Aliağalı Kadınlar: Çocuk istismarı münferit değil, devlet önlem almalı
İzmir Aliağa’da kadınlar çocuk istismarını protesto etti. Aliağa Sanat Sokağı girişinden yürüyerek sergi alanı önünde basın açıklaması düzenleyen kadınlar, “Eylül, Leyla son olsun. Çocuklarımızı yaşat

İzmir Aliağa’da kadınlar çocuk istismarını protesto etti. Aliağa Sanat Sokağı girişinden yürüyerek sergi alanı önünde basın açıklaması düzenleyen kadınlar, “Eylül, Leyla son olsun. Çocuklarımızı yaşatmak için ses çıkarıyoruz” dedi.

Eylemde açıklama yapan Fatma Sibel Gül “Yakın zamanda önce Eylül’den sonra Leyla’dan acı haber aldık. Çocuklarımızın hayatları, devlet tarafından korunmadığı için çalınıyor. Yaşananlar kader değil, münferit hiç değil! Yaşananlar bilinçlice toplumsal yaşamın çocuk, kadın ve doğa düşmanlığını arttıran yasalar ve politikalar tarafından kuşatılması, kadın ve çocuk düşmanı söylem ve uygulamaların her gün karşımıza çıkartılması ile adım adım örülüyor. Bu toplumsal dönüşümün temel sorumluları, çocukların istismara uğradığı şartları ortadan kaldırma ve koruyucu-önleyici hizmetleri kurumsallaştırma görevini yerine getirmek bir yana, istismarı sadece hastalık ve ceza eksenine yerleştiriyor ve hadım gibi insan haklarına aykırı çözümler ortaya atarak toplumdaki öfkeyi gerçek sorumlu ve sebeplerden uzaklaştırarak sönümlendirmeye çalışıyor” dedi.

DEVLETİN GÖREVİ ÇOCUĞU KORUMAK
Gül iktidara da şöyle seslendi: “Faili tanıyoruz ve çocuklarımızı yaşatmak için mücadele edeceğiz. Anayasa ve Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmeler gereğince, devletin öncelikli görevi, çocukların cinsel istismara maruz kaldığı şartları ortadan kaldırmak, koruyucu ve önleyici hizmetleri kurumsallaştırmaktır. Bakanların koordinasyonunda hazırlanan Çocuk Koruma Hizmetlerinde Koordinasyon Strateji Belgesi uygulanmalıdır.”

Failleri koruyan uygulamalara, cezasızlığa ve çocuk istismarında ceza indirimlerine son verilmesini isteyen Aliağalı kadınların talepleri çocuk haklarını esas alan politikalar geliştirilmesi, çocuklar ve kadınlar için iki ayrı bakanlık kurulması.

Basın açıklamasının ardından kadınlar çevrede oturanlarla da sohbet ederek mavi kurdele dağıttı.

İlgili haberler
GÜNÜN MESELESİ: İstismarcıları hadım etmek, idam e...

“Cezalar artırılsın, bu erkekler idam edilsin, hadım edilsin” gibi önerileri daha sık duymaya başlad...

5 maddede sayıyoruz, kadınlar için nasıl şehirler...

‘Şu kenti mahvettik, bu kente ihanet ettik’ açıklamaları yapılırken şunu söyleyelim: Mahvettiğiniz b...

Eylül’ün ölümünün üzerine ‘hadım’ fırsatçılığı

8 yaşındaki minik Eylül’ün istismar edilerek öldürülmesiyle ilgili hükümetten gelen açıklamalarla ha...

Hadımı konuştukça, gerçek çözüm gizleniyor

Küçük Leyla ve Eylül’ün ölümü üzerine çocuk istismarının önlenmesi için yükselen talepler, yine hükü...

GÜNÜN BİLGİSİ: Kimyasal hadımla ilgili bilmeniz ge...

Kimyasal hadım nedir, nasıl uygulanır, insan haklarına aykırı mıdır, hangi ülkelerde nasıl uygulanıy...

Helin Palandöken’in babası: Bir Helin, bir Leyla,...

‘Bir Helin, bir Leyla, bir Eylül daha ölmesin, bireysel silahlanmanın önüne geçilsin diye mücadeleye...