81 ilde aile çalıştayları gerçekleştiriliyor ama nasıl?
Hukuki düzenlemelerin doğrudan muhataplarından olan barolar Aile Bakanlığının düzenlediği çalıştaylara çeşitli illerde son dakika davet edilirken kimi illerdeki toplantılara davet bile edilmedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı geçtiğimiz günlerde duyurduğu ve yarın tamamlamayı planladığı “Aile Çalıştayı”nı pek çok kentte gerçekleştirdi. Medeni Kanun’a dönük düzenleme ve Anayasa değişikliği tartışmalarının sürdüğü günlerde yapılan çalıştaylarda Bakanlık, “Ailenin güçlendirilmesine ilişkin mevzuat, uygulama ve bu konuda geliştirilmesi gereken alanların tartışılarak, iş ve aile yaşamının uyumlaştırılmasına yönelik geliştirilebilecek politikalar ve ailenin korunmasına ilişkin hak ve sorumlulukların güvence kapsamının nasıl genişletileceğine yönelik yapılacak çalışmaların masaya yatırılmasını” amaçlıyor. Çalıştaylarda ailenin korunması ve güçlendirilmesi amacıyla yapılabilecek mevzuat düzenlemelerinin neler olacağı sorusu etrafında tartışmalar gerçekleştirildi. Ancak hukuki düzenlemelerin doğrudan muhataplarından olan barolar çeşitli illerde çalıştaylara son dakika davet edilirken kimi illerdeki toplantılara davet bile edilmedi.

AKSARAY’DA LGBTİ KARŞITLIĞI

Aksaray’da Aile Çalıştayı İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Müftülük, Aksaray Üniversitesinden akademisyenler ve Aksaray Barosunun katılımı ile gerçekleşti. Baro yönetimi çalıştaya bir gün önce davet edildi. Çalıştayda LGBTİ karşıtlığının öne çıktığını anlatan baro temsilcisi, bir avukatın LGBTİ’lere dair destek konuşması yaparken kamera kaydının durdurulduğunu ifade etti.

Çalıştaya katılan avukatlar, çocukların korunmasına dair yürütülen tartışmalarda çocukların özgürlüklerini kısıtlayıcı önlemlerin önerildiğini ifade etti. Aksaray Barosu adına çalıştaya katılan avukat, tartışmanın yönlendirilmeye çalışıldığını belirtirken, “Aile, adalet, eşitlik” başlığının tartışıldığı masada, kız çocuklarının erkek oyuncaklarıyla oynarsa 18 yaşında cinsiyet değiştirmek isteyeceği söylendiğinde bunun karşısında bilimsel makale sunmak durumunda kaldığını söyledi. Bu tartışma rapora geçirilmedi. Müftülük adına katılan bir din uzmanı cinsiyet değiştirme ameliyatına ilişkin “iğrençlik” ifadesini kullandı. Çalıştaya katılan avukatlar, din uzmanına tepki gösterdi. Çalıştay sonunda taslak raporun fotoğrafını çekmek isteyen avukatlara il milli eğitim müdürü, raporların gizli olduğu uyarısını yaptı.

‘KIZ BEŞİKTE ÇEYİZ SANDIKTA’ ZİHNİYETİ

Zonguldak’ta gerçekleşen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Turgut Subaşı da aileyi tehdit eden unsurların başında eş cinsel evlilikleri gösterdi. Zonguldak Barosu adına çalıştaya katılan Avukat Övül Tuğba Gökalp açılış konuşmasında boşanmaların önlenmesi konusuna ağırlık verildiğini ve “Kız beşikte çeyiz sandıkta” ifadesinin açılış konuşmasında kullanıldığını belirtti.

Bulundukları çalışma grubunda, tartışmalara sürekli müdahale etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Gökalp, bu müdahalelerle olumlu öneriler çıktığını ifade etti: “Bakım hizmetinin piyasa koşullarına bırakılmadan kamu tarafından karşılanması, işsizlik maaşı uygulamasında kadınlar için sigortalı çalışmanın kaldırılması; adalete erişimde engellerin kaldırılması; infaz yasasının teşvik edici nitelik taşımaması gerektiği; toplumsal cinsiyet eşitliği eğitiminin ilköğretimden başlayarak müfredata dahil edilmesi ortaya çıkan öneriler arasındaydı.”

ADANA BAROSU DAVET EDİLMEDİ

Adana’da gerçekleştirilen çalıştaya ise Adana Barosu davet edilmedi. Baronun yer almadığı çalıştayda karma eğitimi hedefe koyan, istismarı karma eğitim ile gerekçelendiren kurumlardan temsilcilerin varlığı dikkat çekti. Karma eğitime karşı kampanya yürüten Aile Bilim Kültür ve Eğitim Derneği Kurucu Genel Başkanı ve Maarif Platformu Üyesi Adnan Kalkan, Ajans Kamu’daki yazısında çalıştaya davet edildiğini yazdı. Adana Valisi Yavuz Selim Köşger yaptığı açılış konuşmasında ise “Biz büyük aileyi kaybettik. Şimdi çekirdek aileye yönelik bir saldırı var” dedi.

Çalıştaya davet edilmemelerini eleştiren Baro Yöneticisi Av. Sinem Keskin Tanrısınatapan “İçerik neden davet edilmediğimizi açıklıyor. Baroların, özellikle alanda çalışan avukatların katılımına karşı bir tutum olduğunu görüyoruz. Baro olarak daha önce kadın hakları çalıştayı yapmıştık. Raporlarını da Aile Bakanlığına sunmuştuk. Maalesef hiçbir geri dönüş alamadık. Muhtemelen kendi aralarında yaptıkları bu çalıştayların sonuçlarıyla nafaka vs. düzenlemelerine gitmeye çalışacaklar. Ama biz de buna karşı çalışacağız” ifadelerini kullandı.

Çalıştay için davet alan Bursa Barosu ise çalışma gruplarına katılmak için değil, protokol icabı davet aldıklarını çalıştayda öğrendi.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Anayasa değişikliği teklifinde ailenin korunmasını...

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, anayasada değişiklik yapmak üzere teklifin hazırlanıp Cumhurbaşkanı’na s...

Bu Anayasa değişikliği teklifi kadınların ihtiyacı...

İzmir’den üniversite ve lise öğrencileri AKP tarafından gündeme getirilen Anayasa değişikliği teklif...

Bir varoluş mücadelesi: Medeni haklarımız

Kadınlar için adeta bir var oluş mücadelesine dönüşen bu süreçte tek bir hakkımızdan dahi vazgeçmeme...