Asgari ücret işçilerin geçimi için değil patronların kârı için belirleniyor
Bursa’da farklı fabrikalarda çalışan kadınların asgari ücret düzeyine dair fikri 3 bin 500 ile 5 bin TL arasında değişiyor. Gerekçeleri de çok açık: Geçinemiyoruz!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını online olarak gerçekleştirdi. Asgari ücreti belirleyenler asgari ücretle geçinmezken, belirlenen ücretle koca bir yılı geçirmesi beklenen işçilerin talepleri ise duymazdan geliniyor. Enflasyon, her gün peş peşe gelen zamlar, artan vergiler verilen asgari ücretten geriye bir şey bırakmazken, emekçilere de “Ölme ama sürün” deniyor.  

Biz de iki büyük organize sanayisi ile bir işçi kenti olan Bursa’da farklı fabrikalarda çalışan kadın işçilere kendilerini ilgilendiren ancak kendilerinin dahil olamadığı 2021 yılı asgari ücretini ve beklentilerini sorduk.

‘İŞVEREN PANDEMİYE RAĞMEN KÂRINA KÂR KATIYOR’

Demirtaş Organize Sanayide dokuma işçisi: Çalıştığım fabrikada arkadaşlarımla asgari ücret ne kadar olmalı diye konuşuyorum. Herkes geçinemediğinden, maaşın yetmediğinden bahsediyor, fakat bir taraftan da “Pandemi sürecinde işimiz var, en azından çalışıyoruz aldığımıza da şükredelim” diyenler oluyor. Ben böyle düşünmüyorum çünkü biz sürekli çalıştık ara vermeden, stoklarımız doldu. Dokuma eksiksiz çalışıyor iplik aktarma, kalite kontrol bütün makineler çalışıyor. Gece yarısı tırlarla sevkiyat yapıyorlar, yetişsin diye bizim yemek saatlerimiz kısıtlanıyor ve yemeğe hep geç gidiyoruz. Yani işverenin herhangi bir zararı yok, onlar sürekli kârına kâr ekliyor. Bizim aldığımız maaşsa hiçbir ihtiyacımızı tam karşılamıyor, pazarlar marketler çok pahalı, her şeye bu süreçte çok zam yaptılar, denetleyen yok. Yani demem şu ki aldığımız yeterli değil herkes cebini dolduruyor. Asgari ücret en az 3 bin 500 lira olmalıdır, fakat ona da çözümleri var. Asgari ücret uygulanmadan her şeye zam geliyor, bizden nasıl geri alacaklarının yollarını da biliyorlar. Pandemi sadece biz işçileri emekçileri vurdu, evi kira olmayan az maaşı olan şükrediyor. Tamam, şükredelim ama hakkımızı da alalım, bu bizim alın terimiz, mücadele edip hakkımızı arayalım artık canımıza tak etti.

‘SADECE MAAŞIN YATTIĞI GÜNÜ BİLİRİM, SONRA BEŞ KURUŞ KALMIYOR’
Metal işçisi: Çalıştığım firmada neredeyse işçilerin hiçbir hakkı tam ödenmiyor, özellikle de bu süreçte mesailerimiz çok fazla ve ücretlerimiz hep eksik ödeniyor. Böyle bir ülkede asgari ücret ne kadar artabilir ki sizce? İşveren ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aynı zihniyetteler. Asgari ücret işçilerin geçimi için değil patronların kârı için belirleniyor. Okuyan iki çocuğum var, eşim mart ayında işten çıkarıldı, evde tek ben çalışıyorum. 2300 lira ile 4 nüfuslu bir aile geçinir mi? Sadece maaşın yattığı günü bilirim, ertesi gün beş kuruş kalmıyor. Derdimiz saymakla bitmez. Hükümete güvenmiyorum o nedenle bir beklenti içinde değilim. Sadece hızlı adımlarla ölüme sürükleniyoruz.

‘BEKAR OLMAMA RAĞMEN ASGARİ ÜCRETLE AY SONUNU GETİREMİYORUM’

Metal işçisi: Aralık ayı denince akla zam geliyor, ama bu kime göre neye göre, durumumuz resmen içler acısı. Bekâr bir kadın işçisi olmama rağmen asgari ücret bana yetmiyor, ay sonunu o parayla getiremiyorum. Dönüp çevreme baktığımda ise asgari ücretle kira ödeyen, fatura ödeyen, kredi ödeyen, çocuk okutan onlarca insan var. Hele ki bu pandemi sürecinde çocuk okutmak kadar zor bir durum olamaz, evinde interneti olmayan tableti olmayan onlarca işçi borçla, krediyle bu ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Ama bizden iyisi yok gibi davranılıyor.Artık bu işin sorumluları kimse biz işçileri görmezden gelmesinler, biz sadece insanca yaşayabilecek bir ücret istiyoruz, hakkımızı istiyoruz.

‘ASGARİ ÜCRET VERGİ DIŞINDA KALMALI’
Tekstil işçisi: Beklenti çok ama yapan yok. Asgari ücretten önce insani yaşam koşullarını karşılayacak bir sosyal devlete ihtiyacımız var. Asgari ücretten önce her şeye zam geliyor aldığın asgari ücretin hiçbir değeri kalmıyor. Mesailerden aldığımız ücret vergiye kesiliyor, yıl sonu vergi ödemekten maaştaki vergi kesintilerinden maaşı gördüğümüz yok. Öncelikle asgari ücret vergi dışında kalmalı. Ülkede her şey her gün kötüye gidiyor, herkeste bir karamsarlık var. Geçim sıkıntısı çok, herkes sağlıklı iyi bir hayat istiyor ama kim sağlayacak! Biz işçilerin ayrımsız birlikte ses çıkarması gerekir ve herkes emeğinin karşılığını almalı. Çocuklarımıza iyi bir gelecek hazırlamak için bunu yapmalıyız.


İlgili haberler
Kadınların ücreti yalnızca erkeklerden değil asgar...

Doç. Dr. Çağla Ünlütürk: Asgari ücretin yükselişi genellikle kayıt dışına kaçışla telafi ediliyor; k...

‘Bu asgari ücretle çocuğuma ne verebilirim?’

‘Ben çocuğuma iyi bir gelecek bırakma mücadelesi içindeyim. Ama ancak karnını doyurabiliyo-rum, biri...

‘Asgari ücret 5 bin lira olsa da yetmez’

Asgari ücretle geçinen bir kadın işçi, asıl meselenin halkın geçim sıkıntısının ve işsizlik sorununu...