8 Mart 2019| Krize, şiddete eşitsizliğe karşı kadınlar sokakta
Hakları için, eşitlik için, insanca bir yaşam için mücadele edecek, dayanışmanın ve birlik olmanın gücünü büyütecek olan kadınların il il 8 Mart eylemleri, talepleri, coşkusu, halayları....

Türkiye’de 2019 8 Mart’ını kriz koşullarında karşılayan kadınlar, bugün sokaklara çıkıp hep bir ağızdan “Krize, eşitsizliğe, şiddete, sömürüye karşı gücümüz birliğimiz” diye haykırdı.

İl il kadınların çcokusu, talepleri, halayları, eylemleri burada....

ANKARA


Ankara’da kadınların buluşma noktası Sakarya Caddesi oldu. Ankara Kadın Platformu, 8 Mart çağrısını bu yıl “Krize, Savaşa, Şiddete ve Eşitsizliğe Karşı Dayanışmayla Güçleniyor, Hayatı Örgütlüyoruz!” şiarıyla gerçekleştirdi.

Renkli kıyafetleriyle, hazırladıkları dövizlerle, sloganlarla, alkış ve zılgıtlarıyla alanı dolduran kadınlar, krize, şiddete, savaşa, eşitsizliğe, kazanılmış haklarına yönelik saldırılara karşı “Bir aradayız” dedi. Eylemde, açlık grevindeki HDP Milletvekili Leyla Güven, tutuklu siyasetçi kadınlar, Şule Çet ile birlikte öldürülen birçok kadının fotoğrafı taşındı. Coşkulu geçen 8 Mart eyleminde kadınlar “Eşit işe eşit ücret istiyoruz”, “Öldürülmediğimiz şehirler istiyoruz”, “Fetvalar sizin sokaklar bizim”, “Kadınlar kazanacak” pankartları öne çıktı. Direnişleri kazanımla sonuçlanan Flormar işçilerinin selamlandığı eylemde, Öykü Arin'in annesi gönderdiği mektupla dayanışmayı büyütme çağrısında bulundu.


‘BAŞKA BİR DÜNYA MÜMKÜN DİYEN KADINLARIN GÜNÜ’

Ankara’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için bir araya gelen kadınların coşkususu dikkat çekti. Ankara Kadın Platformunun çağrısıyla Sakarya Caddesi oldu. Ankara Kadın Platformu 8 Mart çağrısını bu yıl “Krize, Savaşa, Şiddete ve Eşitsizliğe Karşı Dayanışmayla Güçleniyor, Hayatı Örgütlüyoruz!” şiarıyla gerçekleştirdi. Renkli kıyafetleriyle, hazırladıkları dövizlerle, sloganlarla, alkış ve zılgıtlarıyla alanı dolduran kadınlar, krize, şiddete, savaşa, eşitsizliğe, kazanılmış haklarına yönelik saldırılara karşı “Bir aradayız” dedi. Eylemde, açlık grevindeki HDP Milletvekili Leyla Güven, tutuklu siyasetçi kadınlar, Şule Çet ile birlikte öldürülen birçok kadınların fotoğrafı taşındı. Coşkulu geçen 8 Mart eyleminde kadınlar “Eşit işe eşit ücret istiyoruz”, “Öldürülmediğimiz şehirler istiyoruz”, “Fetvalar sizin sokaklar bizim”, “Kadınlar kazanacak” pankartları öne çıktı. Direnişleri kazanımla sonuçlanan Flormar işçilerinin selamlandığı eylemde, Öykü Arin'in annesi gönderdiği mektupla dayanışmayı büyütme çağrısında bulundu.


ANKARA / ODTÜ



ODTÜ’de kadınlar, 8 Mart Gece Yürüyüşü’nde buluştu. 5. Yurt önünde bir araya gelen kadınlar, Yurtlar Bölgesindeki yürüyüşün ardından bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, ekonomik krizin derinleştiği, cinsiyet ayrımcılığının arttığı bir dönemde olunduğu ve üniversitelerin de bu atmosferin dışında kalmadığı dile getirildi. ODTÜ'nün herkes için güvenli bir kampüs olabilmesi için mücadelenin önemine dikkat çekilen açıklamada, kampüste yaşanan ayrımcılık ve şiddete karşı kadınlara yan yana durma çağrısında bulunuldu. Yürüyüş, kadınların danslarıyla sona erdi.

ANKARA / EĞİTİM SEN 4 NOLU ŞUBE

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Sincan’da kadınlar Eğitim Sen 4 No’lu şubenin çağrısıyla Sincan Tren Garı önünde buluştu. Gar önünde açıklama yapan kadınlar eşitsiz politikalara, kadın cinayetlerine, kadın kazanımlarına yönelik saldırılara dikkat çekti. Açıklamanın ardından şubede gerçekleşen etkinlikte sinevizyon gösteriminin ardından müzik eşliğinde kadınlar 8 Mart’ı kutladı.




İSTANBUL / Feminist Gece Yürüyüşü

FEMİNİST GECE YÜRÜYÜŞÜNE POLİS SALDIRISI
İstanbul Taksim’de Fransız Kültür Merkezi önünde yapılması planlanan 17. Feminist Gece Yürüyüşüne katılacak kadınlar polis engeliyle karşılaştı. İstiklal Caddesi ve çevresindeki birçok yol polis tarafından kapatıldı.

