Adana Kadın Platformu, Fikriye Özbek ve tüm kadınlar için adalet istedi
Aynı gün yargılanan 3 kadın için açıklama yapan Adana Kadın Platformu üyesi kadınlar, Fikriye Özbek ve tüm kadınlar için adalet istedi.

Bugün Adana’da kadınların yargılandığı 3 dava gerçekleşti. Adana Kadın Platformu, kadınların yargılandığı iki hakaret davası ve şiddet gördüğü eşi Hakan Özbek'i öldürdüğü iddiasıyla yargılanan Fikriye Özbek duruşması öncesinde basın açıklaması yaptı. Adliye önünde yapılan basın açıklamasında Fikriye Özbek ve tüm kadınlar için adalet talep edildi.

AYNI GÜN ÜÇ DAVA

Kadınların yargılandığı davalardan ilki, kız kardeşini istismar suçlaması ile yargılanan 60 yaşındaki apartman yöneticisine hakaret suçlamasıyla hakkında dava açılan bir genç kadının dosyası. İkincisi çalıştığı okulda, okul müdürünün tacizlerine sessiz kalmadığı için önce sürgün edilen, sonra da yine aynı kişi tarafından tehdit ve hakaret suçlamaları ile şikayet edilip hakkında dava açılan Eğitim Sen üyesi Sezen K.’nin yargılandığı dava. Üçüncü dava ise yıllardır şiddet gördüğü eşini öldürmekle suçlanan Fikriye Özbek dosyası.

‘HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİNİ KADIN CİNAYETİ DOSYALARINDAN BİLİYORUZ’

Kadınlara açılan davalara dair konuşan Avukat Sevil Aracı, Cumhuriyet Savcısı mütalaasında Fikriye’nin kasten eşini öldürmek suçundan cezalandırılmasını ve cezaya haksız tahrik indirimi uygulanmasını istediğini belirterek, Fikriye Özbek’in gördüğü şiddetin kanıtı olarak kollarında sigara söndürme işkencesinin bedeninde taşıdığını söyledi. Hakkında haksız tahrik uygulanması talep edilen Fikriye’nin yaşadıklarına haksız tahrik demenin adaletsizlik olduğunu söyleyen Aracı, “Fikriye’nin öldürmekle suçlandığı Hakan Özbek’in telefonunun hafızasından; Hakan Özbek’in silahlarla, tüfeklerle, bıçaklarla boy boy fotoğrafları, Fikriye’nin dövülmüş halde resimleri, yerlerdeki kan izleri, uyuşturucu madde üretiminde kullanan bitkilerin görüntüleri, Hakan Özbek’in çocuklarının ellerine bıçak vererek dans ettirdiği videolar çıktı. Telefondan çıkan fotoğraf ve videolar Hakan Özbek’in nasıl şiddet eğilimli bir kişi olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Hakan Özbek’in 23 adet suç kaydı olduğunu da biliyoruz” dedi.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ UYGULANSAYDI FİKRİYE HAPİSTE OLMAZDI’

Fikriye Özbek’in korktuğu için Hakan Özbek’ten hiç şikayetçi olamadığını, şiddeti belgeleyemediğini ifade eden Aracı, “Ancak bir kez 183 şiddet hattını arayıp ihbarda bulunmuş. Bu ihbar neticesinde polisler eve geldiğinde Hakan Özbek’in farkına varıp kendisini tehdit etmesi yüzünden yine şikayetçi olamamış. Görevliler de bir şey yapmadan gitmişler. Halbuki gelen görevliler şikayet olmasa da Fikriye ve çocuklarını alıp güvenli bir yere götürmüş olsalardı, Fikriye yaşadıklarını anlatabilir, şiddetten kurtulmak için adım atabilirdi. Yani 183 ihbar hattı görevlileri, İstanbul Sözleşmesini uygulasalardı, Fikriye kendisine şiddet uygulayan kocasından kurtulabilir, bugün cinayetle yargılanıyor ve hapiste yatıyor olmazdı” dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nin gereği gibi uygulanmadığı için kadınların bugün yargı önüne çıktığını dile getiren Aracı, “Yargı tacizcilerin, istismarcıların cezalarını ivedilikle vermiş olsaydı kadınlar bu davaların sanıkları olmayacaklardı. İşte bizler tam da bu nedenlerle İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz. İstanbul Sözleşmesini savunma mücadelemizi alanlarda, sokaklarda, meydanlarda sürdüreceğiz. Sözleşmeyi nasıl kazandıysak öyle savunacağız” diyerek bütün kadınları dayanışmaya ve mücadeleye çağırdı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Okul müdürü hakkındaki taciz iddiası soruşturulmad...

Taciz suçlaması ile hakkında şikayette bulunduğu okul müdürünün şikayeti üzerine hakkında dava açıla...

Fikriye Özbek: Korkmayın, korkunun ecele faydası y...

Adana’da 2 Eylül gecesi kendisine şiddet uygulayan eşi Hakan Özbek’i öldürdüğü gerekçesi ile tutukla...

Tacizciyle aynı apartmanda yaşamak!

Kayınbabasının tacizine uğrayan Semiha, ne ailesinden ne eşinden destek görmüş, tacizciyle aynı apar...