25 KASIM 2022 | Gebze: Güvenceli çalışma, güvenli gelecek istiyoruz
Gebze’de kadınlar 25 Kasım’da bir araya geldi: ‘Güvenceli çalışma, güvenli gelecek talebimizi haykırmak için alanlardayız.’

Gebze Kadın Platformunun çağrısıyla Gebze Kent Meydanı’nda buluşan kadınlar, “Yaşasın kadın dayanışması”, “İstanbul sözleşmesi yaşatır”, “ILO 190 onaylansın” ve “Jin jiyan azadi” sloganları attı. Eyleme Petrol-İş ve Birleşik Metal-İş üyesi kadın işçiler de katıldı.

Gebze Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Kadın Sekreteri Meryem Meriç Atalay, geçtiğimiz 25 Kasım’dan bugüne erkek şiddetinin hız kesmeden devam ettiğini dile getirdi. Son on ay içerisinde 337 kadının katledildiğini, 190 şüpheli kadın ölümünün gerçekleştiğini belirten Atalay, “Katliam boyutuna varan kadın cinayetleri iktidarın politikalarından bağımsız değil.” dedi

İran’da direnen kadınlara selam gönderen Atalay, “Şeriat ve mollalara karşı İran’da kadınlar tam 71 gündür ayakta. Buradan yaşam hakkı ve özgür yaşama hakkı için mücadele eden İranlı kadınları ve tüm dünyadaki dayanışmayla selamlıyoruz. Laik cumhuriyetin temel prensibi olan eşit yurttaşlık hakkımıza sahip çıkıyoruz. Kadınlar olarak 25 Kasım’da; şiddete, cinsiyetçiliğe, savaşa, yoksulluğa karşı; eşitlik, adalet, barış ve özgürlük, gericiliğe karşı laik bir yaşam için isyanı büyüterek alanlardayız” dedi.

‘DİRENİŞİMİZİ BÜYÜTÜYORUZ’

“İstanbul Sözleşmesi yaşatır!” ve “ILO 190 İş Yaşamında Şiddet ve Taciz Sözleşmesi imzalansın” demek için alanlarda olduklarını da vurgulayan Atalay, “Baskılara boyun eğmiyor, kadın katliamlarına, savaşlara, yoksulluğa, militarizme, homofobiye, doğa ve yaşam alanlarımızın talanına karşı direnişlerde en önde yer alıyoruz. Bir kişi daha eksilmemek için, bize sınırlar çizmeye çalışanlara ‘fıtratımızda özgürlük var!’ demek için 25 Kasım’da alanlardayız. 62 yıl önce diktatörlüğe karşı direnişte simgeleşen Mirabel kardeşlerden bugüne dünyanın dört bir yanında kadınlar olarak kadın, yaşam, özgürlük sloganıyla işyerlerimizde, evlerimizde, sokaklarda ve yaşamın her alanında birlikteliğimizden ve dayanışmamızdan aldığımız gücün kararlılığıyla saçımızın teline, haklarımıza, özgürlüğümüze sahip çıkıyor, direnişi büyütüyoruz” diye konuştu.

PETROKİMYA İŞÇİSİ KADINLAR FABRİKALARDA BİLDİRİ OKUDU
Petrokimya işçisi kadınlar; Novares, Araymond, Alpla, Cambro Özay ve Plascam fabrikalarında vardiya giriş çıkışlarında Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Kadın Komisyonun metnini okudu. Fabrikalarda yapılan açıklamaların ardından petrokimya işçisi kadınlar, kendi talepleriyle Gebze Kent Meydanında yerini aldı. Petrokimya işçisi kadınların açıklamasından satır başları şöyle: “Kadına yönelik şiddeti birlikte durdurabiliriz. Son yıllarda kadınların yasal kazanımları giderek tırpanlanıyor, eşitsizliği derinleştiren politikalar ele alınıyor. Ülkeyi yönetenler kadına yönelik şiddeti mazur görüyor, normalleştiriyor, yukarıdan aşağıya kadın düşmanlığını körüklüyor. Çok açık ki kadına yönelik şiddet yalnızca emekçi kadınların değil, tüm işçi sınıfının sorunudur ve ancak işçi sınıfının kadınlarının ve erkeklerinin birlikte mücadelesiyle ortadan kaldırılabilir. Şiddeti ve bütün pislikleri üreten bu bataklığı kurutmak bizim elimizde. Petrol-İş Sendikası Gebze Şube Kadın Komisyonu olarak ezilen, sömürülen, şiddete, baskıya maruz kalan emekçi kadınları birlik olmaya, mücadelede öne çıkmaya davet ediyoruz.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül


İlgili haberler
25 KASIM 2022 | Eşit, özgür, şiddetsiz bir yaşam i...

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Gününde kadınlar pek çok ilde sokakta... İl i...

25 KASIM 2022 | Bursa'da kadınlar yasağa rağmen so...

Bursa Valiliği, bugün yapılacak 25 Kasım yürüyüşüne yasaklamasına rağmen kadınlar barikatı aşarak yü...

25 KASIM 2022 | Ege illerinde kadınlar sokağa çıkt...

Muğla Ortaca’da da Datça’da da Kadın Platformlarının çağrısıyla kadınlar Cumhuriyet Meydanı’nda bası...