50 bini aşkın eğitimci Yeni Zelanda’da grevde!
Yeni Zelanda genelinde 50 binden fazla eğitimci daha yüksek ücretler, daha iyi çalışma koşulları için greve gitti.

Anaokulu, ilkokul ve ortaokul öğretmenleri ve okul müdürleri daha iyi çalışma koşulları, daha yüksek ücret için İlkokul Sonrası Öğretmenler Derneği (PPTA) ve Yeni Zelanda Eğitim Enstitüsü (NZEI) Te Riu Roa tarafından Salı günü yapılan son görüşmelerin de başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından greve çıktı. Stuff muhabirine konuşan öğretmenler, az sayıda öğretmenin çok sayıda çocukla ilgilenmesinin işlerini yapmalarını zorlaştırdığını, çocuklarla ilgilenmelerini zorlaştırdığını söylüyorlar. Bazı öğretmenlerin geçinebilmek için ikinci bir işte çalışmak zorunda kalmalarının aldıkları ücretin yetersizliğini gösterdiğini ifade ettiler.

Enflasyon, gıda fiyatları artıyor; ücretimiz düşüyor. Adil ücret=Öğretmenler kalıyor |Fotoğraf: NZEI Te Riu Roa Facebook sayfası

PPTA tarafından temsil edilen ortaokul öğretmenleri, müzakerelerde ilerleme sağlanamaması üzerine geçen ay grev kararı alırken, geçen hafta da ilkokul, anaokulu ve bölge okulu öğretmenleri ile ilkokul ve bölge okulu müdürleri de greve katılma kararı aldı.

Ben bile müdürleri destekliyorum | Fotoğraf: NZEI Te Riu Roa Facebook sayfası

Yeni Zelanda genelinde on binlerce öğretmen daha iyi ücret ve koşullar için yürürken Eğitim Bakanı Parlamento'dan grevci öğretmenlere seslenerek "Daha iyisini yapacağız, Bu ülkedeki çocukları savunduğunuz için, koşullarınızı savunduğunuz için çok ama çok içtenlikle teşekkür etmek istiyorum" dedi. Tinetti konuşurken kalabalıktan zaman zaman "Bize daha fazla ödeme yapın"(pay us more), “Konuştuğun gibi davran” (walk the talk gibi sloganlar yükseldi ve bu sloganlar zaman zaman Tinetti'nin konuşmasını bastırdı.

Öğretmenlere yatırım yap | Fotoğraf: NZEI Te Riu Roa Facebook sayfası

Yeni Zelandalı öğretmenler, Eğitim Bakanlığı'nın enflasyonun altında ücret tekliflerini ezici bir çoğunlukla reddetti. PPTA üyelerine iki yıla yayılmış toplam 6 bin dolarlık toplu ödeme teklif edilirken, NZEI üyeleri 4 bin dolarlık ilk ödemeyi ve ardından Aralık 2023'te 2 bin dolarlık bir ödemeyi ve yüzde 3'lük ücret artışını reddetti.


Bunu okuyabiliyor musunuz? Rica ederiz | Fotoğraf: Western Bay of Plenty PPTA Facebook sayfası

Geçtiğimiz yıl tüketici fiyatları yüzde 7.2, gıda fiyatları ise yüzde 12 oranında arttı. Halihazırda yılda 70 bin dolar alan birkaç yıllık deneyime sahip bir ortaöğretim öğretmeni için bu ücret teklifi yıllık yüzde 4'ün biraz üzerinde bir orana denk geliyor; bu da alım gücünde ciddi bir düşüşe denk düşüyor.

Fotoğraf: Western Bay of Plenty PPTA Facebook sayfası

Halihazırda yılda sadece 51 bin 358 dolar -saat başına asgari ücretten 1.99 dolar daha fazla- alan yeni başlayan ilkokul öğretmenlerine ilk yıl için yüzde 7.8’lik zam teklif edildi. Bu teklif de ücretlerin dondurulması anlamına geliyor. En deneyimli öğretmenler ise iki yıla yayılmış olarak yalnızca yüzde 7.6 oranında zamla ücret alabilecekler.

DÜNYA GENELİNDE ÖĞRETMEN GREVLERİ
Birleşik Krallık'ta 200 binden fazla öğretmen kısa bir süre önce yüzde 12'lik bir ücret artışı talebiyle grev eylemi yaptı. Gıda fiyatlarının yüzde 20 oranında arttığı Portekiz'de de toplu öğretmen grevleri patlak verdi. Fransa'da yaklaşık üç milyon işçi bu ayın başlarında emeklilik kesintilerine karşı genel greve gitti; bu, 1968'den bu yana ülkenin en büyük grevi oldu.

Manşet fotoğrafı: NZEI Te Riu Roa Facebook sayfası (Çocuklar, çocuklar ne görüyorsunuz? Öğretmenlerimin benim için ayağa kalktığını görüyorum)

İlgili haberler
Yeni Zelanda’da 1500 ebe grevde!

Önümüzdeki hafta boyunca, yaklaşık 1500 hastane ebesi, geçen hafta maaş artışlarına ilişkin müzakere...

Yeni Zelanda’da 30 bin hemşire grevde!

Yeni Zelanda’da 30.000 hemşire aşırı çalışma saatlerine, düşük ücretlere ve güvensiz çalışma koşulla...

Özel sektör öğretmeni İrem: Sendikamızla güçlüyüz

Özel bir eğitim kurumunda öğretmen olan İrem sendikalı oldu, hakkını aradı, “ahlak ve iyi niyete ayk...