Anneler günün kutlu olsun Jones Ana...
Jones Ana nezdinde çocuklarına adaleti, dayanışmayı tembihleyen, sınıf bilincini öğreten tüm kadınların Anneler Günü kutlu olsun!

Bugün Anneler Günü. Çocuklarını bir pandemide kaybeden bir anne, Jones Ana. Ama dönemin emekçilerinin yoksulluğunu, uğradıkları haksızlıkları gözlemledi ve bu yaşamı daha iyisiyle değiştirme arzusunu içinde büyüttü. Orta yaşlarda başladığı işçi örgütçülüğü yaşama veda edene kadar sürdü.

4-5 yaşlarında çalıştırılan, eğitimden sağlıktan yoksun milyonlarca işçinin Jones Anası, patronlarınsa korkulu rüyası oldu. İşçilerin hak talep etmelerinde öldürüldükleri, yaşadıkları ev ve kentlerden atıldıkları bir dönemde sendikal örgütlenme çalışması yürütüyordu. Yeri geliyor gizlice, yeri geliyor tüm farklı araç ve yöntemleri kullanıp tüm Amerikan kamuoyunu yanına alarak yürüttüğü çalışmalarda asıl vurguladığı her zaman örgütlü gücün önemiydi.

Amerika’da işçilere yapılan zulümler son bulsa ve hala Afrika’da çocuklar acı çekiyorsa, o mücadelesini orada da sürdüreceği sözünü veriyordu. Tüm dünya emekçi çocuklarının Jones Ana’sıydı, enternasyonalistti.

“Ölülerinizin yasını tutun, ama yaşanlar için ortalığı cehenneme çevirin” Bunu şöyle de okuyabiliriz: Şiddete uğrayanların bunu dile getirip duyurabilmesi, o kadınların yalnız kalmaması için başka kadınların harekete geçebilmesi, işyerinde aynı sorunu yaşayanların, o sorunu çözme/çözdürme fikri araması ve güç biriktirmesi ve bu sorunu çözmesi, sendikacıların işçi adına değil, sorunların çözümünde işçinin katılımını sağlayabilmesi... En küçüğünden en büyüğüne topluca hareket etmenin, örgütlü gücün önemine yapılan bir vurgu “ortalığı cehenneme çevirmek”. Çünkü tek başına, ortalığı cehenneme çeviremeyiz!

Kendisi için, kızkardeşleri, sınıf kardeşleri için mücadele eden, çocuklarına adaleti, dayanışmayı tembihleyen, sınıf bilincini öğreten tüm kadınların Anneler Günü kutlu olsun!

Anılarından dersler çıkarmak, bugün elimizdeki haklarımızın nasıl kazanıldığını öğrenmek ve kıvrak zekasıyla, eğlenceli kişiliğiyle keyiflenmek için Jones Ana’nın Otobiyografisi’ni okuyabilirsiniz.


KÜNYE
Mary Harris Jones: “Adresim Ayakkabılarım, Bir Örgütçünün Yaşamı” Jones Ana
Çeviren: Müslime Karabatak
Kor Kitap
183 sayfa
İlgili haberler
İşçi sınıfının ‘Jones Ana’sı

“Adresim ayakkabılarım gibidir; benimle birlikte yolculuk eder. Nerede haksızlığa karşı mücadele edi...

Jones Ana’nın kızları

Pittston madencilerinin grevinde iki destek grubu kurdu; Jones Ana’nın Kızları ve Özgürlük Savaşçıla...

İşçilerin Jones Anası…

Jones Ana’nın yaşamı karanlık günlerden çıkışın yolunu bilenlere karşılaşılacak tüm zorluklara rağme...