23 Mart 2021| İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyoruz
Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı protestolar sürüyor. Kadınlar İstanbul ve İzmir’in ilçelerinde sokağa çıkarak seslerini yükseltti.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararıyla çekilmesine karşı kadınlar kararın Resmi Gazetede yayımlanmasından bu yana sokakları boş bırakmıyor. Bugün de İstanbul ve İzmir ilçelerinde sokağa çıkma kararı alan kadınlar, “Haklarımızdan, hayatlarımızdan ve İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” diyerek İstanbul Sözleşmesi'ni Uygula Kampanya Grubu'nun çağrısıyla bir araya geldi.

Hafta boyunca eylemliliklerine devam edecek olan kadınlar, ayrıca yine hafta boyunca her gün 21’de balkonlarda ses çıkarma eylemi yapmayı sürdürecek.

ESENYALI MAHALLESİNDE KADINLAR: HAKLARIMIZDAN VE HAYATLARIMIZDAN VAZGEÇMİYORUZ


İstanbul Pendik'te bulunan Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, İstanbul Sözleşmesi'nin iptaline karşı bir basın açıklaması düzenledi.

Dernek binası önünde toplanan kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nin iptaline karşı "Boşanmayı değil, cinayeti engelle", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları atarak basın açıklaması yaptı.

Basın açıklaması esnasında Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin önünde birçok polis bulundu. Basın açıklaması okuyan Çağla Bektaş "Her gün evde, işte, sokakta şiddete uğrarken, kız kardeşlerimiz erkekler tarafından katledilirken yasalar bizleri koruyamazken kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bununla mücadeleye ilişkin İstanbul Sözleşmesi bir gecede Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kaldırıldı" dedi. İstanbul sözleşmesinin “aile yapısını bozuyor” diyerek hedef gösterenlerin güvende olması gereken evlerde çocuklarının gözü önünde şiddet gören ölümle burun buruna gelen kadınların yaşam hakkını yok saydıklarını belirtti. Bektaş "İstanbul Sözleşmesi; psikolojik, fiziksel, cinsel şiddetin yanı sıra, ısrarlı takip, zorla evlendirme, taciz gibi kadına yönelik şiddetin her türünü içerirken şiddeti önlemek için devletin yapması gereken görev ve sorumlulukları da belirliyordu. Devletin, kadınları koruyan, güçlendiren mekanizmaları oluşturması için yükümlülükler getiriyordu. Şiddete maruz kalan kadınların, şiddet gösterenden tazminat talep etmesini sağlamak üzere hukuki tedbirleri almayı şart koşuyordu" diyerek ifade etti.

"Kadın-erkek eşitliğini kendi politikaları ile uyuşmadığını düşünenler kadına yönelik şiddeti önleyici politikaları uygulamak yerine var olan haklarımızı hedef haline getirdiler" diyen Bektaş "Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz!" diyerek konuşmasını bitirdi

BEŞİKTAŞ


İZMİR’DE KADINLAR ÇİĞLİ VE BORNOVA İLÇELERİNDE BULUŞTU

İzmir’de Çiğli ve Bornova’da kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına tepki gösterdi. Kadınlar haklarından ve İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini bir kez daha haykırdı.

Bornova Kadın Platformu’nun çağrısı ile Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, “Haklarımızdan, hayatlarımızdan, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” pankartı açarak, sık sık “Kadın cinayetleri politiktir”, “Sözleşme bizim vazgeçmiyoruz”, “AKP gidecek biz kalacağız” sloganları attı.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Duygu Bölük, “1 Mart’ta Bornova’da Miraş Güneş isimli trans kadın evinde katledildi. 13 Mart’ta yani bir hafta önce yine Bornova Ümit Mahallesi’nde 3 çocuk annesi Hüsna Temurtaş eşi tarafından kurşunlanarak öldürüldü. Dahası bugün Konak’ta bir polis memuru arabada tartıştığı nişanlısı Nagihan Ü.’yü tabancayla vurarak katletti, ardından intihar etti. Yine bugün Denizli’de Meral Sivrikaya boşanma aşamasındaki eşi tarafından korkunç bir planla kaldığı eve çatıdan ip sarkıtarak giren eşi tarafından bıçakla katletti. Bu katliamlar sizin kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran söylem ve eylemlerinizden, LGBTİ bireylerine yönelttiğiniz nefret dilinden, siz sözleşmeden çekildiğinizi ilan ettiğinizden yaşandı” dedi.

