8 Mart Berlin’de resmi tatil oldu!
Almanya’nın Berlin eyaletinde kadın erkek eşitliği için önemli bir karar verildi: 8 Mart artık Berlin’de resmi tatil günü olacak.

Almanya’da Berlin eyaleti, 16 eyaletin içinde ilk eyalet olarak 8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü’nü resmi tatil ilan etti. Eyaletteki SPD/Sol Parti/Yeşiller koalisyon hükümetinin teklifi üzerine eyalet meclisinde yapılan oylamada, 147 milletvekilinden 87’si evet oyu kullanırken 60’ı karşı çıktı.

Parlamentodaki oylama öncesi uzun ve sert tartışmalara neden olan teklife CDU (Hristiyan Demokrat Birlik) ve AfD (Almanya için Alternatif) partilerine mensup milletvekilleri karşı çıktı. CDU, 16 eyalet içinde en az resmi tatil günü olan Berlin’de yeni bir tatil gününe karşı olunmadığını, ancak 8 Mart’ın seçilmesinin eyaleti, Çin, Kuzey Kore, Kamboçya ve Vietnam gibi ülkelerle aynı düzeye getirdiğini söyledi. Parti, yeni resmi tatil gününün her yıl değişik önemli günlerde değerlendirilmesini istedi. AfD ise 31 Ekim’in Hristiyanlıktaki reformlara atfen resmi tatil olmasından yana tavır aldı.

SPD, Sol Parti ve Yeşiller adına yapılan açıklamalarda ise 8 Mart’ın resmi tatil günü olmasının kadın erkek eşitliğinin sağlanması yolunda sembolik bir önemi olduğu belirtildi. Açıklamalarda dini bir gün yerine ülkede yaşayan herkesi kucaklayacak bir günün resmi tatil olması gerektiği ifade edildi.

İlgili haberler
8 MART 2018: Kadınlar her yerde sokakta!

İl il kadınların 8 Mart coşkusu, talepleri, şarkıları, halayları, forumları...

Almanya’daki sığınmacı ve göçmen kadınlar: Bunu ya...

DaMigra yıllık konferansını göçmen ve sığınmacı kadınların çalışma yaşamına katılımı üzerine gerçekl...

Almanya’da 2018 kadınlar için nasıl geçti?

2018 yılını geride bırakırken Almanya’da da kadınların bir yılı nasıl geçmiş bakalım…