Polis ablukasına rağmen İstiklal Caddesinde toplanan kadınlar, polis engeline tepki gösterdi. Fransız Konsolosluğu önünde eylem yapan yüzlerce kadına polis biber gazı ile saldırdı. Saldırının ardından ara sokaklara dağılan kadınlara da polisin biber gazlı saldırısı devam ediyor.

Yürüyüşün engellenmeye çalışılmasına ve kadınlara yönelik saldırıya karşı açıklama yapan Feminist Gece Yürüyüşü çağrıcıları “Yürüyüşümüzden vazgeçmeye niyetimiz yok” dedi. Kadınlar açıklamada “Haklarımızın gasbedilmeye çalışıldığını, eşitlik talebimizin susturulmaya çalışıldığını, bize itaatin öğütlendiğini görüyoruz. Her gün çeşitli biçimlerde şiddete uğrarken bize, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde evde oturun deniyor! Soruyoruz: Bu toplumun yarısını oluşturan kadınların haklarından rahatsız olan, kadınların sesini kısmaya çalışan devlet kimin devleti? Bu isyandan, eşitlik talebimizden, daha özgür bir hayat tahayyülümüzden, kahkahamızdan, arzularımızdan, varoluşumuzdan, yılların mücadelesiyle kazandığımız haklardan ve 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşümüzden vazgeçmeye hiç niyetimiz yok. Haklı olduğumuzu biliyoruz. Hakkımız olduğunu biliyoruz” dedi.

İZMİR

İzmir Kadın Platformunun çağrısıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla İzmir’de kadınlar bir araya gelen kadınlar talepleriyle Gündoğdu Meydanına yürüdü.

Mitingde AKP ve Erdoğan iktidarının yarattığı ekonomik krizin faturasını en çok kadınlara kesilmeye çalışıldığına dikkat çeken kadınlar, “İşyerlerinde ya ilk işten çıkarılanlar oluyoruz ya da ucuz iş gücü olarak sömürülenler. Krizin faturasını biz kadınlara ödetmeye çalışanlara, emeğimize ve haklarımıza saldıranlara karşı bugün bir aradayız” dedi.

İzmir Kadın Platformu adına ortak açıklamayı Özgür Genç ve Buse Engin yaptı.
İzmir’den direnen tüm kadınlara selam gönderilen açıklamada “Sendika haklarını talep eden, eşit işe eşit ücret talebiyle direnişlerini kazanımla sonuçlandıran Flormar işçisi kadınlara, köy meydanını jeotermal yapmak isteyenlere dar eden Kızılcaköylü kadınlara, ‘HES yapma boşuna yıkacağız başına’ diyen Salihlili kadınlara, KHK ile taşerondan kadroya geçişleri sırasında ‘güvenlik soruşturması’ gerekçesiyle işlerinden olan 11 ay rektörlük önünde direnen Ege Üniversitesi işçisi kadınlara, adalet için cezaevlerinde açlık grevine başlayan kadınlara İzmir’den selam gönderiyoruz” denildi.

AKP iktidarının kadınlara, çocuklara, LGBTİ+ bireylere yönelik şiddet ve saldırının her geçen gün arttığını da dikkat çeken Buse Engin “Her gün yeni intihar süsü verilmiş kadın cinayetleri haberleriyle uyanıyoruz. Şule Çet, Helin Plandöken, trans Hande gibi erkek şiddeti ile katledilen, katilleri aklanmaya çalışılan tüm kız kardeşlerimizin hesabını hep birlikte soracağız” dedi.

Kadınların yaşamın her alanında yaşadıklarını tek tek ele alarak, gördüğü şiddetten, ayrımcılığa, krizin etkilerinden, işsizliğe kadar tüm sorunların dile getirildiği açıklamada Özgür Genç “Kapitalizme, cinsel, sınıfsal, ulusal sömürüye, faşizme, erkek egemenliğine ve kadın düşmanlığına karşı dayanışmayla güçlenecek, dünyayı değiştirmek için mücadelemize devam edeceğiz. İtaat etmeyeceğiz, makbul kadınlar olmayacağız! Eşit, özgür, bir yaşam için, krize, savaşa, şiddete karşı yan yana gelmeye, sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

‘Güvenlik soruşması’ gerekçesiyle işten atılan Ege Üniversitesi işçileri adına Serpil Arutlu Yaşar da mitingde yaptığı konuşmada “Suçlu değil, haklıyız. Haklarımız mücadele ediyoruz, etmeye devam edeceğiz” dedi.

Mitingde, uygun donör bekleyen 3.5 yaşında lösemi hastası Öykü Arin’in annesi Eylem Şen’in de mesajı okundu. 

Miting Yasemin Göksu konseri ile son buldu.


