Afgan Sahar: Görümcem öldürürler korkusuyla ekmek almaya bile çıkamıyor
4 yıl önce Taliban’dan kaçarak Türkiye’ye sığınan Afgan Sahar bugün Afganiztan’daki akrabaları için endişe duyuyor. Akrabalarıyla telefonla görüşen Sahar, ailesinin yaşadığı korkuyu anlattı.

4 yıl önce Afganistan’dan Türkiye’ye göç etmiş Sahar’ın hikayesini Ekmek ve Gül aracılığıyla paylaşmıştık sizlerle. Eşinin ve ailesinin Taliban tarafından tehdit edilmesiyle birlikte ülkesini terk etmek zorunda kalan Sahar, zorlu göç yollarından geçerek açlık ve korku içinde Türkiye’ye sığınmış, burada da yaşamak için büyük bir mücadele vermişti. Sahar Taliban’ın Afganistan yönetimini ele geçirmesiyle birlikte şimdi ülkesindeki akrabaları için büyük bir endişe duyuyor.

‘ÇOK ŞÜKÜR BİZ TÜRKİYE’DEYİZ AMA...’

Pek çok kez telefonla iletişim kurduğum Sahar bu sefer Afganistan’daki son durumla ilgili bilgi almak için bana mesaj gönderiyor. Afganistan’ın durumunun çok kötüymüş olduğunu söyleyen Sahar, “Siz benden daha iyi bilirsiniz, acaba Afganlar için yeni bir haber herhangi bir şey yok mu?” diye soruyor. “Bir bilgi alırsan sana zahmet bana bilgi gönderir misin” diye rica eden Sahar’a orada yaşayan ailesiyle ilgili bilgi alıp almadığını soruyorum ben de. Bana burada paylaşamayacağım bir fotoğraf göndererek anlatmaya başlıyor oradaki durumu: “Amcamın oğlu Taliban tarafından öldürüldü, çok gençti çocukları vardı. Devlete çalışıyordu. Taliban onu yakarak öldürmüş. Arkada iki çocuğu bir hanımı kaldı. Ne suçu ne günahı vardı o adamın sırf devlette çalışıyor diye Taliban böyle bir biçimde cezalandırdı onu. İki çocuk babasız kaldı. Şimdi o çocuklar ne yapıyor, hayatları nasıl geçiyor Allah bilir. Gerçekten Afganistan’ın durumu şu an çok kötü, oradan kötü haberler alıyoruz. Taliban genç kadınları kendileri için alıp götürüyor, gençleri öldürüyorlar.”

‘BODRUM KAT BİR YERDE 7 KİŞİ KORKU İÇİNDE YAŞIYOR’

Türkiye’de oldukları için kendini ve ailesini şanslı hisseden Sahar devam ediyor: “Biz Türkiye’deyiz çok şükür ama orada bir sürü insan var. Benim kendi ablam 4 çocuğu ile beraber eşiyle beraber kutu gibi bir yerde yaşıyor, bir şey olmasın diye. Çocuklarının hayatı için çok kötü bir yerde kalıyorlar. Görümcem var yine 1 oğlu 3 kızı var, kayınvalidesi de yanında. Çocuğunun bir tanesini gözleri gömüyor. Eşi devlette çalışıyordu onun da. 7 kişi bodrum kat bir evde saklanıyor, ‘Korkuyorum’ diyor; ‘Taliban gelir beni götürürse, kocamı öldürürse, çocukların hayatı mahvolacak’ diyor. Beni aradı, o kadar ağladı o kadar ağladı ki... Hiçbir şey konuşamıyorsun, ne diyeceğim, nasıl olacak bilemiyorsun; burada elimizden hiçbir şey gelmiyor. Görümcem ‘Sabahları bir ekmek alıyorum çocuklara veriyorum, akşama kadar hiçbir şey vermiyorum onlara’ diyor ‘Ben dışarı çıkarsam biri beni beni takip eder evime gelir bizi öldürürse korkusuyla dışarıya bile çıkamıyorum’ diyor.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Afganistan Kabil’den bir kadın: ‘Afgan kadınları s...

Afgan bir kadın gazeteci Masih Alinejad'la yaptığı röportajda Afganlı kadınlara seslerini çıkarma ça...

Afganistanlı kadınlar: Hiçbir ülke Taliban’ı tanım...

Türkiye’de yaşayan Afganistanlı kadınlardan Meryam, kimse Taliban’ı tanımasın diye kadınların mücade...

Afganistan'dan Türkiye'ye göçün hikayesi: 8 yaşınd...

Afganistan'dan 6 yıl önce Türkiye’ye sığınmak zorunda kalırken yolda kaçakçıların 8 yaşındaki kızını...

Afgan Kadın Haber Ajansı Başkanı Homeira Saqib: 'T...

Afgan Kadın Haber Ajansı’nın Başkanı Homeira Saqib Afganistan’da yaşananları Ekmek ve Gül’e anlattı.

Afganistanlı gazeteci Mariam, Taliban sonrası duru...

Taliban’ın Afganistan’da yönetimi yeniden ele geçirmesiyle ülkede yaşayan kadınlar ve çocuklar can g...

Taliban'dan kaçan Afgan kadın, eşi ve çocuklarında...

Afganistan'da Taliban'dan kaçarak Türkiye'ye gelen 28 yaşındaki R.F. ülkesinde kalan eşi ve 2 çocuğu...

Afgan kadınlardan mesajlar

Yazar Gayle Tzemach Lemmon Washington Post’a yazdığı yazıda Afganistan’dan kadınların ona gönderdiği...