9 gazeteci hakkında tutuklama kararı verildi
Ev baskınlarıyla 25 Ekim’de gözaltına alınan MA ve JINNEWS çalışanı 9 gazeteci hakkında tutuklama kararı verildi.

Ankara merkezli soruşturma kapsamında 25 Ekim’de gözaltına alınan 9 gazeteci hakkında tutuklama kararı verildi.

Mezopotamya Ajansı (MA) ve JINNEWS muhabirleri, 4 gün sonra getirildikleri Ankara Adliyesinde alınan savcılık ifadeleri tamamlandı. 5 saat sonra karar veren savcılık, MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Berivan Altan, Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın, Ceylan Şahinli, Emrullah Acar ile JİNNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. MA’da bir dönem stajyerlik yapan Mehmet Günhan ise adli kontrol şartıyla mahkemeye sevk edildi.

9 GAZETECİ TUTUKLANDI

Mahkemeye çıkarılan MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Berivan Altan, Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın, Ceylan Şahinli, Emrullah Acar ile JİNNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer, “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı.

Mehmet Günhan ise yurt dışı yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Adliye önünde bekleyen gazetecilerin aileleri ve meslektaşları kararı, “Özgür basın susturulamaz” sloganları ve alkışlarla protesto etti.

BAŞ EĞDİRME MİZANSENİ SÜRDÜRÜLDÜ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında 25 Ekim’de ev baskınlarında gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) ve JINNEWS çalışanı 10 gazeteci, 4 gün sonra Ankara Adliyesine getirildi. Gazetecilerin ifadeleri, 9 savcı tarafından eş zamanlı alındı. Selman Güzelyüz dışındaki bütün gazetecilerin savcılık ifadeleri tamamlandı. Gazetecilere, Dicle ve Fırat Gazeteciler Derneğine (DFG) üyelikleri, yaptıkları haberler, televizyon bağlantıları, sosyal medya paylaşımları ve IKBY’de öldürülen gazeteci Nagihan Akarsel’in cenaze törenine neden katıldıkları soruldu.

Gözaltına alınırken işkenceye maruz bırakıldıkları için emniyette ifade vermeyi reddeden gazeteciler, işlemlerinin tamamlanmasının ardından bu sabah Ankara Adliyesine getirildi. MA’nın haberine göre Ankara Emniyetinin baş eğdirme mizanseni bugün de devam etti. Polisin gazetecileri ters kelepçeyle emniyetten çıkardığı ve tek sıra halinde 60-70 metre yürüterek görüntü aldığı öğrenildi.

GAZETECİLERİN MESLEKTAŞLARI ADLİYEDEN ÇIKARILDI

Gazetecilerin ifadelerinin alındığı adliye koridorunda bekleyen meslektaşları ve aileleri, polis tarafından dışarı çıkarıldı.

NEDEN YAZI İŞLERİ MÜDÜR OLDUN?

Gazeteci Selman Güzelyüz’ün dışında bütün gazetecilerin savcılık ifadeleri tamamlandı.

Diren Yurtsever’e neden MA Yazı İşleri Müdürü olduğu soruldu. Yurtsever’e, MA mikrofonu ile birlikte çekilen fotoğrafı gösterildi, kendisiyle birlikte gözaltına alınan gazetecileri tanıyıp tanımadığı soruldu.

NEDEN SEYAHAT ETTİN?

Gazeteci Öznur Değer’e TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulunun Jin TV’ye verdiği ödülü neden aldığı soruldu. Öznur Değer’in yaptığı 67 seyahat, suçlama olarak yöneltildi. Öznur Değer’e, sosyal medya paylaşımlarını hangi gerekçeyle yaptığı ve bu konuda kimden talimat aldığı soruldu.

MEZOPOTAMYA AJANSINDAN RAHATSIZ MISIN?

Gazeteci Deniz Nazlım’a DFG’ye neden ve nasıl üye olunduğu soruldu. Nazlım’a çalıştığı Mezopotamya Ajansında rahatsız olup olmadığının sorulması dikkat çekti.

Gazeteci Emrullah Acar’a ise Mezopotamya Ajansında neden çalıştığı ve çalışma arkadaşı olan Selman Güzelyüz’ü nereden tanıdığı soruldu.

TELEVİZYON YAYINLARI SORULDU

JINNEWS muhabiri Habibe Eren’e, gazeteci Nagihan Akarsel’in katledilmesiyle ilgili yaptığı televizyon bağlantıları soruldu. Savcının Eren’e, “PKK’dan talimat aldınız mı” diye sorulması dikkat çekti.

HABER İÇİN KİMDEN TALİMAT ALIYORSUN?

MA muhabiri Berivan Altan’a sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlar suçlama olarak yöneltildi. Altan’a, çalışma arkadaşlarının kim olduğu ve haberleri hangi yöntemlerle servis ettiği soruldu. Altan’a, yaptığı haberler için kimden talimat aldığı soruldu.

Gözaltındaki gazeteciler şöyle:
JINNEWS muhabiri Habibe Eren
JINNEWS muhabiri Öznur Değer
MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever
MA muhabiri Deniz Nazlım
MA muhabiri Selman Güzelyüz
MA muhabiri Berivan Altan
MA muhabiri Hakan Yalçın
MA muhabiri Emrullah Acar
MA muhabiri Ceylan Şahinli
MA’nın Ankara bürosunda bir dönem stajyer olarak çalışan Mehmet Günhan

Haber-Fotoğraf: MA

İlgili haberler
Zemo Ağgöz: Başımı eğmiyorum diye 5 defa çekim yap...

Gözaltına alınan gazeteci Zemo Ağgöz, polislerin başını eğemedikleri için 5 defa çekim yaptıklarını,...

Jinnews ve MA muhabirleri gözaltına alındı, bir ga...

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, MA ve JINNEWS muhabirleri, evleri...

Gazetecilere baskın: Susturamazsınız| Ekmek ve Gül

Gazetecilere dönük baskıları ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformunun başlattığı ‘Kadın Gazetec...