ADANA

Adana Kadın Platformunun çağrısıyla Uğur Mumcu Meydanında bir araya gelen kadınlar, “Krize, şiddete, eşitsizliğe karşı mücadele ediyoruz” dedi. Platform adına açıklama yapan Sevil Aracı, yoksullaşmadan, ağır çalışma ve yaşam koşullarından, şiddetten, ayrımcılıktan, hak gasplarından en çok etkilenenin belirterek krizin etkilerini de en ağır biçimde yaşayanın kadınlar olduğunu belirterek “Kapitalizmin yarattığı krizinin tüm yükünü bizlere yükleyerek krizi yönetmeye çalışan iktidar, ‘Kadın ailenin lokomotifidir’ diyerek bu yükü en önde kimin göğüslemesini istediğini de itiraf etmiş oluyor” dedi. Yaşamın yarısını oluşturan kadınların siyasette kendilerine yer bulamadıklarını da dile getiren Aracı, “Kadına siyaset kapıları sımsıkı kapatılıyor ya da kadınlar sadece siyasetin vitrinine yakıştırılıyor. Kadın düşmanı kentler kuranlara, kadını yok sayanlara oyumuzu değil, günahımızı bile vermeyiz diyoruz” dedi.

Yıllardır süren savaş nedeniyle yerinden edilen, IŞİD’lilerin tecavüzüne ve şiddetine maruz kalan Ortadoğulu kadınlar ve çocukların mülteci olarak sığındıkları yerlerde de açlığa, sefalete maruz bırakıldığını söyleyen Aracı, savaş politikalarına son verilmesini istedi.

Mitingde konuşan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, kadınların esnek ve düşük ücretlerle çalıştırıldığına, kriz ortamının en çok kadınları etkilediğine dikkat çekti. Hükümetin politikalarının kadınları bedenleri üzerinden kadınları ev dışına çıkarmak istemediğini söyleyen Hatimoğulları, “Kadınlar buna izin vermeyecek” dedi.

10 Ekim katliamında hayatını kaybeden Gülhan Elmascan, Şebnem Yurtman, Dilan Sarıkaya’nın da anıldığı eylemde, direnişteki SİBAŞ işçilerine dayanışma mesajları gönderildi. Eylemde Şule Çet için adalet isteyen kadınlar, açlık grevindeki Leyla Güven’e, KHK’larla, güvenlik soruşturmalarıyla işinden edilen kadınlara da dayanışma mesajları gönderdi.


ESKİŞEHİR

Eskişehir Kadın Platformunun çağrısıyla Espark önünde buluşan yaklaşık 600 kadın, “Şiddete, krize, yoksulluğa, cinsiyetçiliğe, tacize, gericiliğe karşı susmaya niyetimiz yok” dedi.
Adalar Migros’a yürüyen kadınlar adına Eğitim Sen Eskişehir Şube Kadın Sekreteri Sevgi Pervane açıklama yaptı. Pervane, “Bu düzenin yarattığı şiddetin her türlüsüne karşı; savaşa, tacize, tecavüze, yoksulluğa, haklarımızın yok edilmesine, eşitsizliğe ve gericiliğe karşı iş ve yaşam güvencemiz, geleceğimiz için tüm kadınları mücadeleyi ve dayanışmayı büyütmeye, dünyayı özgürleştirmeye çağırıyoruz. Biz kadınlar birlikte daha güçlüyüz. Birlikte başaracağız” dedi.


GEBZE

Gebze’de kadınlar 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde Gebze 8 Mart Kadın Platformunun çağrısıyla Kent Meydanında buluştu. Farklı iş kollarından işçi ve emekçi kadınlar adına Ayla Aktürk açıklama yaptı. Aktürk; “Ekonomik kriz en çok kadınları etkiliyor. Cüzdanlar, tencereler boş. Krizin yükünü en çok biz çekiyoruz. Esnek,
güvencesiz ve düşük ücretli işlerde istihdam ediyoruz, iş güvencesi fiilen ortadan kalkıyor. Çalışma hayatının esnekleşmesi en çok bizi etkiliyor, eve hapsediyor, iş güvencemizi, emeklilik hakkımızı gasp ediyor. Bunun en acı örneğini Flormar’da sendika hakkına saldırı olarak yaşadık. Öte yandan kadın ve çocuklara yönelik şiddet, istismar, ayrımcılık sürüyor. Şule Çet başta olmak üzere öldürülen tüm kadınların davalarının peşindeyiz. Eğitimde ve sağlıkta dinselleştirme, cinsiyetçi politikalara izin vermeyeceğiz. Eşit, özgür ve barış içinde bir arada yaşam sağlanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Eyleme Eğitim Sen, TMMOB, CHP, EMEP, HDP, Mor Dayanışma ve çeşitli derneklerden, kitle örgütlerinden kadınlar katıldı.


