Ankara Kadın Platformundan 25 Kasım çağrısı: Haklarımızı ve hayatlarımızı savunmak için alandayız
Ankara Kadın Platformu, tüm kadınları 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde alanda olmaya çağırdı.

Ankara Kadın Platformu yaptığı açıklama ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde Sakarya Meydanı’na çağrı yaptı. Açıklamada, “Haklarımızı ve hayatlarımızı savunmak için tüm kadınları 25 Kasım Perşembe günü saat 18.30’da Sakarya Meydanı’nda yan yana olmaya çağırıyoruz” denildi.

‘İLK 6 AYDA 130 KADIN KATLEDİLDİ’

Mülkiyeliler Birliği’nde yapılan açıklamada 2021 yılının ilk altı ayında 130 kadının boşanmayı istediği, barışmayı reddettiği gibi gerekçelerle erkekler tarafından öldürüldüğü vurgulanarak, “İstanbul’da Başak Cengiz’i sokak ortasında kılıç ile öldüren katilin ‘Savunmasız olduğunu düşündüğüm için bir kadın seçtim.’ ifadesi aslında yalnızca fiziki bir savunmasızlığı içermiyordu. İstanbul Sözleşmesi’ni bir gece yarısı fesheden tek adam, kadın katillerine iyi hal indirimleri uygulayan, nefret suçuna maruz bırakılan LGBTİ+ları görmezden gelen yargı ve ayrımcılığı körükleyen her türlü politikayı yürütenler bu ‘savunmasızlık’ ve peşi sıra gelen ‘cezasızlık’ kültürünü bizzat oluşturanlar bu cinayetlerden asıl sorumlu olanlardır.” denildi.

Şiddeti önlemek bir yana bunu sistematik bir politika aracı olarak kullanan iktidarın kazanılmış haklara dönük saldırıları ile kadınlara gözdağı vermeye çalıştığı ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

“LGBTİ+lar ise özellikle, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması sürecinde olmak üzere bakanlar, diyanet ve diğer devlet kurumları tarafından hedef gösteriliyor ve nefret suçuna maruz bırakılıyor. Tüm bu saldırıların karşısında biz kadınlar ve LGBTİ+lar haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmiyor, birlikte mücadelemizi büyütüyoruz.”

‘BARIŞI SAVUNMAYA DEVAM EDİYORUZ’

Ekonomi politikalarıyla halka dayatılan yoksulluk pandemi döneminde daha da derinleşirken kadınların işten atmalar, düşük ücret, sigortasız çalıştırma, mobbing ve pek çok hak ihlali ile karşılaştığının altı çizilen açıklamada, “Yoksulluk ve şiddeti bize kader olarak dayatan, hayatımızı yaşanmaz kılmaya çalışanlara inat yaşamın kırıntısını değil tamamını istemeye devam ediyoruz. 2022 yılı için planlanan bütçede savunma ve güvenliğe ayrılan pay yüzde 30 arttı. Irak ve Suriye’ye dönük sınır ötesi operasyon ve asker bulundurmayı içeren tezkere Mecliste onaylanarak iki yıl daha uzatılmış oldu. Yeni göçler, yeni yoksulluklar, kadınlar ve çocuklar açısından bitmeyen bir şiddet anlamına gelen bu savaş politikalarına karşı ‘Barış’ı savunmaya devam ediyoruz.” denildi.

‘HAKLARIMIZI VE HAYATLARIMIZI SAVUNMAK İÇİN SAKARYA MEYDANI’NDAYIZ’

Açıklamada son olarak şu çağrı yapıldı:

“Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde haklarımızı ve hayatlarımızı savunmak için tüm kadınları savaşa, yoksulluğa, erkek ve devlet şiddetine karşı sesimizi yükseltmek üzere 25 Kasım Perşembe günü saat 18.30’da Sakarya Meydanı’nda yan yana olmaya çağırıyoruz.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Ankara Kadın Platformu: Birlikte Mücadeleye

Ankara Kadın Platformu 25 Kasım’da ‘Savaşa, Yoksulluğa, Erkek Devlet Şiddetine Karşı Birlikte Mücade...

Ankara Kadın Platformu: Ayrımcılığa, yoksulluğa, ş...

Ankara Kadın Platformu düzenlediği basın toplantısıyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü programını...

Sultangazi Kadın Dayanışması: Haklarımıza ve kazan...

25 Kasım dolayısıyla yürüyüş yapmak isyene Sultangazi Kadın Dayanışması polisin engeliyle karşılaşır...