23 Nisan’a 730 bin evli kız çocuğuyla girdik
TÜİK verileri son 20 yılda Türkiye’de 730 bin kız çocuğunun evlendirildiğini ortaya koydu. Erken yaşta evlendirilen çocukların büyük bir kısmını istismar edilen çocuklar.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in 2002-2021 yılları arası kız çocuk ve erkek çocuk evlenme rakamlarını değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “TÜİK’in resmi verilerine göre AKP iktidarı boyunca 730 bin kız çocuğu evlendirilmiş. Gerçek rakamları gizleseler dahi şu anki haliyle bile tablo korkunç boyutta. Şu bir gerçek ki erken yaşta evlendirilen çocuklar aslında istismar edilen çocuklardır” dedi.

YAŞI TUTMAYANI AİLE ONAYIYLA EVLENDİRDİLER

TÜİK, her yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesi ‘İstatistiklerle Çocuk’ çalışmasını yayımladı. Verilen eksik rakamlardan oluşan tablonun dahi korkunç boyutta olduğuna dikkati çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, şunları söyledi: “AKP iktidarını kapsayan 2002- 2021 yılları arasında devletin resmi kurumu olan TÜİK’in açıkladığı verilere göre 16 ve 17 yaşında olup aile onayı ile evlendirilen kız çocukları sayısı 731.016’dır. 16 ve 17 yaşında olup aile onayı ile evlendirilen erkek çocuklarının sayısı ise 34.795. Yani aile onayı ile evlendirilen kız çocuklarının sayısı, erkek çocuklarının sayısının tam 21 katı” dedi.

EKSİK VERİLER BİLE GERÇEKLERİ SAKLAYAMADI

Üstelik bu resmi rakamlara, yaşı büyültülerek evlendirilen kız çocuklarının dâhil edilmediğine işaret eden İlgezdi “Devlet bu rakamı özellikle gizliyor. TÜİK her ne kadar çocuk evlenme rakamları düştü dese de, tozpembe bir tablo çizmeye çalışsa da rakamlar ortada. TÜİK’in eksik rakam ve verileri dahi gerçekleri saklamaya yetmedi. 2022 yılında dahi evlendirilen kız çocuklarından bahsediyorsak, kız çocuklarının evlenmesi için aile onayından bahsediyorsak rakamlar azalmış, çoğalmış ne önemi var?” diye sordu.

20 YILDA 1 MİLYONA YAKIN KIZ ÇOCUĞU

TÜİK verilerinin 20 yılda 1 milyona yakın kız çocuğunun evlendirildiğini ortaya koyduğunun altını çizen İlgezdi, “Bir toplumun gelişmişlik seviyesini gösteren bazı ölçütler vardır. Örneğin kişi başına düşen milli gelir, okur-yazar oranı, okullaşma oranları, kişi başına düşen doktor sayısı, kişi başına düşen gazete, dergi ve kitap okuma oranı, anne-bebek ölüm oranları, ölüm sebepleri gibi… Bunların içinde en önemli ölçütlerden biri de çocukların evlendirilme yaşları ve oranlarıdır. Çocuğun eğitimi, nasıl bir çocukluk yaşadığı, sağlıklı yaşam hakları konuşulmuyor. Aksine yaşı tutmayan çocuğa aileden evlenme izni konuşuluyorsa bu ülke nasıl gelişmiş ülkeler arasında yer alacak?” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

‘EVLENDİRİLEN KIZ ÇOCUKLARININ DA BAYRAMI KUTLU OLSUN MU?’
İktidara seslenen ve “Aile onayı ile evlendirilen 730 bin kız çocuğunun da 23 Nisan Çocuk Bayramı kutlu olsun mu?” sorusunu yönelten İlgezdi şunları söyledi: “TÜİK verilerini bardağın dolu tarafından görüp yorumlayan iktidara soruyorum. Aile onayı ile evlendirilen, yaşı büyültülerek evlendirilen kız çocuklarımızın da 23 Nisan Çocuk Bayramı kutlu olsun mu? Hani iktidarın hedefi dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yer almaktı? AKP’nin iktidara geldiği günden bugüne 20 yılda 1 milyona yakın kız çocuğu evlendirilmiş! Oyuncak bebeği elinden alınmış, hikâye kitabı elinden alınmış, kâğıdı kalemi, oynadığı sek seki yok sayılmış, başına duvak takılmış. Kimse bize gelişmiş Türkiye’den bahsetmesin.”

Fotoğraf: Şehlem Kaçar/csgorselarsiv.org

İlgili haberler
23 Nisan raporu: Son 10 yılda 250 bin çocuk istism...

CHP’li milletvekileri Candan Yüceer ve Gamze Akkuş İlgezdi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayra...

Ağırlaşan geçim sorunları ve yoksulluğun çocuklara...

Geçim giderek zorlaşırken çocuklar da beslenemiyor, gelişemiyor, eğitim alamıyor... Yoksulluk çocukl...

Beşikten mezara rehineliğin adı: Çocuk yoksulluğu

Ancak kundaktan mezara bizi yoksulluğa ve yardıma rehin eden düzenden hesap sormak, bize dayatılan y...