Aman kimseler duymasın!
Posta Gazetesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yalıtım sistemleri için belirlediği kuralları haberine işte bu sözlerle taşıdı: “Karı koca kavgasını kimseler duymayacak.”

Bu not Posta Gazetesi’nin manşeti ve görselinin sizi hiçbir konuda yanıltmaması dileğiyle yazılıyor.
Birinci konu: Haberin erkek şiddetiyle alakası yok, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yalıtım sistemleri için kurallar belirlemesinden ibaret. İkinci ve daha mühim konu ise: “karı-koca kavgasını” zaten kimse duymuyor. Çoğunluğun “Karı-koca arasında, her evde olur böyle şeyler” kulaklığı var. Kadın canından olunca misal “buraya varacağını bilemedik” maskesi olanlar da çokça var. Oysa hakikat var. Filmmor Kadın Kooperatifi’nin Kadın Cinayetleri Eylem Araştırması var:
* Öldürülen kadınların %90’ı, yani neredeyse tamamı, kocası, nişanlısı, sevgilisi; eski kocası/nişanlısı, sevgilisi ya da erkek akrabaları tarafından öldürülüyor. Her iki kadından birinin katili: Koca!
* Ve her beş kadından dördü toplumsal “o kimselerin duymadığı karı-koca kavgalarında” dört duvar arasında öldürülüyor. Hatta her beş kadından biri tam gözümüzün önünde, sokakta, kamuya açık alanda öldürülüyor.
* Katiller, cinayetleri sıradanlaştıran hatta meşrulaştıran haberlerden esinleniyor, cezalarını azaltmak için kendilerini tutuklayan kolluk güçlerinden fikir aldıkları gibi haberlerden de ipuçları alıyor. Yani medyanın pek tercih ettiği manşetteki gibi cinnet geçirmiyorlar, bir anlık öfkeyle, içine cin kaçarak falan öldürmüyorlar, hesaplayarak, planlayarak öldürüyorlar.
Haber de mealen: “karı-koca kavgasını duymamayı, görmemeyi, konuşmamayı yeterince iyi biliyorsunuz ama artık bir bahaneniz daha var: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yalıtım sistemleri kuralları. Yaşasın yeni yalıtım sistemi kuralları! Güle güle kullanın!” diyor ise abartılı bir coşku.

POWA’NIN ŞİDDET DENEYİ
Güney Afrika’dan POWA’nın, Johannesbourg’da kadınlara yönelik şiddet deneyi videosundaki gibi, hani zaten “duymayanlar” içten içe, belli belirsiz bir rahatsızlık duyuyorsa demek ki. Bu yalıtım sistemleri ona da çözüm bulacak diyedir belki bu coşku, kim bilir. Yine de hem haber değeri yok zira durum tam da böyle zaten. Hem de hiç böyle bir coşkuya mahal vermeyecek kadar kötü bir gidişat arz ediyor, malum; böyle karı-koca kavgası, cinnet, damat dehşeti, kıskançlık vahşeti demeler, bahaneler, yok saymalarla erkek şiddetiyle karşılaşmaktan kaçılmıyor. Hatta tam tersi böyle kaçtıkça, yok saydıkça karşılaşma riski büyüyor.


İlgili haberler
Biz bu eril dili değiştireceğiz

Bunlara fazla takılmayalım mı? 'Adam' demek neden 'insan' demek, neden 'kadın' değil de 'bayan', ned...

Basın özgürlüğü yoksa kadınların sözü görünmezleşi...

Türkiye'de ifade özgürlüğüne yönelik baskılar her gün daha da artıyor. Peki bu baskı kadınları nasıl...

Kadınlardan bir dayanışma ağı daha: Mezopotamya Ka...

Kadın gazetecilerin yaşadığı sorunlara çözüm üretmek için Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu ku...