Aile Hukuku Sempozyumunda aile arabuluculuğu ve nafaka için mevzuat değişiklikleri tartışılacak
Adalet Bakanlığının 3 gün sürecek Uluslararası Aile Hukuku Sempozyumunda boşanmalarda arabuluculuk, nafakaya mevzuat değişikliği gündemde.

‘Aile Mahkemelerinin Etkinliğinin Artırılması: Aile Üyelerinin Haklarının Daha İyi Korunması Ortak Projesi’ kapsamında Adalet Bakanlığının 3 gün sürecek Uluslararası Aile Hukuku Sempozyumu başladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, nafaka ve tazminat ile ilgili yasal değişikliklerin değerlendirilmesi, boşanmalarda arabuluculuk, 6284 sayılı Kanun’un uygulanmasında risk değerlendirmesi gibi konuların ele alınacağı sempozyum sonucunun bir mevzuat değişikliği olarak Meclis’e sunulacağını ifade etti.

Bakanların yaptığı açılış konuşmalarında en çok öne çıkan konu boşanmalar ve buna getirilmesi tartışılan arabuluculuk uygulamasıydı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir, “Boşanma sürecinde bireylere daha etkili bir rehberlik sunulması, bu sürecin daha sağlıklı şekilde sonuçlanmasını sağlayacaktır” ifadesine yer verdi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da sempozyumun başlıklarına dair “Uluslararası Aile Hukuku sempozyumunda boşanma yargılamalarında yaşanan sorunlar, boşanma yargılamalarında uluslararası uygulamalar ve yeni yaklaşımlar, aile mahkemesi süreçlerinde çocuk haklarının korunması, 6284 sayılı Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesi kanunun uygulanmasında risk değerlendirmesinin bütüncül olarak ele alınması, maddi manevi tazminat ve nafakayla ilgili yasal değişiklik ihtiyaçlarının değerlendirilmesi, karşılaştırmalı hukukta nafaka düzenlemeleri, aile adaletinde işbirliği ihtiyacı ve çözüm önerileri, mahkeme temelli aile arabuluculuğu ve çözüm odaklı yaklaşımlar, aile mahkemelerinin etkinliğinin artırılması için yapılandırmaya ihtiyaç duyulan alanlar başta olmak üzere aile hukukunu ilgilendiren tüm alanların masaya yatırıldığını bu toplantıda değerlendireceğini görmekten memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Boşanmalarda arabuluculuk kimin yararına, Avukat Devrim Avcı yazdı. OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

“Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin devreye girmesi noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyen Tunç, aile arabuluculuğunun Türkiye için uygun bir sistem olduğunu ifade etti. Kadına yönelik şiddetin çoğunun aile içerisinde olduğu verileri ortadayken aile arabuluculuğu tartışmasını sürdüren Bakan, “Kadına yönelik şiddet kırmızı çizgimiz, buna ilişkin konuların arabuluculuk konusu yapılamayacağı noktasındaki hassasiyetimizi korumaya devam edeceğiz. Uyuşmazlıkların derinleşmeden, başka uyuşmazlıklara yol açmadan çözülmesini istiyoruz” dedi.  

Bakan Tunç, nafaka ve tazminatın da sempozyumda ana başlıklardan biri olduğunu ifade ederken “Boşanma yargılamalarındaki süreçler, tazminata ve nafakaya ilişkin kararlar oluşturuyor. Uzun sürede boşanmaların önüne geçecek tedbirlerin oluşturulması önceliğimiz” diye konuştu.

Fotoğraf: DHA

İlgili haberler
Anayasa'dan Medeni Kanuna haklar tehdit altında

Cumhurbaşkanı Kararı ile İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı ne anlama geliyor? Kadınların hangi...

NAFAKA GERÇEKLERİ

Nafaka nedir, ne değildir? Neden kadınlar için vazgeçilmez bir haktır? Nafaka boşanma sonrası kadınl...

Aile arabuluculuğu yine gündemde | Arabuluculuk ka...

İstanbul Sözleşmesi’ne aykırı olan arabuluculuk sistemi yine gündemde. Sisteme dair konuşan Adalet B...