaması şöyle:

“Flormar işçileri tam 222 gündür fabrika önünde direnişte.
Gece gündüz, sıcak ayaz, demeden hakkının peşinden giden, umut olan, yüreklere su serpen, organize kötülüklerin karşısında dimdik duran Flormar işçililerine, selam olsun.
Ankara Kadın Platformu olarak, direnen Flormar işçisin yanında olduğumuzu bir kez de burada dile getirmek için geldik. Haklı mücadelelerinde, tüm Flormar işçilerinin sesini Ankara’ya ve tüm Türkiye’ye yeniden ulaştırmak için üzerimize düşen ne varsa yapacağımızın sözünü veriyoruz.
Buradan Flormar’a ve yüzde 51 hisse ortağı olan Yves Rocher’ye diyoruz ki, hiçbir fondöten, kadın düşmanlığınızı ve işçi düşmanlığınızı kapatamaz.
İşçilerin yasal hakkı olan sendikalı olma hakkını engelleyemezsiniz. Hakları için iş bırakma eylemi yapan işçileri “yasadışı iş bıraktılar” gibi uydurma gerekçelerle suçlayamazsınız. Bu yaptığınız yasadışıdır. Bu hukuksuzluğu bir an önce sonlandırın ve işçileri işlerine geri alın.
Yaptığınız yüzde 70 indirimlerde işçilerin daha fazla çalınan emeği, ucuz ojelerinizde işçi kadınların alın teri var. Bir yandan kadınlar üzerinden reklam yaparken, diğer yandan kadınların en temel haklarına saldıran Flormar’ı ve Yves Rocher’i boykot ediyoruz. Tüm kadınları da boykot etmeye davet ediyoruz. Flormar direnişini dayanışma ile büyütüyoruz.


İZMİR KADIN PLATFORMU: DAYANIŞMAYI SÜRDÜRECEĞİZ
İzmir Kadın Platformunun çağrısıyla Alsancak’ta bulunan Flormar önünde eylem yapan kadınlar da “Tüm işçiler işlerine sendikalı olarak ve tüm haklarıyla iade edilene dek dayanışmayı sürdüreceğiz” dedi.


Kadınların açıklaması şöyle:

“Flormar işçilerinin anlattıklarından biliyoruz ki kadınlar son derece düşük ücretlerle; kötü koşullarda, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olduğu koşullarda çalıştılar. Yıllarca çalışmalarına rağmen eşit ve eşdeğer işe eşit ücret alamadılar. Tacize, hakarete, aşağılamaya, şiddete ve mobbinge maruz kaldılar. İşte tüm bu haksızlık ve sömürü karşısında anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye oldular.
Bugün direnişlerinin 222. Günü! 15 Mayıs 2018’de başlayan fabrika önündeki direniş, işçilerin halayları, sloganları, dik duruşu, ulusal ve uluslararası dayanışma ile devam ediyor. Direniş fabrika yönetiminin, polisin ve kaymakamlığın tüm engellemelerine, baskılarına ve soğuklara rağmen kararlılıkla ve inatla sürüyor. Biz kadınlar Flormar direnişinin yanında olduğumuzu burada bir kez daha söylüyor; işçiler işlerine sendikalı olarak ve tüm haklarıyla iade edilene dek herkesi Flormar ve Yves Rocher’ı boykot etmeye çağırıyoruz!”

BORNOVALI KADINLAR: DİRENİŞİ VE BOYKOTU BÜYÜTÜYORUZ
İzmir Ekmek ve Gül Kadın Grubu Bornova Atatürk mahallesinde “Ekonomik Kriz ve Yoksullaşma, Emekçiler Ne Yapmalı” başlığı adı altında gerçekleştirdikleri panel sonrası direnişlerinin 222. gününde 'Flormar işçileri yalnız değildir' diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya mahallede oturan kadınların yanı sıra Bornova Kadın Dayanışma Derneği üyeleri, Ege Üniversitesi işçileri ve panelistler Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nuray Sancar ile CHP 26.dönem Milletvekili Zeynep Altıok’da destek verdi.
“Flormar işçisi yalnız değildir” yazılı pankart açan kadınlar, “Yaşasın kadın dayanışması” , “Sendika hakkı engellenemez sloganları attı. Kadınlar adına açıklamayı okuyan Esme Akyol, haksızlıklar ve sömürü karşısında anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye oldukları için işten çıkartılan Flormar işçilerinin yanlarında olduklarını ifade etti.
Direnişlerinin 222. gününde kadınlar olarak dayanışma içinde olduklarını söyleyen Akyol, “Direniş fabrika yönetiminin, polisin ve kaymakamlığın tüm engellemelerine, baskılarına ve soğuklara rağmen kararlılıkla ve inatla sürüyor. Biz kadınlar Flormar direnişinin yanında olduğumuzu burada bir kez daha söylüyor; işçiler işlerine sendikalı olarak ve tüm haklarıyla iade edilene dek herkesi Flormar ve Yves Rocher’ı boykot etmeye çağırıyoruz” dedi.


İSTANBUL: TÜM İŞÇİLER DÖNENE KADAR...
İstanbul’da Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla Kadıköy’deki Flormar mağazası önünde bir araya gelen kadınlar Flormar ve Yves Rocher’ın işçi ve kadın düşmanı tutumunu protesto etti.


