Anaokulundan ortaokula velilerin talebi tüm kademelerde ücetsiz sağlıklı okul yemeği
Okulların açıldığı ilk gün çocuklarını okula götüren veliler, beslenme çantaları boş dedi, ücretsiz ve sağlıklı beslenme hakkının eğitimin tüm kademelerinde sağlanmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Ekmek ve Gül’ün çağrısıyla geçtiğimiz yıl başlatılan okullarda tüm öğrencilere bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi kampanyası sonucu 2022-2023 eğitim yılının ikinci döneminde okul öncesi eğitimindeki çocuklarla sınırlı şekilde başlatılan ücretsiz okul yemeği uygulaması bu yıl hiçbir açıklama yapılmadan sessiz sedasız geri çekildi.

Okul yönetimleri ücretsiz yemek uygulamasının kaldırılmasına “bütçe bulunmaması”, “bütçenin deprem bölgesine gönderileceği” gibi çeşitli sebepleri gerekçe gösterirken anaokulu velilerine çocukları için beslenme çantaları hazırlamalarını söyledi.

Ankara’nın Mamak ilçesinde okulun ilk günü çocuklarını okula getiren velilerle çocukların beslenme çantasını ve ücretsiz okul yemeği talebini konuşuyoruz. Birçok veli, okullarda bir öğün sağlıklı ve ücretsiz beslenme sağlanmasının gerekli olduğunu, bu uygulamanın kendilerini de maddi açıdan rahatlatacağını söylüyor.


‘VERGİLERİMİZ ÜCRETSİZ BESLENME İÇİN KULLANILSIN’

Mehmet Çelik Ortaokulundan bir veli, kampanyayı anlattığımızda çocukların beslenmesinin devlet tarafından karşılanması gerektiğini ifade ediyor. Her gün sağlıklı ve dengeli beslenme için öğün hazırlamaya bütçesinin yetmediğini söyleyen veli “Verdiğimiz vergilerden çocukların beslenmesine bütçe ayrılsın. Her çocuk okulda eşit bir şekilde beslenme ihtiyacını karşılayabilsin” diyor.

İsmet Çatık Ortaokulu velisi ise okullarında kıyafet almakta zorlanan veliler olduğunu anlatarak ailelerin kırtasiye masraflarını dahi karşılamakta zorlandığını söyledi. Veli özellikle ana okulu ve birinci sınıf öğrencilerinin ücretsiz ve sağlıklı beslenmeye erişiminin bir zorunluluk olduğunun altını çiziyor.

'ANAOKULUNDAN BESLENME GETİRMEMİZ İSTENDİ, LİSTEDE KÖFTE VAR'

Tuzluçayır İlkokulu anasınıfına çocuğunu götüren Sevim ise “Prosedür değişmiş. Bize bir beslenme listesi verildi. Listede sigara böreği, köfte, tost vb. var. Her güne bölmüşler. Kıymanın kilosu ne kadar olmuş. Köfteyi belki maddi durumu iyi olanlar yapacak ama durumu el vermeyen çocuğuna ne yedirecek?” diye soruyor. Çocuğu Tuzluçayır İlkokuluna giden Elif de “Poğaça, simide zam geldiği için onları bile alamıyoruz” diye anlatıyor durumunu. Sevim çocukların beslenme hakkının devlet tarafından garanti altına alınması için herkesin bir arada ses çıkarması gerektiğini düşünüyor. Sevim ve Elif, çocukların yalnızca beslenmesine değil okulun istediği başka şeylere de çok para harcamak zorunda olduklarını belirtiyorlar. Sevim’ e göre çocuğu devlet okuluna göndermekle özel kreşe göndermek arasında neredeyse bir fark kalmamış durumda.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Denizli Ekmek ve Gül: Okullarda ücretsiz yemek içi...

‘Gençlerden, emekçilerden, kadınlardan okullarda çocukalar için 1 Öğün Ücretsiz Sağlıklı Yemek kampn...

Beslenme çantasında çoğunlukla poğaça bazen tost

Karlıktepe Ekmek ve Gül Grubu, okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi talebiyle imz...

Doç. Dr. Davuthan Günaydın: Okulda bir öğün yemek...

Okullarda bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek uygulamasının başlaması mümkün mü? Kaynak nerede? Okul...