Amedspor Kadın Futbol Takımından 8 Mart mesajı: Her platformda olmaya devam edeceğiz
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ilişkin konuşan Amedspor Kadın Futbol Takımının futbolcuları, ‘Biz kadınlar olarak her platformda olmaya devam edeceğiz’ mesajını verdi.

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi ekiplerinden Amedspor Kadın Futbol Takımının futbolcuları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ilişkin Evrensel’e konuştu. Güçlerini beyaz tülbentli annelerden aldıklarını dile getiren kadın futbolcular, “Biz kadınlar olarak her platformda olmaya devam edeceğiz” dedi.

Şehmus Özer Tesislerinde gerçekleştirilen antrenmanda konuşan Takım Kaptanı Güzide Alçu, “Amedspor Kadın Futbol Takımında 13 yıldır takım kaptanlığı yapıyorum ve aynı zamanda da milli oyuncuyum. Futbola başladığımdan beri ben ve arkadaşlarım, kadın futbolunda bildiğiniz üzere klişe haline gelmiş ve herkesin dilinde olan ‘Erkekler top oynayabilir, kadınlar oynayamaz’ algısını yıkana kadar çok mücadele ettik. Halen bu mücadeleyi veriyoruz. Sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldık. Bunun için bu mücadelemizden asla vazgeçmedik, aksine bizi daha çok kamçıladılar” dedi.

‘ERKEK HEGEMONYASI KIRILACAK’


Futboldaki erkek hegemonyasının kırılacağını söyleyen Alçu, “Özellikle bu yıl Turkcell sponsorluğunda Kadın 1. Ligimiz, Süper Lig oldu. Bu da şu demek; Demek ki geçmişten günümüze güzel izlenimler bıraktığımız için UEFA ve TFF tarafından çok güzel bir katkı sağlanıyor. Bu böyle devam edecektir seneye inşallah böyle giderse UEFA, kadın liglerini profesyonel olarak gösterecek ve bu da futboldaki erkek hegemonyasını, egemen yapıyı tamamen kıracaktır. Kadın futbolcularımız daha çok artmaya devam ediyor. Geleceğe dair çok fazla umutla bakıyoruz, bu umudumuz da fazlaca yeşeriyor. Burası özgür bir alan, özgürce hareket edebildikleri, mutlu olabildikleri, bu sahanın içine girdikleri zaman her şeyin dışarıda kaldığı, güzel anıların bırakıldığı yerdir. 13 yıldır üzüntüsüyle sevinciyle ben bunu tadıyorum” dedi.

Kadınlara seslenen Alçu, “Hiçbir zaman hiçbir platformda geri çıkmasınlar aksine geleceğe umutla bakıp her platformda olmaya devam etsinler. Bizler her platformda olmaya devam edeceğiz. Bu inancımız hiçbir zaman bitmeyecek, aksine insanların bakış açıları değişecek ve biz bunları başardığımız zaman burada mutlu bir şekilde yolumuza devam edeceğiz. Kadınlar her zaman vardır, var olacaklardır. Kadınlar gülümsediğinde hayat o zaman daha güzel olacaktır” diye konuştu.

‘GÜCÜMÜZ BEYAZ TÜLBENTLİ ANNELERİMİZDEN GELİYOR’


Amedspor Kadın Futbol Takımı oyuncularından Hevidar Ödüngit ise, “Futbola ilk başladığımda hem ailemden hem de çevreden baskı vardı. Futbol erkek oyunu, niye oynuyorsunuz? Farklı branşlara yönelin diyorlardı. Biz futbolun erkek oyunu olmadığını zorla kabul ettirdik. Futboldaki erkek hegemonyası kırılmak zorundadır. Futbola başlamak isteyen kadınlara şunu söylemek isterim; Baskı olacak. ‘Gitmeyin, futbol erkek oyunudur’ diyenler olacak. Zorluklar yaşayacaklar ama bence biz onlara örnek olduk, zorlukları atlattık ve onları biraz daha kolay bir atmosfere bıraktık. Onları da yeşil sahalara bekliyoruz. Bizim gücümüz beyaz tülbentli annelerimizden geliyor. İlk önce onların daha sonra da dışarıda erkeklerin zihniyetine karşı mücadele eden kadınların Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum” dedi.

‘BİR KADIN İSTERSE HER ŞEYİ BAŞARABİLİR’

Amedspor Kadın Futbol Takımının bir diğer oyuncusu Ebru Dolu, “Devrimci ruhu diyorlar, işte ben de kendimde hep bunu gördüm. Çevrendeki herkese ‘Kadınlar da futbol oynayabilir, futbol erkek işi değildir’ söylettirmeme çabasında oluyorsun. Bence futbolda erkek hegemonyası kırılıyor ve kırılacak da. Her sene kadın futbol takımları artıyor ve popülerleşiyor. Bazı ülkelerde kadın arkadaşlarımız erkek futbolcularla aynı ücreti alıyor. Gün geçtikçe Türkiye’de de bu olacak. Ligimiz profesyonelleştiğinde daha iyi olacağımıza inanıyorum. Kadınlar hiç kimseye aldırış etmesinler ve hiçbir zaman pes etmesinler. Bir kadın isterse her şeyi başarabilir” dedi.

Fotoğraflar: Berat Matyar/Evrensel

İlgili haberler
5 maddede sporda cinsiyetçilik

‘Sen ne anlarsın futboldan, kız gibi atma şu topu’ gibi sözlerden bıkanlara; kız gibi oynayanların c...

Düzce Kadın Futbol Kulübü oyuncuları: Desteklenirs...

Maddi tüm imkansızlıklara, her tür zorluğa karşı ısrarla futbol oynamaya sürdüren Düzce Kadın Futbol...

Stadyumda futbol izleme yasağını delen Sahafi: Baş...

Kadınlara stadyumda futbol izlemenin yasak olduğu İran’da erkek kılığında girdiği stadyumdan fotoğra...

‘Savaş işçisi’ kadın futbolcular

Kısa sürede birçok fabrikada spor takımları oluşturuldu ancak kadın işçiler tenis ya da kriketin aks...