DERSİM


8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Dersim’de Seyit Rıza Meydanı’nda toplanan Dersim Kadın Platformu “Mücadele kadınları birleştirir, kadınlar dünyayı özgürleştirir!” pankartı taşıdı.
Dersim Kadın Platforormu adına Fatoş Yiğit’in okuduğu açıklamada 8 Mart’ın tarihçesinden bahsedilirken, “Bu yıl bir kez daha, bize baskı, sömürü ve şiddet dışında bir şey vadetmeyen ataerkil kapitalist sisteme karşı tarihimizden aldığımız gücümüzle alanlardayız. Çünkü adil, eşit ve özgür bir yaşamın biz kadınların mücadelesi ile kurulabileceğinin farkındayız.” dendi. Dersim’de çeşitli teşviklerle açılan, açılırken kadın işçilerle çalıştırılacağı yönünden çokça reklamı yapılan iki tekstil atölyesinden birinin şu an için kapalı olduğunu söyleyen Yiğit, her ikisinde de kadınların yarınlarının ne olacağını bilmediğini belirtti. “Kadın istihdamı adı altında açılan sömürü atölyeleri, ünlü markalara ürettikleri malların kârlarından çok cüzi miktarını kadın emeğine ayırarak, kadınları belli bir süre çalıştırdıktan sonra bir kısmını tazminatsız işten çıkarmaktadırlar. Kalanlarını yeni bir şirket adı altında ve devletten aldıkları yeni teşviklerle devam ettirmektedirler. Asıl olarak buralardaki devlet teşvikinden aslan payını alan devlet destekli sermaye çevreleri, kadın istihdamını da kendileri değil, halkın sırtına yükleyerek aslında kadın emeğini sıfır maliyete getirip kârına kâr katmaktadırla” diyen Yiğit, esnek, kuralsız, güvencesiz, kayıt dışı ve düşük ücretlerle sömürülmeye, ekonomik krizle birlikte daha fazla yoksullaşmaya; baskı, şiddet ve mobbinge, kreşleri kapatıp kadınlara yüklenmeye çalışılan bakım hizmetleri nedeniyle kadınların ücretli işlerde çalışmasını engelleyen politikalara karşı durmak için mücadele devam edeceklerini ifade etti.
Yiğit sözlerine şöyle devam etti: “Bugün Leyla Güven şahsında yüzlerce kadın açlık grevinde, bizler kadınlar olarak yaşam hakkının savunuyoruz ve biran önce açlık grevlerinin sonlandırılması için adım atılmasını talep ediyoruz. Yaşamın yarısıyken yok sayılmayı reddediyoruz! Dünyanın dört bir yanında alanlardan, meydanlardan, sokaklardan, evden, okuldan, işten, her yerden sesleniyoruz: Eşit ve özgür bir yaşamı kuruncaya dek mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.”



ANTEP


Gaziantep’te 8 Mart’ı karşılayan Gaziantep Kadın Platformu üniversiteden, mahallelerden, işyerlerinden 8 Mart’ı kutlamak için Kırkayak Parkı’na geldi. Yeşilsu Parkı’na şarkılar ve zılgıtlar eşliğinde yürüyen kadınlar, “Eşitsizliğe, şiddete, yoksulluğa, işsizliğe karşı vardık, varız, var olacağız” pankartı taşıdı.

Erkek şiddetine kurban giden kadınlar, direnişleri bugün kazanımla sonlanan Flormar işçileri, Taybet Ana, Rosa Luxemburg adına sözlerin okunduğu etkinlikte açıklamayı KESK sözcüsü Sara Alagöz yaptı. Açıklamada kadınların esnek, güvencesiz çalışma yaşamının hayatlarının parçası haline geldiği ve baskı, şiddet ortamıyla birleştiği vurgusu yapıldı. Kadın mücadelesini direnişteki pek çok yerdeki direnişle birleştirmeye devam ettiklerini dile getiren Alagöz “Eşit ve özgür bir yaşamı kurana kadar mücadelemizden vazgrçmeyeceğiz’’ dedi. Etkinlik halaylarla devam etti.


AMED


Diyarbakır’da kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde miting yaptı. İstasyon Meydanı’nda yapılan mitingde açlık grevinde olan HDP Milletvekili Leyla Güven’e dayanışma çağrısı yapıldı.
Diyarbakır’da kadın örgütleri tarafından düzenlenen miting İstasyon Meydanı’nda yapıldı. Mitinge kadınlar iki arama noktasından geçerek ulaştı. Ofis’te bir araya gelen kadınlar kortej yaparak alana geldi. Polis arama noktasında Leyla Güven’le dayanışma içeren dövizler ile açlık grevleriyle ilgili pankartlar sokulmadı. Kadınlar polisin engellini attıkları zılgıtlarla protesto etti. HDP’li kadın belediye eş başkanları ile HDP kadın milletvekilleri ile HDP Kadın Meclis Sözcüsü ve Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Bağlar kadın pazarından kadınlar, KESK’e bağlı sendikaların da katıldığı miting müzikle başladı.

‘LEYLA GÜVEN ONURUMUZDUR’

“Jin, jiyan, azadi” sloganı atan kadınlar, faşizme, erkek egemenliğine karşı tepkileri de yine attıkları sloganlarla ifade etti. Açlık grevinde olan DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile cezaevlerinde açlık grevinde olan kadınlar için dayanışma sloganları atıldı. Kadınlar, “Leyla Güven onurumuzdur” sloganı attı. Miting konuşmalarla devam ederken halaylarla son buldu.


VAN


HDP Kadın Meclisinin çağrısıyla Van’da düzenlenen miting için kadınlar Musa Anter Barış Parkı’nda bir araya geldi. Mitingde “Leyla Güven onurumuzdur” sloganı atılırken, mitingde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan iktidara “Bu ülkenin barışına katkı sunun, demokrasisine ve bu ülkenin geleceğine katkı sunun” diye seslendi. Buldan kayyımların Kürt halkının değerlerini inkar ettiğini belirtti. 


MALATYA

Malatya Demokratik Kadın Platformunun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar “Krize, şiddete, eşitsizliğe karşı kadınlar mücadele ile özgürleşir” şiarıyla basın açıklaması yaptı. Açıklama müzik dinletisi ve halaylarla son buldu.


