Adana’da kadınlardan 14 Şubat eylemi: Eşitlik yoksa aşk da yok
Adana Kadın Platformu, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde düzenlediği eylemde ‘Baskı ve şiddetle iç içe yaşıyorken hangi hediye bunları unutturabilir? Öldüren sevgi istemiyoruz’ dedi.

Adana Kadın Platformunun çağrısıyla 14 Şubat Sevgililer Günü’nde Çakmak Caddesi’nde bir araya gelen kadınlar, “Aşk ve sevgi bahanesiyle baskı ve şiddetle iç içe yaşıyorken hangi hediye bunları unutturabilir? Öldüren sevgi istemiyoruz” dedi.

“Eşitlik yoksa aşk da yok” pankartının taşındığı eylemde erkek şiddeti protesto edildi. Basın açıklamasını okuyan Pelin Songül Çiçek, Türkiye’nin her yerinde, her yaştan, meslekten ve statüden erkeklerin, kadınlara fiziksel, psikolojik, cinsel, ekonomik ve duygusal şiddet uyguladığını hatırlattı. “Bunu kapı komşumuzdan, kendimizden biliyorken ‘Sevgililer Günü’nü olağan bir biçimde kutlayabilir miyiz” diye soran Çiçek “Hayır! Çünkü biz sevgi ile isimlendirilen bu günde dahi şiddet görmeye, tacize ve tecavüze uğramaya, öldürülmeye devam ediliyoruz” dedi.


HANGİ HEDİYE YAŞADIKLARIMIZI UNUTTURABİLİR

Bugünün kadınların hayatlarını saran erkek şiddetinin, “Seni seviyorumlarla” üstünün kapatılmaya çalışıldığı gün olduğunu söyleyen Çiçek, şöyle devam etti:

“Bugün, bakım emeğimize el koymayı sevgi, fedakârlık diye kutsamaya çalıştıkları gün. Bugün, aşkı sadece kadınla erkek arasında gören, farklı cinsel yönelimleri görmeyen ve tanımayan erkek egemen dayatmacı sistemin kalpli balonlarla karşımıza çıktığı gün. Aşk adı altında şiddet ve eşitsizliği unutturarak para kazanmanın araçlarından biri haline getirdikleri gün. Biz kadınlar heteroseksist dünyanın erkek egemen aşkına karşı çıkıyoruz. Aşk ve sevgi bahanesiyle baskı ve şiddet ile iç içe yaşıyorken hangi hediye bunları unutturabilir?”

ÖLDÜREN SEVGİ İSTEMİYORUZ

“Ayrılmak istedi”, “Sevgililik teklifini reddetti” bahaneleriyle kadınların öldürüldüğü; taciz, tecavüz, kadın cinayeti davalarında “Seviyordum, öldürdüm” diye savunma yapan erkeklere indirim uygulandığını hatırlatan Çiçek, açıklamasını şöyle noktaladı:

“Aslında sevginin değil tüketim çılgınlığının günü olan 14 Şubat’ı yani ‘Sevgililer Günü’nü kutlamıyoruz! Sahte sevgi gösterilerini, demet demet çiçekleri, hediyelerin hiçbirini istemiyoruz! Şiddetin gerekçesinin sevgi olduğunu kabul etmiyoruz. Biz kadınlar özgürlük istiyoruz! Öldüren sevgi istemiyoruz! Ölmek değil yaşamak istiyoruz!”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül