Aile ve Gençlik Fonu önkoşulu olan evlilik eğitiminde kürtaj hakkı ihlali
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının evlilik öncesi eğitiminde "kürtajı sadece sağlığı tehdit ettiği koşullarda yaptırılması" tembih ediliyor, yasal düzenleme hakkında yanlış bilgi veriliyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanının Aile ve Gençlik Fonuna başvuru şartı olarak açıkladığı evlilik öncesi eğitim programında kürtaj hakkı kısıtlanıyor, yasal düzenleme hakkında yanlış bilgilendirme yapılıyor. Bakanlığın evlilik öncesi eğitim programı eğitici el kılavuzunda kürtaja ilişkin bilgi verilirken “Kürtaj (gebeliğin sonlandırılması) sadece anne ya da bebek sağlığının tehlikede olduğunun tıbben tespit edilmesi durumunda tercih edilmelidir” ifadelerine yer veriliyor. Oysa Türkiye’de kadınlar istenmeyen gebeliği sonlandırmak için gebeliğinin ilk 10 haftası boyunca, herhangi bir sağlık sorunu olmasa da kürtaj yaptırma hakkına sahip.

Kılavuzda amacın, “kürtajın sağlık gerekçesi olmadan yapılmasının, kadını psikolojik ve fizyolojik olarak olumsuz etkileyeceğini, bu işlemin, kadının rızası olsun veya olmasın bir doğum kontrolü yöntemi olarak kullanılmasından da en büyük zararı kadının göreceğini belirtmek” olduğu ifade ediliyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu'na başvuru şartlarını açıkladı. Deprem bölgesinde 15 Şubat’ta başlayacak faizsiz krediye başvurabilmek için evlenecek gençlerin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının evlilik öncesi sunacağı eğitim ve danışmanlık hizmetinden yararlanmaları ve evlenmelerinin ardından sunulacak eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanmayı taahhüt etmeleri gerektiğini belirtti.

Fotoğraf: Jivan Güner/csgorselarsiv.org | Ekran görüntüsü: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Evlilik Öncesi Eğitim Programı Eğitici Klavuzu

İlgili haberler
Aile ve Gençlik Fonu kadın yoksulluğuna çözüm aile...

Aile ve Gençlik Fonu Meclis Genel Kurulunda tartışılıyor. Söz alan milletvekilleri fonun gençliği ve...

Aile ve Gençlik Bankası'nın evlilik kredisi vaadi:...

AKP’nin seçim sürecinden beri dilinden düşürmediği Aile ve Gençlik Bankası ve bunun aracılığıyla ver...

Evlilik kredisi bizi devlete borçlandırmaktan başk...

'Ben 30 yaşıma kadar bir dikiş tutturmaya çalışarak uğraştım, durdum. Şimdi birini hayatıma alayım d...