‘EŞİTLİK HAKKIMIZDAN VE DEMOKRASİDEN VAZGEÇMİYORUZ’

İstanbul Sözleşmesi’nden asla vazgeçmeyeceklerini söyleyen Bölük, “Şüphesiz ki milyonlarca emekçi ailenin geçim ve bakım yükünü kadınların sırtına yıkmak istemenin, pandemi döneminde artan kadın cinayetlerine ve ev içi şiddete rağmen koruyucu ve önleyici tedbirler almamanın, kadınlar şiddet döngüsüne terk etmenin, İstanbul Sözleşmesi’ne saldırmalarının ve çekilme kararının kurmak istedikleri rejimle doğrudan alakası vardır” diye konuştu.

Kadınlar başta olmak üzere demokrasi, insan hakları ve eşitlikten yana olan milyonlarca emekçinin sözleşmeye sahip çıktığını hatırlatan Bölük, “Ve geri adım atmıyoruz. Eşitlik hakkımızdan ve demokrasiden vazgeçmiyoruz. Hayatımızdan, kazanılmış haklarımızdan ve İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz. İktidarın kadınlara karşı açtığı bu savaşa karşı tüm kadınları haklarımızı savunmaya ve mücadeleye çağırıyoruz” dedi.


‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMİYORUZ’

Çiğli’de ise kadınlar Çiğli Kadın Platformu’nun çağrısı ile Çiğli Belediyesi binası önünde bir araya geldi. “İstanbul sözleşmesi yaşatır vazgeçmiyoruz”, “Katledilen kadınlar isyanımızdır”, “Kadınları değil katilleri durdurun” sloganları atan kadınlar, “Karar geri çekilsin, İstanbul Sözleşmesi Uygulansın”, “Adamlardan bıktık, tek adama tahammülümüz yok”, “Kısa Çalışma ödeneği, ücretsiz izin, Kod29, Şimdi de İstanbul Sözleşmesi” yazılı dövizler taşıdı.

Çiğli Kadın Platformu adına açıklamayı okuyan Deniz Uslu, “Sanki aylardır bu taleplerimizi bulunduğumuz her mecradan iletmemişiz gibi, hem de tüm Türkiye’de meydanlar dolusu kadınlar olarak İstanbul Sözleşmesi’nden asla vazgeçmediğimizi haykırdığımız 8 Mart’ın hemen ardından, bir gece yarısı Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesinden çıkıldığını Resmi Gazete’den öğrendik” dedi.

‘BİZ KADINLAR EŞİTLİK İSTİYORUZ’

İstanbul Sözleşmesi kimsenin iki dudağının arasında değildir diyen Uslu , “Milyonlarca kadının hayatı ve hakları tek bir adamın kararına sığamaz. Biz kadınlar eşitlik istiyoruz. Evde, işte, sokakta korkmadan yaşamak, çalışmak, yürümek istiyoruz. Şiddete uğramaktan, öldürülmekten korkmadan yaşamak istiyoruz. Haklarımızı elimizden almanıza, bizleri şiddete ve öldürülmeye mahkum etmenize izin vermeyeceğiz. Sözleşmeden vazgeçmiyoruz” diye konuştu.

Açıklama sonrası kadınlar, 27 Mart cumartesi günü saat 15.00’da Konak vapur iskelesinde düzenlenecek olan genel eyleme çağrı yaparak bildirileri dağıttı.

Fotoğraflar: (Sırasıyla) Ekmek ve Gül / İstanbul Sözleşmesi kampanya grubu / Evrensel

Manşet Fotoğrafı: Evrensel

İlgili haberler
İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı ün...

İstanbul’da üniversite öğrencisi genç kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı kendi...

İl il, gün gün eylem planı | İstanbul Sözleşmesi i...

Hafta boyu İstanbul ve İzmir'in pek çok noktasında ve başka illerde alanlara çıkacak olan kadınlar,...

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine A...

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanlığı Kararı ile çekilmesi, Avrupa'da ve ABD'de tepk...