25 Mart 2021| Kadınların haykırışı yükseliyor
Türkiye'nin pek çok yerinde kadınlar İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararına karşı seslerini yükseltmeye devam ediyor.
ADANA: KADINLAR YEREL TOPLANTILARLA İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE SAHİP ÇIKIYOR

Adana Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nin gece yarısı Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile kaldırılması ile ilgili Adana’nın çeşitli mahallelerinde kadınlara seslenme kararı aldı. Platform ilk eylemini Seyhan İlçesine bağlı Akkapı Mahallesi’nde gerçekleştirdi. Etkinlik öncesi mahallede bildiri dağıtan kadınlar Güney Yıldızı Parkı’nda basın açıklaması ve halaylarla sözleşmeye sahip çıktılar.

Basın açıklamasını okuyan Pelin Songül Çiçek, milyonlarca kadının canının tek adamın iki dudağı arasına bırakılamayacağını belirterek “Sözleşmeden vazgeçmiyoruz” dedi. Çiçek, “Milyonlarca kadının hayatı ve hakları tek bir adamın kararına sığamaz, milyonlarca kadının canı tek adamın bekasına kurban edilemez. Bu sözleşmeyi biz kadınlar dişimizle, tırnağımızla, mücadelemiz ile kazandık. Haklarımızı elimizden almanıza, bizleri şiddete ve öldürülmeye mahkum etmenize izin vermeyeceğiz. Sözleşmeden vazgeçmiyoruz!” diye konuştu.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

‘ANAYASAYA VE ULUSLARARASI İNSAN HAKLARI HUKUKUNA AYKIRI’

Kadınlar olarak eşitlik istediklerini söyleyen Çiçek, “Biz kadınlar eşitlik istiyoruz. Evde, işte, sokakta korkmadan yaşamak, çalışmak, yürümek istiyoruz. Şiddete uğramaktan, öldürülmekten korkmadan yaşamak istiyoruz. Her kadının kendini güvensiz hissettiği bu ülkede, şiddetle etkin bir mücadelenin, daha etkili önlemlerin, koruma mekanizmalarının konuşulması gerekirken, İstanbul Sözleşmesinden çıkılması tarihi bir hatadır. Bu karar Türkiye tarihine bir utanç sayfası olarak geçecektir. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması kadınların kazanımlarına yapılmış en büyük saldırıdır. Sözleşmeyi nasıl kazandıysak öyle savunacağız. İstanbul Sözleşmesi Bizimdir, Vazgeçmeyeceğiz” dedi.

AYDIN: ŞİDDETSİZ BİR YAŞAM İSTİYORUZ

KESK Aydın Şubeler Platformu Kadın Meclisi ve Aydın Kadın Platformu’nun çağrısıyla kadınlar İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararına ilişkin açıklama yaptı.

Aydın Kent Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar adına açıklamayı gerçekleştiren Öznur Özağaç, tek adam rejiminin hukuksuzluk ve keyfiyet alanının giderek büyüdüğünü belirterek kadınlara yönelik şiddetin katlanarak arttığını ifade etti.

Fotoğraf: Evrensel

‘İKTİDAR, KADININ EMEĞİNİ DEĞERSİZLEŞTİRİYOR’

Özağaç, “İktidar, siyasal islamcı tutumuyla, toplumsal cinsiyet eşitliğini reddederek kadını sadece erkek üzerinden ve aile içinde tanımlıyor. Kadınlara, LGBTİ+lara bağımsız ve eşit bir varoluş hakkı tanımıyor. Her tür bakım yükünü kadınların sırtına yıkarak sermaye ve onun devleti için bakım maliyetlerini sıfırlıyor. Kadının emeğini değersizleştirip düşük ücretlere mahkum ediyor. Yeniden üretim emeğini görünmez kılıp sosyal güvenlik haklarını elinden alıyor. İş ve aile yaşamı uyumu adı altında katmerli sömürüye kılıf buluyor. Kadını kamusal alandan dışlayıp eve kapatan, sıfır maliyetle bakım yükünü sırtımıza yıkan uygulamaları ‘müjde’, ‘ilerleme’ diye yaldızlayarak kazanım gibi sunmaya çalışıyor” dedi.

