Ankara’da Afganistanlı kadınlara destek eylemi: Dünya kadınları olarak ses çıkartalım
Ankara Kadın Platformu: Hayatlarını, eğitim, siyasete katılma haklarını, özgürlüklerini isteyen; haklarından vazgeçmek istemeyen Afganistanlı kadınların seslerine ses olmak için bugün sokaktayız.

Kadınlar, Ankara Kadın Platformunun çağrısıyla Afganistan’da Taliban’ın yönetimi ele geçirmesiyle tehdit altında olan kadın, çocuk ve LGBTİ’ler ile dayanışma içerisinde olduklarını duyurmak için bir araya geldi. Yapılan açıklamada Afganistan’da güçlenen şeriat rejimine karşı bütün dünya kadınları olarak ses çıkarması gerektiği belirtildi. Açıklamada “Dünyanın neresinde olursa olsun bir kadın güvende değilse hiçbirimiz güvende değiliz. Bugün tüm dünya kadınları için mücadeleyi büyütmeliyiz” dendi.

Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde yapılması planlanan açıklamaya polis izin vermedi. Kadınlar bunun üzerine alkış ve sloganlarla Sakarya Caddesi’ne geçti. Açıklamada konuşan Hande Köse “Afganistan’da başta ABD olmak üzere birçok emperyalist ülkenin sürdürdüğü işgal politikaları, geçtiğimiz günlerde Taliban’ı iktidara getirdi. Afganistan’da Taliban rejimi altında can güvenliği olmadığını söyleyen kadınların çığlığı bütün dünyaya yayılıyor. Artık Afganistan’da kadınlar, çocuklar, LGBTİ+lar, sanatçılar, bilim insanları, insan hakları savunucuları… kısacası Taliban karşıtı olan, özgürlüğünü ve hayatlarını savunmak isteyen hiç kimsenin can güvenliği yok” dedi.

‘AFGANİSTAN’DA YAŞANAN YIKIMIN SORUMLUSU NATO ÇATISI ALTINDAKİLERDİR’

 “Afganistan’dan Irak’a, Suriye’ye sözde demokratik devletler kurma yalanıyla başlatılan savaşlar ve işgal politikaları iç savaşları, suç örgütüne dönen kukla hükumetleri, yoksulluğu getirdi. Şimdi ise istediği sonucu alamayan ABD emperyalizmi bu savaş artık kârlı olmaktan çıktığı için Afganistan’dan çekildi. Çekilirken de iktidarı teslim etmek üzere Taliban’la masaya oturdu. Pakistan’dan Çin’e, İran’dan Rusya’ya bölge güçleri de kendi bölgesel çıkarları için bu yeni durumu nasıl kullanacaklarının peşinde” diyen Köse, Türkiye açısından durumun farklı olmadığını belirtti. Köse “Afganistan’da yaşanan yıkımın, Taliban rejiminin işlediği ve işleyeceği suçların sorumlusu 20 yıldır NATO çatısı altında işgal ve savaş politikalarını sürdürenlerdir. Bu yıkımın sorumlusu olan emperyalizmin Afganistan halkına vaat edebileceği hiçbir şey yoktur” dedi.


‘DÜNYA KADINLARI OLARAK SES ÇIKARMALIYIZ’

Köse, “Taliban’ın Kabil’i devralmasıyla önce kadınların dayanışma çığlığı ülke sınırlarını aştı. Biliyoruz ki bu tesadüf değil. Çünkü biz kadınlar dünyanın neresinde, hangi koşullar altında olursa olsun hayatlarımız içindireniyoruz.Taliban Afganistan’da kalmaya, kadınlara zulmetmeye devam ettikçe Afganistan’da hiçbir kadın, hiçbir çocuk, hiçbir LGBTİ+ güvende olmayacak. Afganistan’da güçlenen şeriat rejimine karşı bütün dünya kadınları olarak ses çıkarmalıyız. Dünyanın neresinde olursa olsun bir kadın güvende değilse hiçbirimiz güvende değiliz. Bugün tüm dünya kadınları için mücadeleyi büyütmeliyiz” dedi.

Afganistanlı kadınların ‘Bizi öldürmeye geliyorlar, yardım edin’ çağrısını hatırlatan Köse “Her şeyi göze alıp sokağa çıkan Afganistanlı kadınlar çalışma hakkını, eğitim hakkını ve siyasete katılım hakkını istiyorlar. Güvenli bir toplumda yaşama haklarını istiyorlar. Hayatlarını, eğitim haklarını, siyasete katılma haklarını, özgürlüklerini isteyen; haklarından vazgeçmek istemeyen Afganistanlı kadınların seslerine ses olmak için bugün sokaktayız. ‘Taliban’ın inancıyla ters yanımız yok’ diyen şimdi de Taliban’la irtibat halinde olduğunu açıktan ilan eden 12. Cumhurbaşkanına sesleniyoruz. Kadın bedenini savaş ganimeti olarak gören Taliban örgütüyle hiçbir görüşme, anlaşma yapılamaz. Afgan kadınların yaşamlarını tehdit eden Taliban’la pazarlık yapmayın, anlaşmayın, tanımayın” diye konuştu.

ULUSLARARASI DAYANIŞMA ÇAĞRISI

“Biz kadınlar olarak sınırsız, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünyayı mümkün kılmak için beraber yol yürüyor, birbirimizden güç alıyoruz” diyen Köse sözlerine söyle devam etti; “Hayatları için direnen Afganistanlı kadınların yanındayız. Dün nasıl Rojavalı kadınlar IŞİD’in erkek şiddetine karşı direndiyse, bugün Afganistanlı kadınlar Taliban şiddetine karşı direnişte. Afganistan halkının Taliban karşısında kendi yaşamlarını yeniden kurmak için bağımsız ve kendi iradelerine dayanan bir yol bulacağına inanıyoruz. Bu mücadelenin başını kadınların çekeceğini günlerdir Taliban’ın silah kullanmasına rağmen devam eden sokak gösterilerindeki kadın direnişçiliğinden görüyoruz.Tüm kadınları uluslararası dayanışmaya, Afganistanlı kadınların çığlığına ortak olmaya çağırıyoruz.”

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Afgan Sahar: Görümcem öldürürler korkusuyla ekmek...

4 yıl önce Taliban’dan kaçarak Türkiye’ye sığınan Afgan Sahar bugün Afganiztan’daki akrabaları için...

Kocaelili kadınlar: Hayatları için direnen Afganis...

Kocaeli Kadın Platformu Ve Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi tarafından yapılan açıklamada, ‘H...

TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu: Afgan gazeteci kadı...

TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu yaptığı açıklama ile risk altındaki Afgan gazeteci kadınlara koşulsuz...