'Amini’in saç teli direnişin bayrağı olmuştur'
Dersim Kadın Platformu, İranlı kadınlarla dayanışma eylemi yaptı.

İran’da 16 Eylül’de öldürülen Mahsa Amini için Dersim Kadın Platformu, İranlı kadınlarla dayanışma eylemi yaptı. Sanat Sokağı'nda buluşan kadınlar Seyit Rıza Meydanı'na gerçekleştirdiği yürüyüşten sonra basın açıklaması düzenledi. Açıklamadan sonra kadınlar saçlarını keserek oturma eylemi yaptı. Açıklamayı Platform adına Fatoş Taşkale okudu. Taşkale, Humeyni’nin iktidarı ele geçirmesinden bu yana "ahlaki gerekçelerle" çok sayıda kadının idam edildiğini dile getirdi.

Şiddete uğrayan, gözaltına alınan ve tutuklanan kadınların az olmadığını ve bu sayının gün geçtikçe arttığını ifade eden Taşkale,  “Din kisvesi adı altında sokakta ahlak, namus ve din bekçiliği yaparak avlanan Devrim Muhafızlarının yanı sıra başörtüsünü, rujun rengini, etek boyunu denetleyen ekipler molla rejimi baskısı altındaki kadınların bedenini ahlak korsesinin altında sıkıştırmaya kadın bedeninden başlamıştır ve devam ediyor. Mahsa Amin’nin saç teli bugün başta İranlı kadınlar olmak üzere İran halkının ve dünya kadınlarının özgürlük direnişinin bayrağı olmuştur" dedi.

Dersimli kadınlar olarak, İran’da özgürlükleri için direnen kız kardeşlerinin yanında olmaya devam edeceklerini dile getiren Taşkale, “Onların mücadelesini bir kez daha buradan selamlıyoruz. Ülkemizde de kadınlar üzerinde yürütülmek istenen şeriat kuraları her defasında yeni bir boyutla karşımıza çıkıyor. Her gün en az bir kadının katledildiği haberlerle uyanıyoruz. Tarikatlar istiyor diye İstanbul Sözleşmesi’ni feshedenlerle İran’daki zihniyetin aynı olduğunu biliyoruz. Kadına yönelik şiddete ses çıkarmayan, kadın katillerini her fırsatta aklayan, İstanbul Sözleşmesi gibi kadınları koruyucu yasaları iptal ettirmeye çalışan, kadın düşmanı politikaları üreten, konserleri yasaklayan, yaşam biçimine müdahale eden, LGBTİ düşmanlığını ve ayrımcılığını körükleyen ,bunun için özel olarak LGBTİ karşıtı mitingler düzenleyen ve izin veren zihniyetin Türkiye'de şeriat düzeninin alt yapısını oluşturmak istediğini görüyoruz. Bilinmelidir ki bedenlerimiz üzerinden iktidar kurmanıza asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Dersim'de yine kolluk şiddeti: Kadını taciz etti,...

Dersim'de yolda yürüyen kadını taciz eden kolluk görevlisi bir kişi, etraftakilerin tepkisi üzerine...

Mahsa Amini’nin hastaneye yatırıldığını duyuran Ga...

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, İran’da Gazeteci Nilufar Hamidi’nin tutuklandığını duyurdu. Hamidi,...

İran’da halk ahlak polisinin Mahsa Amini'yi öldürm...

Ahlak polisi gözaltına aldıkları Mahsa Amini'yi öldürdü, Tahran sokaklarında 'Kız kardeşimi öldürenl...