ERZİNCAN


Erzincanlı kadınlar, Erzincan Kadın Platformunun düzenlediği 8 Mart yürüyüşünde bir araya geldi. Yürüyüşün ardından Dörtyol’da basın açıklaması yapıldı.
Açıklamayı okuyan Selma Gülen, iktidarın 16 yıldır her alanda sürdürdüğü gerici politikanın sonucu olarak müfredatın cinsiyetçi ve bilimsellikten uzak hale geldiğine dikkat çekti. Gülen, “Var olan yasaları gerçekleştirmek yerine din adamlarının fetvalarını referans alıyorlar” dedi.
OHAL süreciyle artan baskının, ülkedeki tüm emekçilerle birlikte kadınları da yaşanması mümkün olmayan bir bataklığın içine sürüklediğini ifade eden Gülen, “Bizi yok sayan, öldüren tacize ve tecavüze mahkum eden, emeğimizi görünmez kılanlarla görülecek hesabımız var” dedi.
Flormar işçilerinin direnişini kazanımla sonlandırmalarına ve Leyla Güven’in açlık grevi eylemine değinen Gülen, açıklamayı birlik ve mücadele çağrısıyla sonlandırdı.


MERSİN


FERAY ŞAHİN ADININ VERİLDİĞİ PARKTA ANILDI
Mersin’de üniversite son sınıfta okurken kaldığı evde polis Fatih Burak Aykul tarafından öldürülen 23 yaşındaki Feray Şahin, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde isminin verildiği parkta anıldı. Şahin ailesi, sanık polisin tahliye edilmesine tepki göstererek dava için hak ve adalet taleplerini yineledi.

Feray Şahin’in ailesi, Mersin Kadın Platformu ve Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın katıldığı eylemde konuşan anne Aysel Şahin, “Her yıl öldürülen kadın sayısı düşeceğine artıyor. Buna bir dur demek lazım. Katillerin iyi hal indirimleriyle salıverilmesi doğru değil. Bu onların kadınları öldürmelerini özendiriyor” dedi.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ve Mersin Kadın Platformu adına Elif Çoban da yaptıkları açıklamalarda kadın cinayetlerine dikkat çekerek etkin önlemler alınmasını istedi.

ANTALYA

Antalya Kadın Platformunun çağrısıyla 9 Mart Cumartesi günü Aydın Kanza parkında bir araya gelen kadınlar Cumhuriyet Meydanına yürüdü.
Taşıdıkları rengarenk dövizlere taleplerini yazan kadınlar “eşitlik istiyoruz” oldu.
Eylemde “Yaşamın yarısıyken yok sayılmayı reddediyoruz! Dünyanın dört bir yanında alanlardan, meydanlardan, sokaklardan, evden, okuldan, işten, her yerden sesleniyoruz: Eşit ve özgür bir yaşamı kuruncaya dek mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Vardık, varız, varolacağız!” açıklaması yapıldı.

HATAY

Hatay’da Antakya Kadın Dayanışma Platformu ve Kadınlar Birlikte Güçlü’nün çağrısıyla 8 Mart eylemi düzenledi. Eylem katılan kadınlar “Krize, savaşa ve şiddete karşı birleşiyoruz. Birleşen kadınlar dünyayı güzelleştirir” dedi.


İSTANBUL / SES AKSARAY ŞUBESİ


Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Aksaray Şubesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla İstanbul Tıp Fakültesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Krize, eşitsizliğe, şiddete karşı yaşasın 8 Mart” pankartı açan sağlık emekçisi kadınlar ”Eşit işe eşit ücret”, “Krizin Faturasını ödemeyeceğiz” sloganları attı. SES Aksaray Şube Kadın Sekreteri Aynur Gürcan’ın okuduğu açıklamada, “Halkları düşmanlaştıran, kutuplaştırıcı, ayrımcı politikaların ve savaşın gölgesinde yaşamlarımızın yok edilmesine, savaştan, yoksulluktan kaçan mülteci kadınların uğradığı katmerli sömürüye ve şiddete, bizi her geçen gün daha da yoksullaştıran, yaşam koşullarımızı zorlaştıran ekonomik krizdeki sorumluluklarını mermi fiyatlarıyla örtbas etmek isteyen militarist söylemlere, kendi gibi düşünmeyen herkesi vatan haini gören ve hedef gösterenlere karşı barış içinde yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz” dedi.

AYDIN

Aydın Kadın Platformu 8 Mart etkinliği saat 16.30 sevgi yolunda yapıldı. Etkinliğe Söke SİBAŞ işçileri de katıldılar.


KUŞADASI


Kuşadası Kadın Platformunun organize ettiği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yürüyüşü için kadınlar, Kuşadası Belediyesi önünde toplanarak sahildeki el heykeline yürüdü. Yürüyüşe sendikalaştıkları için işten atılan SİBAŞ direnişçisi işçileri, jeotermalle karşı mücadele veren Karayazı köyü kadınları, siyasi parti temsilcileri, dernekler katıldı.

Aydın’da kurulu ŞİBAŞ fabrikasında sendikalaştıkları için işten atılan ve direnişte olan SİBAŞ işçileri Söke'de, Kuşadası'nda ve Didim'de 8 Mart eylemlerine katıldı.


