Aroma grevinde anlaşma sağlandı
Aroma grevinde anlaşma sağlandı ancak mücadele sözleşmeli işçiler için devam edecek. İşçiler sözleşmeli işçilerin kadroya alınması için fazla mesai yapmayacak.

Tek Gıda-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Aroma’da grev sona erdi ancak mücadele sürüyor. Toplu sözleşme görüşmelerindeki uyuşmazlık nedeniyle 20 gündür grevde olan Aroma işçileri, dün Aroma patronuyla yapılan görüşmede anlaşma sağlamıştı. Varılan anlaşmayla kadrolu işçiler için önemli haklar elde edildiğini anlatan işçiler, anlaşmanın sözleşmeli arkadaşları için ise yetersiz olduğunu söylüyor. Sözleşmeli işçilerin zaman içinde kadroya alınacağına dikkat çeken işçiler, “Biz işler yetişsin diye fazla mesaiye kalıyorduk. İşler yetişince normal çalışmaya döndüğümüzde sözleşmeli arkadaşlarımızı çıkarıyorlar. Biz de bundan sonra 8 saatten fazla çalışmayacağız. İşler yetişsin diyorlarsa sözleşmeli arkadaşlarımızı kadroya alsınlar” dedi.
Sözleşme masasına 0 zamla oturan patron, grev sonrası yapılan ilk görüşmede 0 zam teklifini 330 liraya çekti. Bu teklif işçiler tarafından kabul edilmedi. Grevin sürmesi üzerine geri adım atan patron ilk yıl için brüt 430 lira, ikinci yıl için ise enflasyon artışı kadar zam yapmayı kabul etti. Kıdem zammı olarak da ikinci yıldan itibaren geçerli olmak üzere 4 lira artış ve 1.5 puan sözleşme farkı alınacak. Sözleşmeli olarak çalışan 38 işçi için ise Ocak ayında 10 işçinin kadroya alınması, geri kalan 28 işçinin ise 2018 yılı içerisinde kadroya dahil edilmesi kararı alındı.
İşçiler, imzalanan sözleşme kadrolu işçiler için iyileştirmeler içerdiğini ancak sözleşmeli işçiler açısından yetersiz olduğu söylendi.

BİRLİKTE HAREKET EDEREK KAZANDIK
Evrensel gazetesine konuşan işçilerden kadrolu bir işçi, “İmzalanan sözleşme bizde burukluk yarattı biraz. Çünkü biz bu yola hep beraber çıktık ve sözleşmeli olan arkadaşlarımızın kadroya alınmasını istiyorduk ama bu sürece yayıldı. Bugünden itibaren biz bu işin takipçisi olacağız ve bu arkadaşlarımızın 2018 yılında hepsinin kadroya alınması için uğraşacağız. Yarın iş başı yapacağız ama yarından sonra mesaiye kalmayacağız, 12 saat 14 saat çalışmayacağız. Çünkü biz mesaiye kaldığımızda işleri yetiştirmek için uğraşıyoruz ve işleri yetiştiriyoruz. İşler yetişince normal çalışmaya döndüğümüzde sözleşmeli arkadaşlarımızı çıkarıyorlar. Biz de yarından itibaren 8 saatten fazla çalışmayacağız işler yetişsin diyorlarsa sözleşmeli arkadaşlarımızı kadroya alsınlar bu sorun çözülsün” diye konuştu. OHAL koşullarında sıfır zamla başlayan sözleşmenin iyi bir yerde bittiğine dikkat çeken işçi, şöyle devam etti: “Birlikte hareket edince kazandığımızı gördük. Bizim ilk grevimiz bu ve başarılı olduğumuzu düşünüyorum tek eksik yanımız sözleşmeli arkadaşların kadroya hemen alınmaması oldu. Bundan sonra kazandığımız deneyimlerden yola çıkarak hareket edeceğiz.”

VERDİĞİMİZ SÖZÜ TUTMALIYIZ
Kendilerine “OHAL’de grev yapamazsınız” dendiğini aktaran bir başka işçi, “Grevimizi yaptık ve 0 zamla oturan patronu belli bir noktaya çektik. Bu bizim için iyi oldu bu sözleşmenin imzalanması bizim burada ki birliğimizin karşılığı. İyi bir sözleşme oldu benim için ama sözleşmeli arkadaşlarımız için aynı şey geçerli değil bu yüzden tam sevinemiyoruz. 20 gün boyunca burada sabahladık ve sözleşmeli olarak çalışan kadın işçiler olsun erkek işçiler olsun fabrika önünden hiç ayrılmadılar. Her gün geldiler şimdi bizim onlara karşı verdiğimiz sözü tutmamız gerek. Bundan sonra bu arkadaşlarımızın kadroya alınması için uğraşacağız” dedi.

BİRAN ÖNCE KADROYA GEÇMEK İSTİYORUZ
Sözleşmeli olarak çalışan bir işçi; “20 gündür kapının önünden ayrılmadık, o kadar mücadele ettik ama sonuç tam istediğimiz gibi olmadı. Ocak ayında 10 işçi alınacak kadroya geri kalanlar da 2018’de dendi. Şimdi beni Ocak ayında kadroya alsalar tam anlamıyla sevinemem çünkü benim gibi olan 28 arkadaş daha var. Belirsiz şekilde çalışmak ne kadar kötü onu çok iyi biliyorum o yüzden sevinemem tam olarak” dedi.
Fabrika önünden hiç ayrılmadıklarını dile getiren bir başka sözleşmeli işçi, “Bayram günü çıktık geldik buraya ailemizle geçirmedik bayramı bura da geçirdik. Kadroya alınmayı bekliyorduk sözleşmeyle birlikte ama ilk etapta 10 kişi alınacak, onlar da Ocak’ta. Geri kalanlarda 2018 yılı içerisinde dendi. Şimdi ben evime gideceğim ne diyeceğim aileme çocuklarıma benden mutlu bir haber bekliyorlardı. Belli oranda iyi bir zam yapıldı ama ben 3 ay çalışıp 9 ay çalışmadıktan sonra ne yapayım bu zammı? Bu zam benim için iyi olmuyor. Biran önce kadroya geçmek istiyoruz. Gece gündüz burada kaldık mücadele verdik” dedi.

Aroma grevindeki kadınlarda direnişin görünen yüzleriydi. Direniş boyunca mücadele alanını terk etmeyen kadınlar Ekmek ve Gül'e işte böyle konuşmuştu.

Kaynak: Evrensel Gazetesi / Uğur ÖKDEMİR


İlgili haberler
Aroma’da grev var

Kadın işçilerin de olduğu Aroma Meyve Suları İşletmesinde işçiler greve çıktı. Kadın işçiler taleple...

Grevdeki Aroma işçisi kadınlar: Hakkımızı alana ka...

4. gününe giren Aroma Meyve Suyu İşletmelerinde çalışan işçi kadınlar greve neden çıktıklarını ve ta...

Aroma’da grev sürüyor: Bayrama kadar anlaşma istiy...

Aroma Meyve Suları fabrikasında bir kadın işçi grevin ilk günü slogan atmaya bile çekindiğini anlatı...