Adana’dan bir veli: En önemli sorunumuz beslenme
Adana’da sohbet ettiğimiz bir veli: Çocuklarımızı anaokulunda okutmak bu kadar zorken ilkokulda, ortaokulda ne yapacağımızı şimdiden kara kara düşünüyoruz.

Adana’nın Yüreğir ilçesi Akdeniz Mahallesi’nde bir okul önündeyiz. Çocuğunun biri anaokuluna giden kadın veli ile Ekmek ve Gül’ün “Okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek” kampanyası üzerine sohbet ediyoruz. Şu anda en büyük sıkıntılarının beslenme sorunu olduğunu anlatan veli, “3-4 çocuğu olan veliler var sıkıntılardan kaynaklı okula da gönderemiyorlar çocuklarını” diyor.

Servis ücretlerinin de çok pahalı olduğunu dile getiren veli devam ediyor: “Gidiş gelişte velilerin çoğunu yürürken görüyorum, çünkü servis ücretleri de çok pahalı, kısa mesafeye bin 500-2 bin lira ücret istiyorlar aylık. Çocuklarımızı anaokulunda okutmak bu kadar zorken ilkokulda, ortaokulda ne yapacağımızı şimdiden kara kara düşünüyoruz. Eşim çalışıyor, tek maaş geçinmeye çalışıyoruz. Ben de öğretmendim ama kızım doğunca ara verdim. Şu anda işe başlasam çocuğuma yarım gün bakacak biri olmalı. Arada kalmıştır durumdayım ya çocuğumla ilgileneceğim, yanında olacağım ya da bırakacağım öyle gelişi güzel büyüyecek. Oğlum da LGS’ye hazırlanıyor, hangisine yetişeceğimizi şaşırıyoruz. Maddi olanaksızlık bir yandan bir de çocuklara yetebilme durumu var.”

Verilen beslenmelerin besleyici olmadığından da dert yanan veli, “Diğer okullarda verilenleri gördüm, krem peynir, katkı maddesi dolu meyve suları gibi öğünler veriliyordu” diyor. Beslenmelerde istenen simit-poğaça gibi besinlerin maliyetli olduğunu söyleyen veli, “4 tane öğrencisi olan bir veli ‘Her hafta bir gün meyve isteseler her birine nasıl alacağız’ diye soruyordu, bunun sıkıntısını yaşıyordu. Bu çok acı bir durum umarım bir çözüm bulunur” diye konuşuyor.


İlgili haberler
'Beslenmesi olan yiyor, olmayan bakıyor'

Okul öncesinde "bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek” hakkı çocukların elinden alındı. İlkokul çatısında...

Çocuğun beslenmesi de okulun temizliği de velileri...

Çocukların bir öğün yemeğinin ellerinden alınması yetmezmiş gibi Esenyalı’ daki bir anaokulunun temi...

'Çocukların Beslenme Hakkı' Çalıştayı sonuç bildir...

“Çocukların Beslenme Hakkı” çalıştayının sonuç bildirgesinde başta siyasi iktidar olmak üzere toplum...