İSTANBUL / TOPKAPI PTT


Her yıl olduğu gibi PTT çalışanı işçi ve emekçi kadınlar bu yıl da 8 Mart’ı coşkuyla kutladı. KESK’e bağlı Haber Sen ve DİSK’e bağlı İletişim-İş Sendikasının ortaklaşa hazırladığı Topkapı PTT 8 Mart etkinliğine 50’ye yakın işçi ve emekçi kadın katıldı. Haber Sen merkez yöneticisi Ayşe Noyan 8 Mart’ı yaratan koşulları dikkat çekerken mücadele etmeden hiçbir hakkın kazanılamayacağını söyledi.
İletişim İş adına konuşan Ayşegül Altınkaynak da 8 Mart’ın tarihçesini değinerek o günkü taleplerin bugün de taleplerimiz olduğunu söyledi ve “İnsanca çalışma insanca yaşama koşulları istiyoruz” dedi. Altınkaynak 8 Mart’ın resmi tatil olması talebini de dile getirdi.
Ekmek ve Gül adına konuşan PTT’den emekli Olcay Özak ise kadınların yan yana gelip mücadele ettiklerinde koşulların değişmesinin mümkün olduğunu söyledi. “Paylaştıkça çoğalacağız, çoğaldıkça güçleneceğiz, güçlendikçe değiştireceğiz” diyen Özak şöyle devam etti: “Bu krizin yükünden kurtulmamız mümkün, bize reva görülen yoksulluğu, şiddeti, eşitsizliği sonlandırmamız mümkün. Yeterki el ele verip yan yana yürüyerek sesimizi yükseltelim.”


İSTANBUL/ EYÜP DEVLET HASTANESİ



Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İşyeri Temsilciliği ve DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası İşyeri Temsilciliği, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla Eyüp Hastanesinde 8 Mart buluşması gerçekleştirdi. Hastanede çalışan kadınların bir araya geldiği etkinlikte, Ekmeke ve Gül sinevizyonu gösterildi. Daha sonra SES Aksaray Şube Yöneticisi Fadime Dursun 8 Mart’ın önemine değinen kısa bir konuşma gerçekleştirdi. Dursun “Biz Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikasi ve Genel İş olarak her yıl 8 Mart’ta Eyüp Devlet Hastanesinde bir araya geliyoruz. Bu yıl da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde bir aradayız. Sağlık alanında ağır koşullarda çalırken yıpanıyoruz, meslek hastalıklarına maruz kalıyoruz. Ekonomik krizin bedeli en önce biz emekçilere ödetiliyor. Ek ödemelerimiz 8 aydır kesiliyor. Bazen hiç ödenmiyor. Bunun ekonomik krizin yansıması olduğunu biliyoruz. Krizin bedelini biz ödemek istemiyoruz. İnsanca yaşayabileceğimiz ücretle çalışmak istiyoruz” dedi. Sağlık Emekçisi kadınların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte kadınlar çalışma koşullarını konuşarak mücadele sözü verdi.

İSTANBUL / FATİH SULTAN MEHMET EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ



SES Anadolu Şubesi, Fatih Sultan Mehmet Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’nde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği yaptı. Sağlık emekçisi kadınlar yoğun iş şartlarına rağmen mesai sonrası bir araya geldiler. SES Anadolu Şube Eş Başkanı Nurdan Gürer, “Her yerden 8 Mart’ın tarihçesine ulaşabiliyoruz, nasıl var olduğunu okuyoruz. Bunu tekrar etmek yerine mücadeleye devam eden, pratikte var olan gücünü de 8 Mart’ın tarihçesinden alan metal işçisi Zeynep’ten dinleyelim istedik” diyerek sözü Zeynep Tunç’a verdi . HT Solar metal fabrikasında çalışan Zeynep Tunç ise yaptığı konuşma ile sağlık emekçilerinin işçi sınıfı ile dayanışma ve mücadeleyi birleştirme vurgusunda bulundu. Sendikalaşma süreçlerinin yakın zamanda olduğunu anlatan Zeynep Tunç, kamu emekçilerinin, işçi sınıfı ile birleşmesi; mücadelenin ortaklaşması vurgusu yaparak sözlerini bitirdi. Etkinlik Babil Kültür Merkezi Kadın Korosu’nun şarkılarıyla son buldu.


İZMİR / Aliağa


Aliağa’da Emek ve Demokrasi Platformu’nu çağrısıyla bir araya gelen kadınlar “Krize, yoksullağa,savaşa, tacize ve tecavüze karşı özgürlüğümüz için alanlardayız” dedi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Aliağa’da kadınlar Emek ve Demokrasi Platformu’nun düzenlediği yürüyüşte taleplerini haykırdı. Demokrasi Meydanı’nda saat: 18.00’da bir araya gelen kadınlar basın açıklamasının ardından bir yürüyüş gerçekleştirdi.

DİKİLİ


İzmir Dikili’de buluşan kadınlar basın açıklaması yaparak etkinliklerine türkülerle devam etti. Kadın resim sergisiyle de kadınların yaşamına ve mücadelesine dikkat çekti.


