A101 işçisi doğum iznindeyken Kod 48 ile işten atıldı
A101’de çalışan işçi doğum izni aldığı halde devamsızlığı kapsayan Kod 48’le işten atıldı. Mağaza Market-Sen açıklamasında işçinin tüm haklarının gasbedildiğini söylerken, ‘İşçinin yanındayız’ dedi.

Mağaza Market-Sen Adana’da A101’de çalışan bir işçinin doğum izni aldığı halde devamsızlığı kapsayan Kod 48’le işten atıldığını belirtti.

Mağaza Market-Sen tarafından yapılan açıklamada, “Hamile olup çalışan kadınların yasalar gereği; 8 hafta doğum öncesinde, 8 hafta da doğum sonrasında toplamda 16 hafta doğum izni hakkı vardır. Adana’daki A101 işçisi hamileliğin 8. ayına kadar sabretti, karnı burnunda çalıştı ve en sonunda bu izin hakkını kullanmak istedi. Daha izne çıkalı 1 ay olmuşken Kod 48 gerekçe gösterilerek işten atıldı” dendi.

Kod 48’in “İşverenden izin almadan devamsızlık” anlamına geldiği belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Mağaza müdürü işçinin iznini işletmeye bildirmedi. Durumu fark eden işçi kendisi bildirimde bulundu. Şirket merkezinden aldığı yanıt ise ‘Yapacak bir şey yok’ oldu. İşçi hakkı yiyen bu işletme, önüne çıkan her fırsatı değerlendiriyor. Doğum izninde bir yılını doldurup kıdem tazminatı alacak işçinin, kıdem hakkına el koydular. İşçiyi işsiz bırakarak doğum sürecinde kazanacağı haklara el koydular. Adana’da hukuksuzca işten atılan A101 işçisinin yanındayız. Atacağı tüm adımlarda birlikte olacağız.”

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
A101 çalışanı: Bizim sağlığımızı düşünen yok!

A101 markette çalışan bir kadın anlatıyor: ‘Ekstra performans harcamamızı bekliyorlar fakat bizim vi...

A101 çalışanı kadınlar: ‘Rüyamızda bile çalışıyoru...

Büyük riskler ve zorluklar yaşayan yüz binlerce market işçisinden ikisi Şeyda ve Yasemin. Çalışmakta...

Hamile işçilerin hakları var!

Hamile işçi ihtiyaç kadar periyodik kontrole gidebilir. Hamile işçi 7,5 saatten fazla çalıştıralamaz...