4. Yargı Paketi’nde ‘Elmalı davası’ revizyonu gündeme geldi
Meclise sunulan 4. Yargı Paketi’nde Elmalı davası revizyonu gündeme geldi. AKP çocuğa yönelik istismar ve saldırı suçlarını tutuklama için getirilecek somut delil şartının dışında bırakmayı planlıyor.

Elmalı davası, Mecliste yasalaşmayı bekleyen 4. Yargı Paketi’nde revizyonu gündeme getirdi. AKP, çocuğa yönelik cinsel istismar ve cinsel saldırı suçlarını, tutuklama için getirilecek “somut delil” şartının dışında bırakmayı planlıyor.

Antalya’da iki çocuğa cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla tutuklanan anne M.A. ile eşi R.A.’nın adli kontrolle serbest kaldıklarının ortaya çıkması tepkilere neden oldu. Yurttaşlar faillerin bir an önce tutuklanmasını istedi. AKP, iki kardeşin istismara maruz bırakıldığı Elmalı davasında verilen tahliye kararlarının ardından 4. Yargı Paketi’nde değişikliğe gitmeye hazırlanıyor.

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan’ın haberine göre, TBMM Genel Kurul gündeminde yasalaşmayı bekleyen 4. Yargı Paketi’nde, kamuoyunda tepki çeken tutuklamalar, uzun tutukluluk süreleri ile ilgili bir dizi düzenleme yapıldı. Bu kapsamda pakete katalog suçlardan tutuklama için “kuvvetli şüphenin” yanı sıra “somut delillere dayanması” koşulu eklendi. Bu düzenlemenin tutuklamaların zorlaştırılması ve kamu vicdanını rahatsız eden kararların önüne geçilmesi amacıyla yapıldığı bildirildi. Ancak teklifteki bu maddenin “suç tanımları” açısından sıkıntı yarattığı ortaya çıktı. Elmalı davasıyla birlikte bu düzenleme tartışılmaya başlandı.

“Somut delil” şartının, çocukların cinsel istismarı ile cinsel saldırı suçlularının tutuklanmasını neredeyse imkansız hale getireceği ifade edilirken, parti içinde yapılan toplantılarda, bu düzenlemenin cinsel saldırı suçlarında “kadının beyanının geçerli sayılması” ilkesini de ortadan kaldırdığı belirtildi.

AKP grubunda, “Tanımlamanın daha iyi yapılması ya da somut delil zorunluluğunun çocuğa karşı işlenen suçlar ve cinsel istismar suçlularında kaldırılması, tutuklama için sadece kuvvetli şüphenin yeterli olması” şeklinde formüle edilmesi değerlendiriliyor.

Görüşülmesi bu hafta askıya alınan düzenlemenin Meclis tatile girmeden çıkartılması hedefleniyor.

NE OLMUŞTU?
4. Yargı Paketi, tüm itirazlara rağmen Adalet Komisyonu’nda kabul edilmişti. Komisyonda muhalefet milletvekillerinin şiddetle karşı çıktığı, ‘tüm katalog suçlarda tutuklama için somut delil şartı’ da kabul edilmişti. Buna göre, cinsel saldırı, işkence, cinsel istismar gibi suçlardan tutuklanabilmek için görüntü benzeri somut kanıta ihtiyaç duyulacak.

Fotoğraf: Şehlem Kaçar/csgorselarsiv.org

İlgili haberler
Dikmen Emek Gençliği: Elmalı’da adalet sağlansın,...

Dikmen Emek Gençliği Sokullu Ahmed Arif Parkı’nda yaptığı açıklamada Elmalı istismar davasında sanık...

Çocukların istismarı resimlerle anlattığı Elmalı d...

Elmalı davasında 7 ve 10 yaşındaki 2 çocuk uğradıkları cinsel istismarı anlattı, yetmedi resmini çiz...

Hacettepe Üniversitesinde 23 topluluktan ortak bil...

Hacettepe Üniversitende 23 öğrenci topluluğu ortak bildiri yayımlayarak çocuk istismarına tepki göst...