Avukat Ceren Kalay Eken: Bir kadın mahkeme eliyle savunmasız bırakılamaz
Koruma kararı kaldırılınca şiddetine maruz kaldığı eşinin yine kapısına dayandığı S.A.’ya yeniden koruma kararı verilirken, Avukat Ceren Kalay konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını belirtti.

Tehdit ve şiddete uğradığı eşinin talebiyle kaldırılan koruma kararının ardından eşi yeniden kapısına dayanan S.A. için yeniden koruma kararı verildi. S.A.’nın avukatı Ceren Kalay Eken koruma kararının kaldırılmasını Anayasa Mahkemesine taşıyacaklarını belirterek, “Bir kadının mahkeme eliyle savunmasız bırakılmasını kabul edemeyiz” dedi. Öte yandan Aile ve Sosyal Hizmetle Bakanlığı, haberimizin ardından dosyayı takip edeceklerini ve S.A’nın yanında yer alacaklarını bildirdi.

‘SADECE SUÇU KOVUŞTURMAK DEĞİL KADININ KORUNMASI DA ÇOK ÖNEMLİ’

Tehlikede olduğunu beyan eden bir kadına çıkartılan koruma kararının diğer bir mahkeme tarafından kaldırılmasının İstanbul Sözleşmesi’ne ve 6284’e aykırı olduğunu vurgulayan Avukat Ceren Kalay Eken, “Çünkü koruma kararı mağdurun mağduriyetini önleme noktasında kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetle mücadelede en önemli enstrümanlardan biri. Sadece suçu kovuşturmak değil, şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi içerinde olduğunu beyan eden kadının korunması çok önemli” dedi.


Avukat Ceren Kalay Eken| Fotoğraf: Burcu Yıldırım/ Ekmek ve Gül 

‘KORUMA KARARININ KALDIRILMASININ HİÇBİR DAYANAĞI YOK’

S.A. örneğinde kaldırılan koruma kararının kendilerini şaşkına çevirdiğini ifade eden Eken, “Müvekkilim S.A., kolluğa gidip yaşadıklarını anlattıktan sonra alınan koruma kararı ile nefes almıştı. Ancak 2. Aile Mahkemesi tarafından kaldırılan koruma kararının hiçbir dayanağı yok. Tek dayanağı, kişinin böyle bir eyleminin olmadığını beyan etmesi. Yıllardır kadına yönelik şiddet çalışıyorum. Uygulamada, neredeyse hiçbir sanığın kadına yönelik şiddeti işlediğini itiraf ettiğini, raporlara rağmen görmedik. Yüzü gözü mosmor olan kadınlara, ‘Kendi duvara çarpmıştır biz asla yapmadık’ diyen sanıkları gördük” diye konuştu.

‘ANAYASA MAHKEMESİ’NE GÖTÜRECEĞİZ’

Bunun yanı sıra 1 ve 2. Aile Mahkemelerinin 6284’ü uygulamakla yükümlü ihtisas mahkemeleri olduğunu hatırlatan Eken, “Dolayısıyla bu mahkemelerin sadece erkeğin beyanı ile koruma kararını kaldırması kabul edilemez. En önemlisi burada bir silah var ve bu silahın bizim şüpheli olduğunu beyan ettiğimiz kişiye geri verilmesi çok tehlikeli. Burada yaşama hakkının ihlali olduğunu düşündüğümüz için kararı, Anayasa Mahkemesine götürmeyi düşünüyoruz” dedi.

KADES ekipleri gelene kadar S.A.’nın eşini evine almak zorunda olmadığını anlatmaya çalışan Eken, “Üzerinde silah olma ihtimali olan bir erkek ve bundan tedirgin bir kadın... İçinde bulunduğu çaresizliği anlatamam. ‘Mahkeme kararı var ben ne yapacağım’ diyor. Kadınlar bu çaresizlikle bırakılamaz” diye belirtti.

‘MAHKEME YENİDEN KORUMA VERİP SİLAHI ALDI’

Bunun üzerine tekrar koruma talebi talep ettiklerini ve 1. Aile Mahkemesinin tekrar failin silahının alınmasına ve evden uzaklaştırma kararlarını verdiğini aktaran Eken, “Buradaki sıkıntı sadece erkeğin beyanıyla koruma kararının, şiddete uğrama tehlikesinden bahseden ve daha önce uğradığını söyleyen hatta cinsel saldırıya da uğradığını söyleyen bir kadını mahkeme eliyle savunmasız bırakmak. Bu durumu, kabul etmemiz mümkün değil. Bu, İstanbul Sözleşmesi’ne de 6284’e de kesinlikle aykırıdır” diyerek ev içi şiddette, evli kadınların eşleri tarafından şiddete orantısız bir şekilde maruz kaldığının birçok bilimsel araştırmayla kanıtlanmış durumda olduğunu hatırlattı.

‘BİRLİKTE HAREKET ETMEK HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR’
Eken, şöyle devam etti: “AİHM kararları ve İstanbul Sözleşmesi gereğince devletin pozitif yükümlülüklerinin başında mağdurların ve suça uğrama ihtimali bulunan kişilerin korunması geliyor. Burada mağdur olan ve şikayet eden kişi benim müvekkilim S.A. Bütün uluslararası sözleşmeler ve iç mevzuatımız gereğince onun korunması gerekirken maalesef erkeğin beyanı öncelenerek, en kötüsü de silahı kişiye teslim edilerek kadının savunmasız bırakılması söz konusudur. Tamamen yasalarımıza aykırıdır. Burada ciddi bir ihlal var. Bu tarz vakalara karşı vatandaşların toplumsal duyarlılık içerisinde birlikte hareket etmesi diğerlerinin önüne geçmek için de hayati bir önem taşıyor. Mağduru koruyarak mücadele etmek ve dik durmak zorundayız.”

Haberimizin ardından ise Aile ve Sosyal Hizmetle Bakanlığı ulaşarak dosyayı takip edeceklerini ve S.A.’nın yanında yer alacaklarını ifade etti.
Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Koruma kararını kaldırtıp, yine eşinin kapısına da...

Eşi M.A.’nın şiddet, tehdit ve hakaretlerine maruz kalan S.A., M.A. hakkında koruma kararı aldırırke...

Koruma kararı vermeyen karakol: Devlet her kadının...

Emniyet’in, koruma kararlarının keyfi olarak uygulanmadığı haberlerini yalanladığı gün Adana’dan bir...

Kadınlar koruma kararına rağmen ölümle burun burun...

İstanbul ve Konya’da koruma taleplerine, şikayetlerine rağmen iki kadının ölümle burun buruna yaşayı...