25 KASIM 2022 | Bursa'da kadınlar yasağa rağmen sokakta
Bursa Valiliği, bugün yapılacak 25 Kasım yürüyüşüne yasaklamasına rağmen kadınlar barikatı aşarak yürüdü.

Bursa Valiliği, Bursa Kadın Platformunun çağrısıyla Fomara Meydanı’ndan Kent Meydanı’na yapılacak 25 Kasım yürüyüşünü bildirimin zamanında yapılmadığı gerekçesiyle yasaklamıştı. Fomara’da bir araya gelen kadınlar Valiliğin yasağını dinlemediğini söyleyerek polis barikatını aşarak Kent Meydanı’na yürüdü.

Fomara Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar Kent Meydanı’na yürümeye başlamasının ardında polis tarafından önü kesildi. Kadınlar ile polis arasında uzun süre gerginlik yaşandı. Barikat açılana kadar alandan ayrılmayacağını söyleyen kadınlara polis “Sabaha kadar bekleseniz de yürütmeyeceğiz” dedi. Kadınlar ise “Kadınlara değil çetelere barikat” diyerek oturma eylemi yaptı. 

Polis ile kadınlar arasında yapılan görüşmeler sonrası polis barikatı açılarak yürüyüş gerçekleşti. Kadınlar yürüyüş boyunca, “Kadınlar yürüyor mücadele büyüyor, kadın cinayetleri politiktir, susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz, Jin Jiyan Azadi” sloganları attı.

Kent Meydanı’nda yapılan açıklama Türkçe, Kürtçe ve Farsça metin okundu.

‘KADINLARIN DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA DİKTATÖRLERE KARŞI DİRENİYOR’

AKP-MHP ittifakının, kadın mücadelesinin kazanımlarını hedef alan politikaları artarak devam ediyor vurgusu yapılan açıklamada, “Kadınlara yönelik saldırıların her geçen gün derinleştiği ve kadınların dünyanın dört bir yanında diktatörlere karşı örgütlendiği, direndiği, isyan ettiği bir süreci yaşıyoruz. Kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümleri her geçen gün artarken, bu ölümlere ilişkin etkin soruşturma yürütülmüyor, cinayetlerin üstü kapatılmaya çalışılıyor” denildi.

Kadınlar 25 Kasım’da kadınların diktatörleri alaşağı etmek için birlikte mücadele ettiği halkı yoksulluğa şiddete baskıya sansüre haksızlığa boyun eğdirmek isteyenlere karşı; eşit, özgür şiddetsiz, insanca bir yaşam istediğimizi bir kez daha haykırdı. 


Bursa Kadın Platformunun her yıl 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde Fomara Meydanı’ndan Kent Meydanına yaptığı yürüyüş bu yıl yasaklandı.  Bursa Valiliği, bugün Fomara Meydanı’nda Kent meydanına düzenlenecek 25 Kasım yürüyüşüne karşı yasak kararı aldı. Bursa Kadın Platformu yasağı tanımadığını söyleyerek, kadınları sokağa çağırdı. 

Bursa Valiliği, Bursa Kadın Platformunun çağrısıyla Fomara Meydanı’ndan Kent Meydanına yapılacak 25 Kasım yürüyüşünü yasakladığını açıkladı.

Valilik tarafından yapılan açıklamada başvurunun 48 saat öncesinden yapılmadığı iddia edilirken, Bursa Kadın Platformu başvurunun zamanında yapıldığını fakat başvurularının oyalanarak Valilik tarafından kabul edilmediğini açıkladı.

Bursa Kadın Platformu yürüyüş yasağını tanımadığını söyleyerek Bursalı kadınları 25 Kasım Cuma saat 18.30’da Fomara Meydanı’ndan Kent Meydanına yapacağı yürüyüşe çağırdı. 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Bursa'da 25 Kasım buluşması: 'Karanlığı dayanışmam...

Bursa’da kadınlar Ekmek ve Gül'ün çağrısıyla 25 Kasım'a giderken kahvaltıda buluştu.