Özağaç, “Sözleşme aileyi sadece evlilik bağı ile tanımlamaz, daha geniş ele alır. O hane nasıl kurulmuş olursa olsun, şiddete uğrayanı korumak üzerine kuruludur. Sözleşmeyi feshetmek, açıkça daha fazla kadının, LGBTİ+’nın erkekler tarafından cezasız kalacağının garantisiyle öldürülmesi anlamını taşır” diye konuştu.

‘MÜCADELEDEN ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ’

“Bizler, cinsiyeti, cinsel yönelimi nedeniyle hiç kimsenin ayrımcı, eşitsiz uygulamalara maruz kalmadığı, her nasıl kurulursa kurulsun eşitliğin, özgürlüğün, karşılıklı saygı ve sevginin esas olduğu hanelerde eşit ve özgür bir yaşamı savunuyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Özağaç, İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaktan, sözleşmenin ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanması ve kadının özgürleşmesi mücadelesinden asla vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

ANTALYA'DA KADINLAR 'YAŞAM NÖBETİ' EYLEMİNİ BAŞLATTI

Antalya Kadın Platformu tarafından, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye tepki göstermek amacıyla 3 gün boyunca 1 saatlik “Yaşama Nöbeti” eylemi başlatıldı. Muratapaşa ilçesinde bulunan Attalos Meydanı’nda bir ara gelen kadınlar bugünkü "Yaşam Nöbeti" eyleminde katledilen, şiddet gören, tecavüz edilen kadınları yeniden hatırlattı.


Akrabası tarafından tecavüze maruza kalan N.D.’yi hatırlatan kadınlar şöyle söyledi: “Antalya’da akrabası 16 yaşındaki N.D. adlı kız çocuğuna tecavüz ettiği iddiasıyla tutuklu yargılanan 44 yaşındaki Birol Karademir son duruşmada serbest bırakıldı. N.D.’nin annesi sanık yakınlarının kendisine ‘Evinizin önünde davul çalacağız’ dediklerini belirtti. İstanbul Sözleşmesi uygulansaydı Birol Karademir bugün cezaevinde olurdu. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz!”

Kadınlar yarın yine saat 18.00 ‘da Attalos Meydanı’nda olacaklar. 

Fotoğraf: Emine Yurdakul


İSTANBUL
AVCILAR: MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK

İstanbul Sözleşmesi bizlerin yıllardır süren mücadelesi sonucu yazıldı. Çıkma kararını asla tanımıyoruz! İstanbul Sözleşmesi gerektiği gibi uygulanana, erkek şiddeti son bulana kadar mücadelemiz devam edecek. 

ÇEKMEKÖY


“Erkek şiddeti son bulana, İstanbul Sözleşmesi gerektiği gibi uygulanana kadar mücadelemiz devam edecek.” diyen kadınlar bugün Çekmeköy, Madenler’de bir araya geldi. Çevreden son derece ilgi gören eylemde konuşan kadınlar, “Kadınlara yönelik şiddeti önleyen ve failleri cezalandırma yükümlülüğü veren bir sözleşmeden çekilmek devletin bu yükümlülüklerden kaçması anlamına gelir. Sorumluluk almayı reddettiği anlamına gelir. Bu, devletin kadınlara karşı olduğu anlamına gelir.” diyerek öldürülen her kadının suçlusunun fail kadar devlet ve onun politikaları olduğunu dile getirdi. Coşkuyla başlayan eylem, sloganlarla ve alkışlarla son buldu.

ÜSKÜDAR

Fotoğraf: Kadınlar Birlikte Güçlü

KADIKÖY

Tarihe Yel değirmeni Mahallesi’nde İstanbul Sözleşmesi için yürüyüş yapmak isteyen kadınlara izin verilmedi. Kadınlar buluşma noktasında sloganlar attı ve basın açıklaması yaptı.


HATAY/SERİNYOL

Serinyol’da bir araya gelen kadınlarla #İstanbulSözleşmesindenVazgeçmiyoruz dedi.

Ana fotoğraf: MA 

İlgili haberler
24 Mart 2021| Kadınlar sokakta olmaya devam ediyor...

Türkiye'nin pek çok yerinde kadınlar İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararına karşı seslerini yüksel...

23 Mart 2021| İstanbul Sözleşmesi'nden Vazgeçmiyor...

Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı protestolar sürü...

22 Mart 2021| Kadınlar sokakta: #İstanbulSözleşmes...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’ni feshetmesi kararına tepkiler devam ediyor. İs...