Tüm işçiler sendikalı olarak işe dönene kadar boykota devam edeceklerini söyleyen kadınlar, “İşçilerin yasal hakkı olan sendikalı olma hakkını engelleyemezsiniz. Hakları için iş bırakma eylemi yapan işçileri yasadışı iş bıraktılar gibi uydurma gerekçelerle suçlayamazsınız. Bu yaptığınız yasadışıdır. Bu hukuksuzluğu bir an önce sonlandırın ve işçileri işlerine geri alın” dedi.


ADANA KADIN PLATFORMU: NOVAMED’İN İZİNDEN FLORMAR İŞÇİLERİ KAZANACAK!
Adana Kadın Platformunun çağrısıyla Gülbahçe Sitesinde bulunan Flormar mağazası önünde bir araya gelerek işçi düşmanı tutumu nedeniyle Flormar’ı protesto eden kadınlar “dayanışmayı büyütüyor, boykotu sürdürüyoruz” dedi.


Kadınların açıklaması şöyle:

“Bugün direnişlerinin 222. Günü! Fabrika önündeki direniş, işçilerin halayları, sloganları, dik duruşları, ulusal ve uluslararası dayanışma ile devam ediyor. Direniş fabrika yönetiminin, polisin, kaymakamlığın tüm engellemelerine, baskılarına ve soğuklara rağmen kararlılıkla ve inatla sürüyor.

AKP iktidarı döneminde değiştirilen sendikal mevzuatta, sendikal barajlar, yasaklar, yetki itirazı başta olmak üzere sendikalaşmanın önündeki engeller çok büyük ölçüde korundu. Dolayısıyla bugün Flormar’da ve sayısız başka işyerinde yaşanan sorunlardan AKP iktidarı doğrudan sorumludur.

İşveren her ne kadar sudan başka gerekçeler göstererek işçileri çıkarmış ise de bugün herkes Flormar işçisinin sendikaya üye olduğu için işten çıkarıldığını bilmektedir. İş Yasası’nın 18. maddesine göre ise “sendika üyeliği” iş sözleşmesinin sona erdirilmesi için geçerli bir sebep oluşturmaz. Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası’nın 25. maddesine göre işçiler sendikaya üye oldukları için işten çıkarılamaz. İşçinin sendikal nedenle işten çıkarıldığı tespit edildiği takdirde, işçinin bir yıllık ücretinden az olmamak üzere sendikal tazminata hükmedilir. Türk Ceza Kanunu’nun 118. maddesine göre, sendikaya üye olmayı engellemek ve sendikanın faaliyetlerini engellenmek suçtur.

Flormar işvereni Anayasal sendikal hakları hiçe saymakta, İş Yasası ile Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası’nı ihlal etmekte ve Türk Ceza Kanunu’na göre suç işlemektedir.

Flormar işçileri sendikalarıyla birlikte yasal süreci işletmekte, hukuki yollardan da haklarını aramaktadırlar. Ancak bundan daha da önemlisi Flormar işçileri, işlerine geri dönmek ve sendikal haklarını kullanmak için direnmektedir. En etkili ve en hızlı sonuç veren hak arama yöntemi de budur!

Flormar işçileri, tıpkı yıllar önce yine sendika hakları için direnen Novamed işçisi kız kardeşleri gibi direniyor. Flormar işçileri Novamed işçilerinin ayak izlerini takip ediyor. Flormar’da da kadın işçiler bir tarih yazıyor.
Biz kadınlar Flormar direnişinin yanında olduğumuzu burada bir kez daha söylüyor; işçiler işlerine sendikalı olarak ve tüm haklarıyla iade edilene dek herkesi Flormar ve Yves Rocher’ı boykot etmeye çağırıyoruz!

KÖRFEZ BAĞIMSIZ KADIN DAYANIŞMASI: FLORMAR’DA BOYKOT VAR!

Körfez Bağımsız Kadın Dayanışmasından kadınlar Edremit Novada AVM önünde Flormar mağazasını porotesto etti. Flormar işçilerine yazdıkları mektupları okuna kadınlar #FlormarDeğilDirenişGüzellştirir diye haykırdı.



ESKİŞEHİR:
Eskişehir Demokratik Kadın Platformunun çağrısıyla Doktorlar Caddesinde bulunan Flormar mağazası önünde bir araya gelen kadınlar "Flormar değil direniş güzelleştirir" dedi.

SAMSUN:

Samsun'da da kadınlar Flormar işçilerine destek için eylemdeydi. Samsun Kadın Dayanışması üyeleri Flormar Çiftlik mağazası önünde bir araya geldi, Flormar ve Yves Rocher’ı protesto etti.



İlgili haberler
Dayanışmanın sıcaklığı ile Flormar işçileri direni...

Kazanacaklarına olan inanç bizlere de geçiyor ve kavilleşiyoruz kadın işçilerle, onların seslerini d...

GÜNÜN KLİBİ: Yağmur çamur vız gelir direniyoruz

Direnişte 218 günü geride bırakan Flormar işçileri hazırladıkları kliple kararlılıklarını bir kez da...

22 Aralık’ta, direnişin 222. gününde Flormar işçil...

Kadınlar Birlikte Güçlü çağrısıyla Türkiye’nin farklı illerinden kadınlar, Flormar direnişine ses ol...