25 KASIM 2022 | Bölge illerinde şiddete karşı alana çıkan kadınlara polis müdahalesi; gözaltılar var
Şırnak, Ağrı ve Van’da 25 Kasım’da kadına yönelik şiddete karşı alana çıkan kadınlara polis müdahale etti. Çok sayıda kadın darbedilerek gözaltına alındı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde alana çıkan kadınlar bazı bölge illerinde polis müdahalesine maruz kaldı.

DİYARBAKIR'DA POLİS ABLUKASINDA BASIN AÇIKLAMASI

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Diyarbakır’da kadınlar yasağa ve polisin engellemesine rağmen bir araya geldi. Yürüyüş gerçekleştirmek isteyen kadınlar polis ablukasına alındı. Diyarbakır’da Dicle Amed Kadın Platformu ve Şiddetle Mücadele Ağı’nın çağrısıyla bir çok kadın Dünya Kavşağı’nda bir araya geldi. Yağan sağanak yağmura rağmen kadınlar polis ablukası altında beklemeye devam etti.

Polisin sesi kesmeye çalışmasına rağmen sık sık” Jin jîyan azadî”, “Kadınlara değil katillere barikat”, “Em natirsin, em hesab dipirsin”, “Musa Sevim tutuklansın”, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganlarını attılar.

Yapılan müzakereler sonuçsuz kalınca uzun süren bekleyişin ardından kadınlar polis ablukası altında bir açıklama gerçekleştirdi.


Açıklamada konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ,” Bugün her yerde kadınlar katledilirken, kadınlar isyandayken, erkek yargı, erkek iktidar kadınları engellemeye çalışıyor. Buradan bir kere daha söylüyoruz; kadın iradesini ve mücadelesini yok sayanlara karşı mücadelemiz devam edecek. Kadınların yürüyüşü özgürlük yürüyüşüdür. Kadınlar devrime ve özgürlüğe yürüyor. Hiçbir güç ve iktidar bu yürüyüşü durduramaz. Kadınlar er ya da geç özgürlüğünü kazanacak ve her yerde ‘Jin jiyan azadî’ demeye devam edecek” dedi.


CİZRE’DE ÇOK SAYIDA KADIN GÖZALTINA ALINDI

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Özgür Kadın Harareti (Tevgera Jinên Azad-TJA) öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüşe polis müdahale etti. Orhan Doğan Caddesi’nde “Jin jiyan azadî, Li diji faşizme qirkirina jinan dem dema azadiya jinane” pankartıyla bir araya gelen kadınlar, buradan sebze haline doğru yürüyüşe geçti.

Sloganlar eşliğinde sebze haline varan kadınların önü kesen polis, aralarında Barış Anneleri Meclisi üyelerinin de bulunduğu çok sayıda kadını darbederek gözaltına aldı. Bu esnada kadınlara yönelik polis uygulamasını cep telefonlarıyla görüntülemek isteyen yurttaşlar da engellendi, bir genç gözaltına alındı.

Ayrıca alanda haber takibi yapan gazetecilerin de işlerini yapmaları, görüntü çekmeleri engellenmeye çalışıldı.

Kadınların gözaltına alınması sonrası Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekilli Feleknas Uca, “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla tek başına yürüyüşü sürdürdü. Ardından açıklama yapan Uca, "Bugün şiddetle mücadele günü ama siz bir kez daha kadına şiddet uyguladınız. Bunun hesabını vereceksiniz. Faşizmi tarihin çöp sepetine atacağız" dedi.

Gözaltına alınan kadınların, ilçe emniyet müdürlüğüne götürüleceği belirtildi.


VAN’DAKİ YÜRÜYÜŞ ENGELLENDİ, POLİS BİBER GAZI KULLANDI


Van’da da TJA çağrısıyla gerçekleştirilmek istenilen yürüyüş polis tarafından engellendi. Şiddete karşı alana çıkan kadınlar, biber gazı da sıkılarak darbedildi.

Ayrıca yürüyüş için HDP il ve ilçe binalarında toplanan çok sayıda kadının çıkmaları engellendi.


AĞRI’DA 5 GÖZALTI

Ağrı’da kadınlar, HDP İl Örgütü binası önünde bir araya geldi. Açıklamaya engel olan polisler, kadınlardan HDP MYK üyesi Hatice Akdağ, HDP İl Genel Meclis üyesi Dilek Karataş, DBP İl Eş Başkanı Melike Özmüş ile iki kadını gözaltına aldı. Gözaltına alınan kadınlar Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.


ŞIRNAK

Şırnak KESK Kadın Meclisi de yaptığı açıklamayla mücadele etmekten vazgeçmiyor, alanları terk etmiyoruz dedi. Açıklamaları şöyle:

“Tüm dünyada halklara yönelik saldırılara rağmen dünden bugüne dayanışmanın gücüyle çoğalarak güçlenen, örgütlülüğe dönüşen ve iktidarları sarsan kadın mücadelesi inancımızı büyütüyor. İran’da “Bizi zorla kendi cennetinize götüremezsiniz” diyerek sokakları isyan alanlarına çeviren, Rojava’da DAİŞ karanlığına direnen, Arjantin’de “bir kişi daha eksilmeyeceğiz” diyerek adliye binasını ateşe verenleriz. Kürtaj yasaklarına karşı Polonya’da, ABD’de ‘benim bedenim benim kararım’ diyen milyonlarız. “İstanbul Sözleşmesi bizimdir!” diyerek Türkiye’nin tüm kentlerinde sokakları terk etmeyenleriz. ‘İtaat et, rahat et!’ diyenlere inat, isyan ediyoruz, örgütleniyoruz ve mücadele ediyoruz. Baskılara boyun eğmiyor, kadın katliamlarına, savaşlara, yoksulluğa, militarizme, homofobiye, doğa ve yaşam alanlarımızın talanına karşı direnişlerde en önde yer alıyoruz. Bir kişi daha eksilmemek için, bize sınırlar çizmeye çalışanlara ‘fıtratımızda özgürlük var!’ demek için 25 Kasım’da alanlardayız.

Haber-Fotoğraf: MA

İlgili haberler
25 Kasım 2022 | İstanbul'da kadınlar yasaklara rağ...

25 Kasım Kadın Platformu kadınları şiddete karşı yan yana durmak ve ses çıkarmak için Taksim Tünel'e...

25 KASIM 2022 | Ege illerinde kadınlar sokağa çıkt...

Muğla Ortaca’da da Datça’da da Kadın Platformlarının çağrısıyla kadınlar Cumhuriyet Meydanı’nda bası...

25 KASIM 2022 | İzmir'de kadınlar eşitlik, özgürlü...

İzmir'de bugün kentin pek çok yerinde kadınlar eylem, etkinlik ve açıklamalarla sokakta olacak.