Av. Yolaşan: 'Tarikatlarda kız çocuklarının yaşadıklarını gösteriyor'
DİH Kadın'dan Av. Çağla Yolaşan tarikatte yaşanan çocuk yaşta zorla evlendirilme olayını Ekmek ve Gül'e değerlendirdi.

Hiranur Vakfı’ndan Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızı H.G.K'yi müritlerden biri ile imam nikahıyla evlendirip yıllarca çocuğun istismara uğramasını ve defalarca soruşturmanın kapatılarak istismarcıların ceza almamasını Demokrasi için Hukukçular'dan Av. Çağla Yolaşan Ekmek ve Gül'e değerlendirdi.

6 yaşından beridir H.G.K'nin yaşadığı istismara yargının nasıl tutum aldığını, nasıl büyük ihmaller zinciri olduğunun açıkça görüldüğünü ifade eden Yolaşan, "Bu çok boyutlu bir ihmal ve istismarı gözler önüne seriyor. Toplumsal bir problem de var. Çok kapalı ve dini tarikat yapılanmalarının çeşitli kız çocuklarının ve kadınların neler yaşadıklarını da gösteriyor" dedi.

KADINLARIN GÜCÜ İLE HESAP SORMA GÜCÜ
Ancak, H.G.K'nin yaşadıklarının hesabını sorma mücadelesine girişmesine dair Yolaşan, "Ülkenin her yerinde verilen kadın mücadelesinin verdiği cesaretin bir sonucu olarak da görülebilir" diye değerlendirdi.

Ana muhalefetten spor kulüplerine varana kadar bu olaya ilişkin yapılan açıklamaların yaşanan istismarın toplumsal boyutlarına değinilmediğini söyleyen Yolaşan, "İstismar eden kişiyi lanetlemekle sınırlı kalan bir tepki biçimi bu. Bu çok yaygın; bir sürü kadın cinayetinden ve çocuk istismarı olaylarından sonra yaygın olarak bunlar münferitmiş ve sadece o kişinin cezalandırılması ile çözülebilecek bir sorunlarmış gibi tepki açıklamaları yapıldı" dedi.

H.G.K'nin 17 yaşındayken kemik yaşı raporunda yaşının 21 yazılmasına dair, Yolaşan "Dosyalar "güçlü kişilerin" müdahalesiyle kapatılabiliyor, bunun şehir efsanesi olmadığını somut olarak da gösteren bir olay. Çocuk yaşta evliliklerin önünü açmaya çalışan çalışan çeşitli yasal düzenlemeler, girişimler de yıllardır gündeme geliyor. Bununla neden mücadele ettiğimizi, neye karşı olduğumuzu açıkça ortaya koyan bir olay. AKP, lanetlediğini, kınadığını söyledi. Ama yıllardan beridir başını çektikleri ve yasal bir  düzenleme haline getirmeye çalıştıkları çocuk yaşta zorla evlendirme tam da böyle bir şey" diye kouştu.

İlgili haberler
Tarikat vakfındaki istismar TBMM gündeminde

Hiranur Vakfı Onursal Başkanı Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.G.K'yı çocuk yaşta evlendirmesi, 6 yaşınd...

Kadın sünneti söylemleriyle tepki toplayan Akşit'i...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İskenderpaşa Cemaati’nin önde gelen isimlerinden olan Cevat Akşit’in vakfına...

Tarikatların gölgesinde kadınların var olma deneyi...

Hilal Tok; kapitalizmin mabedi tarikatlar ve tarikatlara tüm olanakları sağlayan iktidarın kadınları...