3 yılda 3 bin mülteci çocuk cinsel istismara uğradı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi son 3 yılda 3 bin mülteci çocuğun cinsel istismara uğradığını açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi “Yabancı Uyruklu Çocuklara Yönelik Cinsel Suç Atlası”nı açıkladı.

2014-2017 yılları arasında Türkiye’de cinsel saldırıya uğrayan kız çocuğu sayısının 51 bin 818 olarak kayıtlara geçtiğini hatırlatan İlgezdi, aynı dönemde 2 bin 792 mülteci çocuğun da cinsel saldırıya uğradığını açıkladı.

“Veriler, ülkemizde sığınmacı nüfusun artmasıyla birlikte yabancı uyruklu kız çocuklarına yönelik cinsel şiddetin de arttığını gösteriyor. 2009-2018 yılları arasında cinsel şiddet uyguladığı gerekçesiyle sanık olan kişi sayısı 175 bin 662’ye yükselirken, şiddet uygulayanların 3 bin 340’ı yani yüzde 2’si yabancı uyrukluydu” diyen İlgezdi, özellikle Suriyeli mülteci nüfusun artmasıyla birlikte Türkiye’de cinsel şiddete uğrayan mülteci çocuk sayısında da patlama yaşandığını vurguladı.

CİNSEL İSTİSMARDA YÜZDE 3 BİN 850 ARTIŞ
Raporda yer alan verilere göre;

· 2014’te 170 olan cinsel şiddet mağduru mülteci çocuk sayısı 2017’de yüzde 736 artışla, bin 421’e yükseldi.

· İçişleri Bakanlığı verilerine göre 2016’da cinsel suç mağduru olan yabancı uyruklu çocuk sayısı 992 idi.

· 2017 yılında haftada 25 mülteci kız çocuğunun cinsel saldırıya uğradığı ortaya çıktı.

· 2017’de bin 300 olarak kayıtlara geçen cinsel istismar mağduru kız çocuğu sayısında bir önceki yıla göre yüzde 42 artış yaşandığı görüldü.

· 2016 yılında 916 mülteci kız çocuğu cinsel şiddet mağduru oldu.

· 2014-2017 yılları arasında cinsel şiddet mağduru kız çocuğu sayısı ise 2 bin 792.

· Aynı yıllarda cinsel şiddete uğrayan erkek çocuğu sayısında ise yüzde 348 artış meydana geldi. 2014’te 27 olarak kayıtlara geçen cinsel şiddet vakası, 2017’de 121’e yükseldi.

· İçişleri Bakanlığı verilerine göre 2014-2017 yılları arasında mülteci kız çocuklarının en fazla cinsel şiddete uğradığı kent Hatay olarak kayıtlara geçti.

· Hatay’da 408 kız çocuğu cinsel şiddet mağduru olduğu gerekçesiyle güvenlik birimlerine getirildi.

· Hatay’ı Mersin, Antep, İstanbul, Bursa, Kilis, İzmir, Konya, Adana ve Urfa takip etti.

· 2014-2017 yılları arasında Antep’te cinsel şiddet mağduru olan mülteci kız çocuğu sayısında yüzde 3 bin 850 artış yaşandı. 2014’te 2 olan suç mağduru kız çocuğu sayısı 2017’de 79’e yükseldi.

· Türkiye’de cinsel istismara uğrayan mülteci çocukların yüzde 90’ını kız çocukları oluşturuyor.

ÖNLEM ALINMAZSA, DAHA KARAMSAR BİR TABLOYLA KARŞILAŞABİLİRİZ
Verileri değerlendiren Gamze Akkuş İlgezdi şunları ifade etti:

“Şüphesiz çocuklar, göç süresince, kimi zaman ihmal ve yetersizlikler nedeniyle çoğu zamanda insan ticareti ve yasadışı kaçakçılık organizasyonlarının eline düşerek mağdur ediliyorlar. Ne yazık ki insani bakımdan kaldıramayacakları kadar ağır bir yükü üstlenmek durumunda kalan çocuklar, bu süreçte, kuma ve erken yaşta evlendirilmeye kadar varan cinsel istismar türlerine, uyuşturucu ticareti ve imali, dilencilik, ev hizmetçiliğinden diğer ağır işlere kadar farklı çalışma alanlarında işgücü olarak sömürüye maruz kalmaktadırlar.

Ne yazık ki, bu rakamlar buz dağının sadece görünen yüzü. Özellikle Suriye’de süregelen çatışmalar esnasında aile bireylerini kaybeden ve ülkemize ‘refakatsiz’ olarak gelen mülteci çocukların gerçek sayısına ve akıbetlerine ilişkin verilere ulaşmak imkansız. Bu rakamlar bizlerle paylaşılmıyor. Soru önergelerimiz yanıtsız bırakılıyor.

Göç olgusu, gelecek kaygısı, daha iyi bir yerde yaşama arzusu, göçmen konumuna düşen kişileri doğrudan suç örgütlerinin kucağına itiyor. Dolayısıyla her türlü istismara ve sömürüye açık biçimde savunmasız olan sığınmacı çocuklar büyük tehlike altındalar.

Suriyeli sığınmacıların yoğun olarak yaşadıkları illerde kız çocukları başta olmak üzere çocuklara yönelik cinsel suçlarda artış olması kaygı vericidir. Önlem alınmazsa, gelecekte bizleri çok daha karamsar ve acı bir tablo bekliyor.”

İlgili haberler
GÜNÜN RAKAMI: Korunmaya muhtaç çocuk sayısı 2 yıld...

Bu korkunç artışın en temel gerekçesi ise artan yoksulluk.

15 yaşında mülteci bir işçi: Emine

Çocuk o daha. Çağlayan’da taş dizimi yaptığı atölyede onun kadar uzun saatler çalışmaya büyük bir in...

GÜNÜN DİKKATİ: Çocuklar için 8 endişe, 8 umut

UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore yayınladığı açık mektupla çocuklara yönelik giderek büyüyen ve...