İZMİR / Bornova

İzmir’de Bornova Kadın Dayanışma Derneği (BORKAD) Atatürk Mahallesi pazar yerinde basın açıklaması yaptı. “Krize, şiddete, tacize ve çocuk istismarına karşı mücadeleyi büyütüyoruz” diyen kadınlar adına Songül Duman açıklama yaptı: “Kriz emekçi kadınların hayatına daha fazla yansıyor. En temel ihtiyaçlar karşılanamaz durumda, her ay kabaran faturalar ödenemiyor, öte yandan kriz bahanesiyle işten atmalar, ücretsiz izinler artıyor.

Kadına yönelik şiddet giderek artıyor. Katliam gibi cinayetlere kurban edilenler ve katillere ceza indirimleri uygulanarak bir kez daha öldürülenler yine biz kadınlarız. Evde, iş yerinde, sokakta, otobüste; mekan, zaman fark etmeden kadınlar psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kalıyor. Taciz ve çocuk istismarı her geçen gün artarak devam ediyor. Her yıl binlerce çocuk istismara maruz kalırken yüzlerce kadın taciz ediliyor. Tüm bunlara karşı susmayacağız.”



İZMİR / TORBALI
Eğitim Sen Torbalı Temsilciliği, “Krize, tacize, tecavüze, şiddete ve eşitsizliğe karşı susmuyoruz! Gücümüz Birliğimiz” çağrısı ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü Belediye Meydanı’nda düzenlediği basın açıklaması ile kutladı.



İSTANBUL / GAZİ MAHALLESİ

İstanbul Sultangazi ilçesi Gazi Cemevenide 8 Mart buluşması yapan kadınlar türkülerle 8 Mart’ı kutladı.

MANİSA



Manisa Kadın Platformunun çağrısıyla kadınlar Manolya Meydanı’nda buluştu. Alanda üniversiteli kadınların üniversiteli öğrenciler alanda Pippa Bacca’ya, Flormar işçilerine, Şule Çet’e, New Yorklu kadın işçilerine değinen bir skeç sundu.

MUĞLA
Birçok siyasi partinin ve sendikanın da içinde bulunduğu Muğla Kadın Platformu TüvTürk'te direnen kadın işçilere ziyarette bulundu, ardından saat 18.00 da Muğla Sınırsızlık Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi.


ELAZIĞ


Elazığ’da kadınlar Hozat Garajında bir araya gelerek ‘Mücadele Kadınları Birleştirir, Kadınlar Dünyayı Özgürleştirir’ sloganıyla basın açıklaması düzenledi.

ÇORUM


Çorum Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Çorum Park önünde basın açıklaması düzenledi. Katılımın yoğun olduğu basın açıklamasında “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları atıldı.

EDREMİT


Edremit 8 Mart Kadın Platformu olarak kadınlar Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Edremit ve Altınoluk’tan katılan kadınlar taleplerini dile getirdi.


BURSA



Bursa Kadın Platformunun çağrısıyla Bursa da yüzlerce kadın Setbaşın’dan Orhangazi Parkı’na yürüdü. Kadınlar adına açıklamayı okuyan Funda Eylem Sancarbarlaz, “Bugün krize, şiddete, eşitsizliğe karşı alanlardayız. Esnek kuralsız güvencesiz kayıt dışı ve düşük ücretlerle sömürülmeye, ekonomik krizle birlikte daha fazla yoksullaşmaya karşı mücadelemizi büyütüyoruz” dedi.

BURSA / Nilüfer

Bursa’da Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisinin düzenlediği 8 Mart kutlamaları coşkulu geçti. Kadın Meclisi adına açıklama yapan Nergis Döner, “Bir kişi daha eksilmemek için, hayatlarımızı savunmak için; bizi sosyal hayattan dışlamaya çalışanlara karşı biz her yerdeyiz demek için bir araya geldik. Güvenceli yaşam, güvenceli istihdam alanı sağlanana kadar, kadına yönelik her türlü şiddet ve ayrımcılık son bulana kadar susmuyoruz. İsyanımızı büyütüyoruz. Kadının erkekle eşit olduğu bir dünyayı kurana dek durmayacağız. Dünyanın yarısını oluşturan biz kadınlar hayatın her alanında vardık varız varolacağız!” dedi.

ÇORLU



Çorlu Kadın Platformunun çağrısıyla kadınlar “Krize, şiddete, sömürüye, eşitsizliğe karşı mücadelemizi büyütüyoruz” çağrısıyla bir araya geldi. Atatürk Meydanı’ndan Cumhuriyet Meydanı’na yapılan yürüyüş Basın açıklaması ve müzikle sona erdi.

BALIKESİR
Balıkesir Kadın Platformu Toplu Taşıma Merkezinde toplanan kadınlar Alihikmetpaşa Meydanı’na yürüdü. Şiddete, kadın cinayetlerine, tecavüze, çocuk istismarına, krize karşı slogan atan kadınlara halk da alkışlarla destek verdi. Coşkulu bir kalabalığın olduğu Balıkesir’de bir müzik grubu da etkinlik yaptı.

DENİZLİ
Denizli Kadınlar Birlikte Güçlü Platformunun çağrısıyla Candoğan parkında kadınlar bir araya gelerek belediyeye yürüyüş gerçekleştirdiler.

