ALBA Plastik’de işten atılan kadın: Taciz edildikten sonra işten atıldım
ALBA Plastik’ta iki işçi işten atıldı. İşçilerin fabrika önünde bekleyişi sürerken işçilerden Semra D “Tacize uğradım, şikayetçi oldum, tacizciden önce işten atıldım” dedi.

Pandemi döneminde yoğun çalışma koşulları ve büyüme oranı ile gündeme gelen Gebze Taysad Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Alba plastik şimdi işten atma ile gündemde.

Atılan işlerden Semra D. “Ben iki yıldır bu fabrika da çalışıyorum. Bize verimli olmadığımıza dair gerekçe sundular. İki yıldır verimli olmadığımı anlamadılar mı, şimdi mi anlaşıldı? Ben her makinede çalıştım. Her makineye koştum. Beni hangi makineye verdilerse çalıştım. Beni başka işçilerin yapamadığı makineye verdiler yine yaptım. İşimi hiçbir zaman ihmal etmedim. Benim yaptığım işe, kaç adet malzeme çıkardığıma baksınlar.”

<iframe width="853" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/NUyu7ifTgzw" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
TACİZCİDEN ÖNCE İŞTEN ATILDIM

 Kadın işçiler olarak içerde baskı ve tacize maruz kaldıklarını anlatan Semra D. kendisinin de tacize maruz kaldığını anlattı. “Bir kadın arkadaşımız başka bir işçi tarafından tacize uğradı. Sonra başka arkadaşlarımızda uğradı. Biz de toplu şekilde tepkimizi gösterdik. Ancak ondan sonra işlem yaptılar. Ben de hem fiziksel hem sözlü tacize uğradım. Şikayetçi de oldum ama tacizciden önce işten atıldım. Herkes gibi ben de çalışmaya mecburum ama mecburuz diye bu koşullarda çalışmaya mecbur değiliz.” Kapı önünde bekleyen işçiler diğer işçilerden de dayanışma bekliyor.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
ILO 190: İş yerinde şiddete karşı bir dayanak

ILO 190 iş yerinde şiddet ve taciz konusunda yazılmış en kapsamlı metin. Biliyoruz ki işyerlerinde d...

ILO iş yerinde şiddet ve tacize karşı sözleşmeyi k...

#MeToo kampanyasının etkileri üzerine, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün hazırladığı iş yerinde cinsel...

İşyerinde tacizin ispatında şahit koşulu yoktur

İşyerinde işveren, işveren vekili ya da başka bir işçinin cinsel tacizine uğrayan kadın işçinin taci...