Adana Ekmek ve Gül Grubu kadınları buluşturdu
Adana'da Ekmek ve Gül Grubunun düzenlediği 8 Mart etkinliğinde onlarca kadın bir araya geldi. Etkinlikte krize ve emperyalist savaşa karşı kadın dayanışması çağrısı yapıldı.

Adana'da Ekmek ve Gül Kadın Grubu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği düzenledi. Onlarca kadının bir araya geldiği etkinlikte Türkçe, Kürtçe ve Arapça türküler ve şarkılar eşliğinde halaylarla 8 Mart kutlandı. Etkinlikte savaşa, krize, şiddete ve eşitsizliğe karşı birlikte mücadele vurgusu yapıldı.


DİLEK HEMŞİRE YAŞADIKLARINI TİYATRO İLE ANLATTI

Adana’da çeşitli noktalarda kadın buluşmaları yaparak 8 Mart etkinliklerine başlayan Adana Ekmek ve Gül, Seyhan Belediyesi Selman-ı Pak Kültür Merkezi'nde kadınlarla buluştu. Ekmek ve Gül Kadın Korosunun sahne aldığı etkinlikte şiddete uğradığı için adalet mücadelesi veren Dilek Güven’in kadınların yaşadığı şiddete dikkat çekmek için yazdığı skeç sahnelendi. Skecin ardından konuşan Güven, ayrılmak istediği için evli olduğu erkek tarafından 7 yerinden bıçaklanmasına mahkemenin "öldürme kastı yok" diyerek 6 yıl 3 ay ceza verdiğini anlattı. Ekmek ve Gül ile sesini duyurabildiğini dile getiren Güven, “Sesimizi daha fazla yükseltmeye var mısınız? Kadın dayanışması birlikte sesimizi yükselttiğimizde oryaya çıkacak?” dedi. Güven’in anlattıklarını dikkatli şekilde dinleyen kadınlar, Güven’e konuşmasının ardından alkış ve ıslıklarla destek verdi.


‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ İÇİN MÜCADELEMİZ BİTMEDİ’

Açılış konuşmasını yapan Emek Partisi Adana İl Başkanı Sevil Aracı, savaşların ilk kadınları olumsuz etkilediğini belirterek tüm dünyada ve ülkede benzer sorunlar yaşayan kadınların birleşme ihtiyacına dikkat çekti. Kadınların haklarının yeniden hedefe konarak yaşamın kadınlara dar edilmeye çalışıldığını ifade eden Aracı, şunları söyledi; “Bizi kurtaracak olan kendi örgütlülüğümüz. Biz bunu yaşadıklarımızdan öğrendik. Ne zaman bir hak arama mücadelesi olsa birleştiğimizde kazandığımızı gördük. İstanbul Sözleşmesi için mücadele ettik. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldı ancak o zamana kadar hiç duymamış olanlar ortadan kaldırıldıktan sonra mücadelemiz sonucu duydular. Bu devam eden bir mücadele. Yeniden kazanıncaya kadar her mücadeleyi yürüteceğiz” dedi.


‘SORUNLARIMIZI ÇÖZMEK İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM’

Kadınların en çok tanıdıklardan şiddet gördüğünü ifade eden Aracı, “Bir kadın mahkemeye başvurduğunda hep geri döndürülüyor. Şiddete karşı atılması gereken adımlar atılmıyor. Bunları geriye götürecek yasalar çıkarılıyor. Mağdur erkekler edebiyatı ile nafaka hakkını elimizden almaya çalışıyorlar” dedi. Birkaç zengin erkeğin ödediği nafaka haberleri üzerinden toplumun yanlış bilgilendirdiğini anlatan Aracı, “Ama bizler artık onların haberlerine inanmıyoruz. Birbirimizden dinliyoruz, duyuyoruz. Kadınların sözlerini söyleyen haber kanallarımız var. Mesela Ekmek ve Gül haber sitemizde kadınların yaşadıkları gösteriyor ki ülkenin her yerinde acılarımız da dertlerimiz de ortak ama yolumuz da ortak. Bunları çözmek için hep birlikte bir mücadele yürütmemiz gerektiğini görüyoruz” dedi.

‘UKRAYNALI KIZ KARDEŞLERİMİZİN DE YANINDAYIZ’

Irak, Afganistan, Suriye’nin ardından Ukrayna’da sürdürülen emperyalist işgalde en çok kadınların ve çocukların zarar gördüğünü ifade eden Aracı, Ukraynalı kadınlara yönelik ırkçı, cinsiyetçi, kadınları meta gibi gören paylaşımların yapıldığını belirterek “Orada insanlar çocuklarını okula götürürken ‘başına bir şey gelecek’ endişesi ile yakalarına kan gruplarını yazıyorlar. Böyle bir durum karşısında bir kadının mülteci durumuna düşmesinden bir kar çıkarıyorlar! Bu nasıl bir vicdan? Biz Ukraynalı kadınların da yanındayız ve savaşların son bulmasını istiyoruz” dedi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Adana Kadın Platformu 8 Mart'a çağırıyor

Adana Kadın Platformu eşit, özgür, şiddetsiz bir dünya talebi için 8 Mart'a giderken sokaklara çağır...

Mersin Ekmek ve Gül Korosu: İsyanımızı notalara dö...

Mersin Ekmek ve Gül Kadın Korosu 4. yılında 5. konserini Yenişehir Belediyesi Nikah Salonunda verdi.

Gelecek bizimle değişecek!

Kapitalist barbarlığa, aile, devlet, tarikat iş birliğiyle hayatlarımızı karartan ittifaka karşı eme...