Adalet Komisyonunda AKP’li vekilden çocuk istismarına af önerisi
TBMM Adalet Komisyonunda AKP milletvekili Abdullah Güler 'erken yaşta evliliğe af' önerisini yeniden gündeme getirdi.

TBMM Adalet Komisyonunda AKP milletvekili Abdullah Güler “erken yaşta evliliğe af” önerisini yeniden gündeme getirdi. Ceza ve Güvenlik Tedbirleri İnfazı Hakkında Kanun’da değişiklik öngören teklifin Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında AKP’li Güler’in, Türk Ceza Kanunu’nun 102 ve 103’üncü maddesindeki “cinsel saldırı” ve “çocuğun cinsel istismarı” hükümleri kapsamında cezaevine giren ancak aralarında evlilik ilişkisi kurulan kişilerin affedilmesi yönündeki görüşlerine CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre ise Güler'e tepki gösterdi. Emre, “Siz tarif ederken işte “erken yaşta evlilik mağdurları” diye tarif ediyorsunuz. Bizim Ceza Kanunu’ndan anladığımız, okuduğumuz somut olaya göre çocuğun nitelikli cinsel istismarına af düzenlemesi. Bunun konuşulması dahi özellikle kırsalda küçücük çocukların zorla evlendirileceği süreçlere kapı aralıyor” dedi.

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri dün Adalet Komisyonu’nda tamamlandı. Teklifin, “İnfazına başlanmış olsa bile, toplam on yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan veya adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen kadın hükümlünün, onbeş yaşını doldurmamış çocuğunun bulunması ve babanın da ölmüş veya ceza infaz kurumunda olması durumunda, toplum güvenliği bakımından ağır ve somut tehlike oluşturmayacağının değerlendirilmesi halinde cezasının infazı, çocuğun onbeş yaşını doldurmasına kadar Cumhuriyet Başsavcılığınca ertelenebilir” hükmünü içeren 6’ncı maddesinin görüşmeleri sırasında komisyonun AKP’li üyesi Abdullah Güler söz alarak, AKP temsilcilerinin zaman zaman gündeme getirdikleri ve “erken yaşta evlilik” olarak ifade ettikleri düzenlemeyi anımsattı. Güler, “erken yaşta evlilik kapsamında olup da evlilik kurulmuş olması yani evlilik kurulmuş, gerek mağdurun gerekse de yasal temsilcisinin herhangi bir şikâyeti bulunmayan ancak Türk Ceza Kanunu’nun 102 ve 103’üncü maddeleri kapsamı içerisinde…  yasal olarak evliliği şu anda Türk Medeni Kanunu kapsamı içerisinde tanınmış, şu anda aile birliği kurulmuş, Anayasa’mızın 41’inci maddesi gereğince de devletin gözetim, kontrol ve denetim hakkından şu anda yararlanan ailelerimizden koca cezaevindeyken anne baba hukuku kapsamı içerisinde, eşler arasındaki denge içerisinde ve çocuklarda varsa bu manada bunların sağlanması açısından da biz sadece bu mahkûmiyet kapsamında geçen sene 645’ti, yani bu şekilde ailenin eşi bu ceza maddesi kapsamında cezaevinde olan 645 mahkûm ve hükümlü var. Dolayısıyla, İstinafla Yargıtay süreci, temyiz süreci de devam eden davalarla beraber çok daha fazla sayıda bu kapsamda olan aile yapılarımız var. Bu aile yapısının da bu kapsamda, on beş yıllık bir süreyi de değerlendiriyorsak bu, yine ceza infaz indirim veya af olmaksızın belirli aile birlikteliğini sağlanamadığına ceza ertelemesi konusu içerisinde de değerlendirilmesini Adalet Komisyonumuzun hukukçu arkadaşlarımızın, milletvekillerimizin değerlendirilme hususunda bir gündem olarak burada kayıtlara geçmesi açısından da ifade ediyorum” sözleriyle çocuğun cinsel istismarının “ailenin korunması” gerekçesiyle affını önerdi.

CHP’nin komisyon sözcüsü de olan üyesi Zeynel Emre ise “Siz tarif ederken ‘erken yaşta evlilik mağdurları’ diye tarif ediyorsunuz. Bizim Ceza Kanunu’ndan anladığımız, okuduğumuz somut olaya göre çocuğun nitelikli cinsel istismarına af düzenlemesi. Bunu daha evvel, biliyorsunuz, geçtiğimiz 25’inci, 26’ıncı Yasama Döneminde getirdiniz ve kamuoyunda olan olağanüstü tepki sonrasında geri çekmek durumunda kaldınız. Kendi partinizin milletvekilleri dahi o anda salonu terk etti. Dolayısıyla, geçtiğimiz dönem, bir, bir buçuk yıl önce bunun Mecliste gelip de yasalaştığına ilişkin bir söylenti bile Türkiye’de büyük infial yarattı. 14 yaşında bir çocuğun -15 yaş altı, 14, 13, artık kaç yaşındaysa- kendisinden 15 yaş büyük biriyle evlendirilmesinde ne iradeden bahsedilebilir ne sonrasında ailenin korunmasından bahsedebilir. Bu kanunu, bakın, siz çıkardınız… Benim kastettiğim de 15 yaş öncesinde iradeden bahsedemeyiz. O anda çocuğun nitelikli cinsel istismar suçu gerçekleşmiş mi kanunumuza göre, gerçekleşmiş. Daha sonra buna mağdurun faili affetmesiyle ortadan kalkacak bir şey olarak bakmamak lazım, hele bugünkü Türkiye yapısında” dedi ve bu affın konuşulmasının dahi özellikle kırsalda küçük kız çocuklarının zorla evlendirileceği süreçlere kapı araladığını söyledi.

Fotoğraf:TBMM

İlgili haberler
GÜNÜN RAKAMI: Erken yaşta evlilikler

TÜİK rakamlarına göre hazırlanan Sosyal Bozulma Raporu erken yaşta evliliklerle ilgili çarpıcı rakam...

Çocuk istismarında çözüm göstermelik komisyonlar d...

Çocuk istismarını araştırmak için daha önce kurulan komisyonun bir tek önerisi bile gündeme alınmaz;...

Çocuk istismarı davasında gelen rapor, çocukların...

Adana’da istismara maruz bırakılan iki çocuğun ifadeleriyle ilgili Balcalı Hastanesinden gelen yeni...