KOCAELİ / YENİKENT

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günün de Yenikentli kadınlar, Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneğinin düzenlediği basın açıklamasında bir araya geldi. Eşitsizlik, şiddet ve sömürüye karşı susmayacaklarını, itaat etmeyeceklerini vurgulayan kadınlar; kadınların bir araya geldiğinde, inat ettiğinde her yerde bütün direnişlerini kazanımla sonuçlandırabilecekleri vurgulandı.


GEBZE


Gebze 8 Mart Kadın Platformu Gebze Kent Meydanı'n da buluştu. Kadınlar sloganlar ve müzik eşliğinde halaylar ile bir araya geldi. Farklı iş kollarından Gebze ve çevre ilçelerden bir araya gelen kadınlar,“Yaşasın Kadın Dayanışması, Flormar Değil Direniş Güzelleştirir”sloganlarını dile getirdi. Açıklamayı platform adına Ayla Aktürk yaptı. Aktürk kadınların ve çocukların yaşadığı şiddet, istismar, ayrımcılık sorunlara değinirken sadece iki ayda 74 kadının katledildiğini katillerin kendini aklamaya çalıştıklarını ve Şule Çet başta olmak üzere öldürülen tüm kadınların davalarının peşinde olacaklarını söyledi. Aktürk;‘Eğitimde ve sağlıkta dinselleştirme ve cinsiyetçi politikalardan vazgeçilmesi gerektiğini toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması gerektiğini belirtti. Eşit, özgür ve barış içinde bir arada yaşamın sağlanacağı demokratik koşullar oluşuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz diye devam etti.

KAYSERİ

Kayseri'de kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Forum AVM önünde buluşup Cumhuriyet Meydanı’na meşaleli yürüyüş gerçekleştirdiler.
Ücretsiz kreş istiyoruz!”, “Kadın, yaşam, özgürlük!” sloganlarının atıldığı etkinliğe kadınlar defleri, erbaneleri ile katılım gösterdiler.
Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Kayseri Şube Kadın Sekreteri Nilgün Demir Nuray, “Yaşamın yarısıyken yok sayılmayı reddediyoruz. Eşit ve özgür bir yaşamı kuruncaya dek mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Vardık, varız, var olacağız” dedi.
Etkinliğin sonunda Eğitim Sen, halk oyunları gösterisi sergiledi.


KOCAELİ


İzmitli kadınlar, 8 Mart dolayısıyla Yürüyüş Yolunda eylem düzenledi.
OHAL kapsamında İzmit Yürüyüş Yolunda uzun süredir 8 Mart etkinliklerine izin verilmiyordu. Ancak bu sefer öyle olmadı. Kocaeli Kadın Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kadın taleplerini dile getirdi.
Belediye İş Hanı önünde başlayan yürüyüş geniş güvenlik önlemleri altında Sabri Yalım Parkı'na (İnsan Hakları Parkı) kadar devam etti. Yürüyüşün arından basın açıklaması okundu.
Platform adına açıklamayı okuyan Eğitim Sen Kocaeli Şubesi Kadın Sekreteri Sibel Yılmaz, Türkiye'de ve Kocaeli'de her yıl işlenen kadın cinayetlerine dikkat çekti. Yılmaz, kadınların artık ölmek istemediğini ve birlikte mücadele ederek bu cinayetleri durduracaklarını söyledi.

HATAY - SAMANDAĞ


Samandağ Kadın platformu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Hatay’da öldürülen 3’ü Samandağlı kadınlar Buket Yıldız, Berna Özdemir, İpek Bakımcı, Nurcan Yolcu, Gülhan Güler, Özlem Açıkbaş anısına yaptırılan Deniz Elektro Market yanındaki duvar resmi önünde açıklama gerçekleştirdi.


HATAY - İSKENDERUN


İskenderun Kadın Platformunun çağrısıyla Eski bit pazarında toplanan kadınlar Boyacılar Parkı’na yürüdü. 8 Mart’ı coşkuyla kutlayan İskenderunlu kadınlar yapılan açıklama sonrası müzikli etkinlikle yürüyüşü sonlandırdı.

İlgili haberler
8 MART’A KADAR HER YERDE KADIN İŞÇİ BULUŞMALARI: G...

Onlar çözülemeyen sorunları ailenin sırtına, yani ‘ailenin lokomotifi’ diye adlandırdıkları kadınlar...

Dersim’de kadınlar 8 Mart şöleninde buluştu

Dersim’de yüzlerce kadın şenlikte bir araya geldi. Kadınlar “Kendi yaratmadığımız krizin yükünü biz...

Gebze: ‘Kadınlar yan yana geldikçe güçleniyor’

Gebze Ekmek ve Gül Grubunun çağrısıyla kahvaltıda buluşan kadınlar Flormar direnişini, yerel seçimle...

Esenyalı: 700’ü aşkın kadın 8 Mart şenliğinde bulu...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin kurulduğu günden beri geleneksel hale getirdiği 8 Mart şenliğind...

İstanbul Bakırköy: Krize, şiddete, savaşa karşı gü...

İstanbul’da ‘Krize, şiddete, savaşa karşı gücümüz birliğimiz’ diyen kadınlar Bakırköy’de 8 Mart miti...

EMEP: Kadınlar, kendilerine reva görülen koşullara...

Emek Partisi’nden 8 Mart açıklaması: Yaratmadığı krizin çilesini reddetmek, “Bu kriz bizim değil, yü...